Angleži bodo v Stožicah pogrešali nekaj adutov

Slovenska reprezentančna zgodba je v zadnjem obdobju precej prepletena z angleško. Favorizirani tekmeci so iz medsebojnih dvobojev sicer vselej izšli kot zmagovalci, a so poraženci igrišče zapuščali z dvignjeno glavo. V nedeljo bi se v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo Sloveniji prilegla tudi kakšna točka.

Wayne Rooney (v rdečem dresu) je še vedno eden glavnih 
adutov angleške reprezentance. Foto: Reuters
Wayne Rooney (v rdečem dresu) je še vedno eden glavnih adutov angleške reprezentance. Foto: Reuters

LJUBLJANA > V preteklih dveh desetletjih so pri nas v različnih kvalifikacijskih ciklusih že gostovale nogometne velesile, kot sta Italija in Francija, obe z visokim statusom. Italija je leta 1994 v mariborski Ljudski vrt prišla kot svetovni podprvak, leta 2004 pa na celjsko Areni Petrol kot bodoči svetovni prvak. Slovenija je bila presenetljivo uspešna. Prvič je remizirala, drugič pa zmagala. Z branilci naslova Francozi je v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo leta 2004 za Bežigradom izgubila.

Anglijo bomo v nedeljo prvič gostili prav tako v Ljubljani, a v Stožicah, potem ko smo se z otočani doslej pomerili trikrat. V Londonu smo na prijateljski tekmi leta 2009 izgubili z 1:2, slabo leto dni kasneje pa so na svetovnem prvenstvu tekmeci zmagali z 1:0. Spomina na tedanja dvoboja sta kljub časovni distanci še sveža. Tudi zato, ker je vidno vlogo igralo kar nekaj sedanjih nosilcev igre slovenske izbrane vrste, ki je na zadnjem medsebojnem dvoboju 15. novembra na Wembleyju celo povedla, a na koncu klonila z 1:3.

Skupina E, vrstni red - Anglija 15, Slovenija inŠvica 9, Litva 6, Estonija 4, San Marino 1; pari 6. kroga (nedelja) - Estonija : San Marino, Slovenija : Anglija, Litva : Švica.

Angleži sicer nominalno sodijo med nogometne velesile, a bolj zavoljo tradicije kot zaradi dosežkov na reprezentančni ravni. Edini naslov na velikih tekmovanjih so osvojili leta 1966, ko so na domačih tleh tudi po spornem finalnem razpletu dvignili lovoriko za naslov svetovnega prvaka. Nikdar prej ne potem se niso več prebili v finale velikega tekmovanja. Za zibelko nogometa, ki je vselej (pre)visoko cenila svoje znanje, je takšen izkupiček svojevrstno razočaranje, čeprav je po svoje razumljiv. Angleška nogometna liga sodi med najmočnejše in najbogatejše na svetu, a glavno vlogo v vodilnih klubih praviloma igrajo tujci. To se zrcali tudi na seznamu reprezentančnih izbrancev Roya Hodgsona.

Iz prvaka Chelseaja prihaja le branilec Gary Cahill, podprvak Manchester City pa je prispeval prvega vratarja Joeja Harta in Jamesa Milnerja. Bolj angleško obarvani so Arsenal (Theo Walcott, Jack Wilshere, Kieran Gibbs), Manchester United (Wayne Rooney, Chris Smalling, Phil Jones) in Liverpool (Jordan Henderson, Adam Lallana, Raheem Sterling).

Prilagojenemu seznamu so botrovale tudi poškodbe. Med izbranci za nedeljski obračun s Slovenijo tako ni najboljšega strelca kvalifikacij Dannya Welbecka, ki je na prvi medsebojni tekmi dvakrat zadel v polno, še enega močnega napadalnega aduta Daniela Sturridga, niti izkušenih Michaela Carricka in Leightona Bainesa. Mladi reprezentanci, ki jo čaka evropsko prvenstvo, pa je Hodgson prepustil morda največje odkritje pretekle sezone v angleški Premier League, Tottenhamovega napadalca Harryja Kana.

Novi angleški rod, ki ga je izbral Hodgson, pa ima v svojih vrstah vseeno dovolj adutov. Ponaša se tudi s spoštovanja vredno statistiko v kvalifikacijah. Zadnji poraz je reprezentanca zabeležila leta 2009, ko jo je ugnala Ukrajina. Dovolj zgovoren je učinek v tem ciklusu. Po polovici odigranih tekem kvalifikacij za EP 2016 v Franciji so Angleži ob Slovaški edina reprezentanca s polnim izkupičkom.ALEŠ SORTA


Najbolj brano