Ana Velenšek bronasta na SP

Slovenska judoistka Ana Velenšek je peti dan SP v Čeljabinsku osvojila tretje mesto v kategoriji do 78 kilogramov. Velenškova je za uvrstitev dvakrat zmagala, nato izgubila proti olimpijski prvakinji Američanki Kayli Harrison, nato spet zmagala v repasažu ter v borbi za bron proti branilki naslova Kyong Sol iz Severne Koreje.

Slovenska judoistka Ana Velenšek je peti dan SP v Čeljabinsku osvojila tretje mesto v kategoriji do 78 kilogramov Foto: Sankaku-Klub.Si
Slovenska judoistka Ana Velenšek je peti dan SP v Čeljabinsku osvojila tretje mesto v kategoriji do 78 kilogramov Foto: Sankaku-Klub.Si

ČELJABINSK > Ana Velenšek je danes najprej premagala Francozinjo Lucie Louette Kanning. Borba ni bila atraktivna, Velenškova je zmago slavila s kaznijo manj od nasprotnice. Nato je bila judoistka iz Šmartnega v Rožni dolini boljša še od Korejke Mi-Young Choi, ki jo je minuto pred koncem vrgla za ipon.

V četrtfinalu ji je pot prekrižala aktualna olimpijska prvakinja in svetovna prvakinja iz Tokia 2010 Američanka Kayla Harrison in jo poslala v repasaž. Judoistki sta se doslej pomerili petkrat, v vseh petih dvobojih je bila boljša Američanka, ki je na polovici borbe najprej povedla z vazarijem, nato pa s končnim prijemom slabih 40 sekund pred koncem le še potrdila svojo premoč.

V repasažu se je varovanka Marjana Fabjana najprej pomerila z Rusinjo Aljeno Kahorovsko, ki jo je k predaji prisilila po vsega 20 sekundah borbe in se v dvoboju za bron srečala z branilko naslova z lanskega prvenstva v Riu de Janeiru. Velenškova se je tekmice pogumno lotila, imela na blazini vseskozi pobudo, najprej povedla s kaznijo, a je Korejka minuto zatem izenačila, ko je kazen dobila tudi slovenska borka. Ko ji je dobro minuto pred koncem uspel met za juko, je bilo jasno, da članica kluba Sankaku prednosti do konca dvoboja ne bo več izpustila iz rok.

“Ne vem, kaj naj povem. Zelo sem vesela tega uspeha, danes so Korejke res padale kot za stavo, vse je šlo kot treba, razen tiste izgubljene borbe. Ko sem premagala tudi Francozinjo, s katero nisem še nikoli zmagala, vedno je bilo zelo na tesno, sem vedela, da je moj dan in da mora it. Upala sem tudi na kaj več, a bron je zelo lep rezultat in se ga resnično vesela,” je po osvojenem prvem odličju s svetovnih prvenstev dejala Velenškova, ki ima na Čeljabinsk sicer že lep spomin, saj je v tej prestolnici Južnega Urala leta 2012 na evropskem prvenstvu že osvojila bronasto kolajno.

Z Velenškovo se bodo slovenski posamični nastopi danes končali, saj so jutri na sporedu še najtežje kategorije, Lucija Polavder (nad 78 kg) in Matjaž Ceraj (nad 100 kg) pa sta poškodovana in se prvenstva nista udeležila. Dan D bo znova v nedeljo, ko čaka tako žensko kot tudi moško reprezentanco Slovenije še ekipno prvenstvo.

STA


Najbolj brano