Ankarančanke dobile družbo

V Ajdovščini bodo nogometni privrženci lahko stiskali pesti za dve članski ekipi. Ta konec tedna se namreč začenja prvenstvo tudi v slovenski ženski nogometni ligi.

V pretekli sezoni so ajdovske barve zastopale mladinke (na fotografiji), letos jih bodo še članice
V pretekli sezoni so ajdovske barve zastopale mladinke (na fotografiji), letos jih bodo še članice 

AJDOVŠČINA > Ženski nogomet na (severnem) Primorskem sicer nima prav dolge ligaške tradicije. Lani je primorske barve branila le ekipa ŽNK Ankaran Hrvatini, letos pa ji bo družbo v devetčlanski ligi delala še ajdovska ekipa. Novinke bodo svoj ognjeni krst prestale v nedeljo v Velesovem, domačim privržencem pa se bodo prvič predstavile naslednji konec tedna, ko se bodo na umetni travi pomerile z Radomljami, ki so v pretekli sezoni osvojile tretje mesto v ligi. Razred zase sta bila velenjski Rudar in Beltinci, ki so se pred nekaj dnevi prebili celo v ligo prvakinj. Cilj novink v ligi, ki tekmujejo v okviru Nogometne šole Ajdovščina, je predvsem nabiranje izkušenj. Ženski nogomet je na ajdovskem koncu namreč šele v povojih.

Ekipa ŽNK Ankaran-Hrvatini je ta konec tedna prosta, v drugem krogu konec avgusta pa bo gostila prav prvega ajdovskega tekmeca Velesovo.

Zanimivo, rodil se je ob mrku NK Primorje. Središče dogajanja je bil Lokavec, kjer so dekleta leta 2011 začela sprva skupaj vaditi nato pa tudi igrati na turnirjih v okolici. V ligaška tekmovanja pod okriljem Nogometne zveze Slovenije so se vključile lani s selekcijo U-17. ”V jesenskem delu prvenstva smo še nabirali izkušnje, spomladi pa tudi točke in prvenstvo končali na osmem mestu v desetčlanski ligi. Dekletom, ki so prerasla mladinski staž, smo želeli ponuditi možnost nadaljevanja nogometne poti, zato smo se odločili, da se vključimo še v slovensko ligo,” je pojasnil Luka Kompara, siceršnji trener mladinske ekipe, ki bo ligaško tekmovanje pričela jutri, ko gosti Velesovo.

Članice sicer že imajo izkušnjo iz tržaške lige, slovenska ligaška scena pa bo nekaj novega za 20 deklet, ki tvorijo člansko ekipo. Velika večina nogometašic, ki vadijo pod taktirko Adrijana Kompare in Marka Lulika, je iz Vipavske doline, v ajdovski ekipi pa so tudi igralke iz Bovca in Komna. ASO


Najbolj brano