Angleški ritem

Zgoščen spomladanski koledar tekem na slovenskih nogometnih zelenicah bo že danes postregel s povratno polfinalno tekmo pokala med Celjem in Mariborom. Luka Koper bo finale lovila jutri v Domžalah.

Nogometaši Rudarja (v rdečih dresih) so po porazu v Novi 
Gorici 0:3 ujeli strelsko formo. V soboto so ugnali tudi 
Maribor.   Foto: Leo Caharija
Nogometaši Rudarja (v rdečih dresih) so po porazu v Novi Gorici 0:3 ujeli strelsko formo. V soboto so ugnali tudi Maribor.  Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA >V angleškem ritmu dveh tekem tedensko bodo pokalni polfinalisti nadaljevali vse do 9. maja, le da bodo v središču dogajanja spet prvenstveni obračuni. Takšno zaporedje tekem zagotavlja na sleherni tekmi rezultatsko nepredvidljivost, o drugih stranskih učinkih pa bi se dalo razpravljati. Velenjski Rudar, ki na uvodnih petih spomladanskih tekmah ni zatresel mreže niti po naključju, je na zadnjih treh prvenstvenih dvobojih dosegel sedem golov, pri čemer je ugnal Celje in v soboto še Maribor.

Prav vijoličasti prinašajo najslabšo popotnico v povratne pokalne obračune. Dva zaporedna poraza na domači nogometni sceni mariborski privrženci ne pomnijo. V zadnjih letih nesporni vladarji slovenskih zelenic so na prvi polfinalni tekmi pokala s Celjani v Ljudskem vrtu špekulirali z izborom udarne enajsterice in izgubili z 2:3, krajšo pa so potegnili tudi na prvenstvenem obračunu v Velenju. Še enkrat se je potrdilo, da rotacija igralcev v nogometu avtomatično ne prinaša nujno koristi. Olajševalna okoliščina bi lahko bile poškodbe, a prav zato so v mariborskem taboru sestavili širok igralski kader.

Po drugi strani se lahko Mariborčani spomladi še vedno pohvalijo z najboljšim izkupičkom. Ob zmagah Celjanov in Domžalčanov, ki se bodo pomerili že v naslednjem prvenstvenem krogu, se je mariborska prednost zmanjšala. Kaj lahko pa bi spet narasla po ligaškem gostovanju Mariborčanov pri Radomljah. Tudi sicer imajo prvaki na papirju najugodnejši razpored. Vsi neposredni tekmeci za vrh, torej Domžale, Celje in Olimpija, v zadnji četrtini prvenstva pridejo v Ljudski vrt. Res je, da sta spomladanski podoba in forma vijoličastih daleč od vrhunske, a bi bilo vendarle precejšnje presenečenje, če bi ostali brez naslova, ki odpira vrata za novo donosno zgodbo v Evropi.

Zaradi kartonov Mariborčani na današnji pokalni tekmi v Celju ne morejo računati na Aleksandra Rajčevića in Marka Šulerja. Pri Luki Koper jutri v Domžalah, ki bodo brez kaznovanih Uroša Koruna in Darka Zeca, nima pravice nastopa Jaka Štromajer.

V spodnjem delu lestvice je zadnje mesto oddano Radomljam. Novinci v prvi ligi sicer še tekmujejo, kar so pokazali tudi v Kopru, a njihova realnost je vrnitev v drugi rang tekmovanja. Kot kaže, bo bolj napet obračun za osmo mesto. Deveto, ki na papirju prinaša dodatne kvalifikacije za obstanek, trenutno zasedajo Novogoričani. Na dveh zaporednih gostovanjih so iztržili točko, le za odtenek boljši izkupiček pa so na dveh domačih tekmah zabeležili Novomeščani. Razlika med Krko in Gorico je pred sobotnim medsebojnim obračunom v novogoriškem športnem parku tako le točka, kar obeta zanimiv razvoj dogodkov. Novomeški obračun v sklepnem jesenskem krogu je postregel z zmago Gorico in pretepaškim tretjim polčasom.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano