Ana Drev do uspeha kariere

Ana Drev je po veleslalomu v Lienzu, ko je po prvi vožnji prav tako vodila, na koncu pa v finalu odstopila, danes na veleslalomu v Flachauu postala 22. Slovenka z uvrstitvijo na oder za zmagovalke v svetovnem pokalu. Hkrati je prismučala na 123. stopničke za Slovenijo, prve po Tini Maze v lanski sezoni.

Ana Drev je po veleslalomu v Lienzu, ko je po prvi vožnji prav 
tako vodila, na koncu pa v finalu odstopila, danes na 
veleslalomu v Flachauu postala 22. Slovenka z uvrstitvijo na 
oder za zmagovalke v svetovnem pokalu. Foto: STA
Ana Drev je po veleslalomu v Lienzu, ko je po prvi vožnji prav tako vodila, na koncu pa v finalu odstopila, danes na veleslalomu v Flachauu postala 22. Slovenka z uvrstitvijo na oder za zmagovalke v svetovnem pokalu. Foto: STA

FLACHAU > Mazejeva ima sicer na svojem računu v svetovnem pokalu 81 stopničk, od tega 26 zmag ter še 13 uvrstitev na zmagovalni oder na olimpijskih igrah in svetovnih prvenstvih, od tega štiri naslove svetovne prvakinje in dva olimpijske prvakinje.

Tridesetletna tekmovalka iz Šmartnega ob Paki je bila na prvi progi najhitrejša, drugouvrščeno Nemko Viktorio Rebensburg je ugnala za štiri stotinke sekunde, tretje mesto je po prvi vožnji držala domačinka Eva-Maria Brem z zaostankom štirih desetink sekunde. Znotraj sekunde zaostanka za Drevovo so bile še štiri tekmovalke.

V finalu pa je Drevova kljub slabšim pogojem, slabši vidljivosti in sneženju, uspešno zoperstavila vsem pastem in na koncu z zaostankom 94 stotink sekunde osvojila drugo mesto, zaostala je le za Rebensburgovo, olimpijsko veleslalomsko prvakinjo leta 2010 v Whistlerju.

Šmarčanka je bil ob prihodu v cilj zelo dobre volje. Na 123. startu v svetovnem pokalu, po več kot štirinajstih letih smučanja na najvišji ravni, svoj debi je imela 27. oktobra 2001 na veleslalomu v Söldnu, doživela svoje krstne stopničke. Prešerne volje je bil tudi Denis Šteharnik, glavni trener slovenskih deklet v tehničnih disciplinah.

"Zelo smo veseli tega rezultata. Mislim, da bo zdaj zanjo veliko lažje. Za sabo ima zelo dolgo pot, dve resni poškodbi. Pokazala je, da se z vztrajnostjo lahko naredi marsikaj. Vseskozi je verjela, vseskozi je imela željo po dokazovanju, po rezultatu. V zadnjem času smuča zelo suvereno, tudi na treningu zelo težke, komplicirane situacije odpelje zelo suvereno, tako da, ko pride na tekmo, je vse lažje, vse bolj enostavno. Zaradi tega ima veliko boljši občutek in zato lažje napade. Mislim, da se zdaj lahko samo še veselimo naslednjih tekem. Tehniko ima dobro, smuča v redu, je zdrava, tako da je vse super. Moram reči, da danes sploh ni smučala fenomenalno tako kot na treningu. Če ji uspe še boljša vožnja, potem se lahko zavihti še višje," je prepričan trener.

Tokrat v Flachauu ni bilo nič drugače, kot pa pred slabima dvema tednoma v Lienzu, ko je po vodstvo na prvi progi, v finalu ostala praznih rok: "Nič ni bilo drugače. Imamo isti protokol tako na treningu kot na tekmi. Vedno se poskušamo obnašati isto. Vse je bilo normalno. Danes je bil z njo v zadnjih minutah serviser, dvakrat sem ga vprašal, kako je in je rekel, da je vse OK. V Lienzu je bila klasična napaka, tam je šla na zmago. Kolikokrat se je že Tedu Ligetyju ali Bodeju Millerju. Rekla mi je, da noče biti osma, sedma, peta, rekla je, da hoče zmagati."

"Zdaj naj čakata dva dni počitka in takoj dalje po načrtu. Če bomo uspeli, bi bilo super, da kakšen dan ali dva ujamemo treninga v Mariboru, da preizkusimo progo. Nato pa nekam na polito progo, upam da v Sloveniji. Upam, da nam uspe v Kranjski Gori in da se dobro pripravimo na Maribor," je sklenil Šteharnik.

Naslednje tekme v tehničnih disciplinah dekleta čakajo v Mariboru, ki bo tekmi za zlato lisico gostil čez dve tedna. Ob koncu prihodnjega tedna pa bosta smuk in superveleslalom v Cortini d'Ampezzo.

STA


Najbolj brano