Ana Umer suvereno naprej

Včeraj so na 15. evropskem prvenstvu v dvoranskem lokostrelstvu potekale kvalifikacije. Koprčanka Ana Umer se je brez težav prebila naprej, smolo pa je imel slovenski adut Jaka Komočar, ki je zgrešil tarčo in izpadel.

Koprčanka Ana Umer (desno) se je včeraj brez težav prebila skozi kvalifikacije. Foto: Aleš Rosa
Koprčanka Ana Umer (desno) se je včeraj brez težav prebila skozi kvalifikacije. Foto: Aleš Rosa

KOPER > V kvalifikacijah vsak tekmovalec izstreli po 60 puščic, v nadaljevanje pa se uvrsti 32 najboljših.

Pri moških je bil z ukrivljenim lokom najboljši Nemec Florian Kahllund, ki je dosegel 595 od možnih 600 točk. Pravo katastrofo pa je doživel prvi slovenski adut Jaka Komočar, ki je zaradi tehnične okvare zgrešil tarčo in izpadel iz nadaljnjega tekmovanja. V današnje boje na izpadanje sta se uvrstila Klemen Štrajhar (575 točk, 26. mesto) in Den Habjan (573, 32.). Slovenija je z desetim mestom tudi izpadla iz jutrišnjega ekipnega tekmovanja, v katerega se je uvrstilo osem najboljših reprezentanc. Sanje o ekipni medalji so torej - vsaj v tej kategoriji - splavale po vodi.

Pri članicah se je Koprčanka Ana Umer suvereno uvrstila v nadaljnje tekmovanje. S 566 točkami je zasedla 21. mesto. Najka Tomat je s 34. mestom izpadla. Tudi v ženski kategoriji z ukrivljenim lokom je zmaga šla v Nemčijo. Lisa Unruh je zbrala591 točk.

S sestavljenim lokom je najbolje streljal Nizozemec Mike Schloesser, ki je dosegel kar 599 točk. Med Slovenci je bil odličen Slavko Turšič, ki je s 591 točkami osvojil deveto mesto. Dejan Sitar je bil s 589 točkami 14., Damjan Majer pa je pristal na 29. mestu.

Ekipno so bili Slovenci peti in se bodo jutri pomerili z Italijani, ki so bili četrti.

V ženski konkurenci s sestavljenim lokom se je skozi kvalifikacije brez težav prebila največja slovenska favoritinja za medaljo Toja Černe. S 584 točkami je zasedla četrto mesto. Zmagala je Rusinja Natalia Avdeeva (587).

Trenerji zadovoljni s prizoriščem

“Od doma smo se odpravili v snežnem viharju, zato smo v Frankfurtu zamudili povezovalni let,” pripoveduje Davood Nematinia, trener norveške reprezentance. Po nekajurnem čakanju na letališču so Norvežani v hotel v Portorožu prispeli šele sredi noči, a dovolj zgodaj, da so naslednji dan ujeli uradno otvoritev prvenstva.

Norveška reprezentanca na prvenstvu ni velika; šteje vsega šest članov. “Seveda si vsak želi osvojiti medaljo. Ampak ta šport niso samo zmage in porazi. Da se tekmovalec naredi, potrebuje izkušnje. Mora se tudi hitro privaditi na vsako novo tekmovališče,” pravi Nematinia, ki je v Sloveniji prvič. “Lepa dežela; vse je popolno,” je navdušen. V smehu pokaže na majico s kratkimi rokavi, ki jo nosi, in pripomni, da je za Norvežane tu že skoraj poletje. Še posebej za tiste, ki živijo na severu Norveške. Časa za sprehode ob morju in ogled turističnih znamenitosti Nematinia nima kaj dosti, v glavnem se prevaža le od hotela do tekmovališča in nazaj.

Flavio Valesella, trener italijanske mladinske reprezentance, je doma iz Milana. Koper je tokrat obiskal prvič in mu je zelo všeč. “Prvenstvo je odlično organizirano. Pozna se, da je vodja tekmovanja Irena Rosa, ki ima ogromno izkušenj z velikih mednarodnih tekmovanj. Dvorana, osvetlitev - vse je na visoki ravni.”

Jutri bodo Italijani imeli pol dneva prosto, zato se bodo lahko šli turiste, se veseli Valesella. “Tudi ko smo na tekmovanjih drugod po svetu, si poskušamo vzeti vsaj pol dneva za ogled znamenitosti in spominske fotografije,” razloži. Italijanska delegacija na prvenstvu šteje 30 članov, od tega 21 tekmovalcev.

Dubravko Budena je doma iz Zagreba, v Kopru pa vodi hrvaško reprezentanco. Včasih je hodil na tekmovanja v Ankaran, zato ima tukaj veliko lokostrelskih prijateljev. “Na prvenstvu nas je deset Hrvatov: osem tekmovalcev in dva trenerja,” pojasni. “Prvi vtisi so dobri. Seveda smo na začetku tekmovanja vsi pod pritiskom.”

Njihove ambicije segajo do medalje, priznava Budena, le da prvenstvo ni trgovina, kjer bi lahko kupil, kar si želiš. Dober rezultat si moraš priboriti, kar v močni konkurenci nikakor ni enostavno.

ALJA TASI


Najbolj brano