Ana bo počakala na novo priložnost

Mariborskim organizatorjem je klub odpovedi slaloma deloma odleglo. 52. Zlato lisico je kronal odličen nastop Ane Drev in njena uvrstitev na drugo zmagovalno stopničko v veleslalomu, finančna plat pa zaradi odpovedi slaloma ni tako rožnata.

Najboljše “lisičke” leta 2016: (z leve) druga Ana Drev, 
zmagovalka Viktoria Rebensburg in tretjeuvrščena Tina Weirather. Foto: STA
Najboljše “lisičke” leta 2016: (z leve) druga Ana Drev, zmagovalka Viktoria Rebensburg in tretjeuvrščena Tina Weirather. Foto: STA

MARIBOR > Kakšna bo prva Zlata lisica po Tini Maze? Tako so se spraševali tudi organizatorji, ki so vendarle ponujali optimistične številke pričakovanega obiska za obe dni tekmovanja za ženski svetovni pokal. V soboto se je številka ustavila malo pod spodnjo mejo pričakovanj (9000), včeraj dopoldne, ko so padle tudi prve dežne kaplje, je na prvi tek slaloma priromalo morda 3000 gledalcev. Promet do snežnega stadiona je tekel nemoteno, na parkirišču, deset minut hoje do snežnega stadiona, smo včeraj uro pred startom prve vožnje našteli vsega skupaj 20 avtomobilov.

Izidi veleslaloma: 1. Viktoria Rebensburg (Nem) 2:29,82, 2. Ana Drev (Slo) 2:30,14 +0,32, 3. Tina Weirather (Lie) +0,34, 4. Eva-Maria Brem (Avt) +0,41, 5. Nina Löseth (Nor) +1,04, 6. Maria Pietilä-Holmner (Šve) +1,20 ... 17. Katarina Lavtar (Slo) +2,28; - prepočasni za finale: Ilka Štuhec, Maruša Ferk; odstop Meta Hrovat; zaradi poškodbe na ogrevanju ni startala Tina Robnik.

Progo za veleslalom so organizatorji v tednu visokih temperatur pripravili - za vremenske razmere - skoraj idealno. Specifična snežna površina in preparati so sicer dokaj položno progo naredili zahtevno, kar so občutile tudi nekatere favoritinje. Najbolj je bentila vodilna v skupnem seštevku svetovnega pokala, Američanka Lindsey Vonn, ki je zdrsnila s prve proge in ostala brez točk. Vodji ženskih tekem svetovnega pokala, nekdanjemu norveškemu smukaču Atleju Skårdalu, je trdila, da ji proga ni dovolila razviti njene vožnje in da so se ji smuči preveč tresle. Prvi tek je sicer postavil njen trener Chip Knight.

Pričakovano se je boj za zmago odvijal med četverico najboljših v razvrstitvi discipline, pri čemer je najkrajšo potegnila Italijanka Federica Brignone, ki je odstopila v prvi vožnji. V drugem teku so se karte premešale. V sončnem vremenu, ko je kar dišalo po pomladi, je z izvrstno vožnjo s sedmega mesta vsem rokavico vrgla Ana Drev, ki je na koncu morala priznati premoč Nemki Viktorii Rebensburg, drugi po prvem teku. Vodilna Avstrijka Eva-Maria Brem je padla na četrto mesto, največji vzklik olajšanja pa je bilo slišati, ko je tretjeuvrščena po prvi vožnji, Švicarka Lara Gut, obležala v snegu.

Tina Maze je bila v soboto med gledalci. Po tekmovanju je tudiizročila ček s finančno pomočjo 5000 evrov nadarjeni smučarki Klari Livk.

Tedaj je bila Ana Drev že na zmagovalnih stopničkah. Drugih v karieri po kar 123 tekmah v svetovnem pokalu. Glavni trener ženske reprezentance Denis Šteharnik je seveda sijal od zadovoljstva: “Razmere so bile težke, nobena tekmovalka ni mogla razviti svojega sloga. Ana je v drugi vožnji popravila slabosti iz prve. Na progo se je spustila zelo suvereno. Zgodil se ji je zelo velik preskok v vseh pogledih, predvsem v miselnosti. Verjela je vase, kar smo delali na treningih, je prenesla na tekmo. Njena dosežka bosta zagotovo velik motiv za ostale.”

V nedeljo je bilo pod Pohorjem veliko slovaških zastav, med navijači pa tudi slovaški zunanji minister. Šele pol ure pred startom se je vodstvo tekmovanja odločilo, da tekma vendarle bo. Vreme se je čez noč spremenilo. Zapihal je južni veter in temperatura se prvič ni spustila pod ničlo, temveč je vztrajala pri štirih stopinjah Celzija. Po najboljših tekmovalkah se je del proge predrl in po številki 15 so smučarke zapored končale v snegu. Na najbolj kritičnem delu so sneg polivali z vodo, trosili sol in gladili smučino. A zaman. Po številki 25 je bilo tekme konec. “Tekmovalke smo želeli obvarovati pred možnimi poškodbami. Na startu jih je bilo še 40. Največja težava je bil zelo mehak predel, ki se ga v zgodnjih jutranjih urah ni dalo utrditi. Organizatorji so naredili vse, toda v življenju včasih izgubiš, včasih dobiš,” nam je povedal direktor tekmovanj Skårdal.

Vrstni red v svetovnem pokalu - 1. Lindsey Vonn (ZDA) 900, 2. Lara Gut (Švi) 855, 3. V. Rebensburg (Nem) 680, 4. Frida Hansdotter (Šve) 661, 5. N. Löseth (Nor) 541, ... 23. A. Drev (Slo) 227 ...; veleslalom - 1. E. M. Brem (Avt) 442, 2. V. Rebensburg (Nem) 410, 3. L. Gut (Švi) 362, 4. Federica Brignone (Ita) 325, 5. T. Weirather (Lie) 285, 6. N. Löseth (Nor) 254, 7. A. Drev (Slo) 227 ...

Na startu je na svoj nastop še čakala Novogoričanka Ana Bucik, prvi slovenski slalomski adut. “Prav je bilo, da so tekmo odpovedali. Ne bi mi bilo prijetno, če bi se to zgodilo po mojem nastopu. A še bodo priložnosti, tudi v Mariboru. V tem tednu bom skušala dokončno pozdraviti poškodbo gležnja, potem pa me najbrž čakajo tekme nižjega ranga,” je v cilju povedala Bucikova.

ROK MAVER


Najbolj brano