Ana Bucik do najboljšega izida kariere s poškodovanim gležnjem

Švedinja Frida Hansdotter je zmagovalka četrtega slaloma za svetovni pokal v Lienzu. Druga je bila Švicarka Wendy Holdener (+0,07), tretja Slovakinja Petra Vlhova (+0,43). Edina Slovenka v finalu Ana Bucik je bila 17. Dvaindvajsetletna Primorka je vpisala svoj najboljši izid v karieri, kljub poškodbi gležnja, ki jo je staknila na ogrevanju.

Edina slovenska finalistka Ana Bucik je bila 17. (+2,68).  Foto: STA
Edina slovenska finalistka Ana Bucik je bila 17. (+2,68).  Foto: STA

LIENZ > Najhitrejši čas na prvi progi je ob odsotnosti poškodovane Američanke Mikaele Shiffrin vpisala Frida Hansdotter, ki je tako na prvi progi kot tudi v finalu ubranila napad Holdenerjeve za še tretjo zmago v svetovnem pokalu, drugo letos po slalomu v Flachau. Prvenec je osvojila lani na slalomu v Kranjski Gori. Švedinja je s tremi zmagami še utrdila prvo mesto v posebnem slalomskem seštevku, druga Vlhova zaostaja sto točk, tretja je iz karavane odsotna Shiffrinova (-120).

Ana Bucik je na prvi progi s startno številko 42 vpisala 26. čas ter se kot edina Slovenka zavihtela v finale. Po Areju v slalomu (26.) in Val d'Iseru v alpski kombinaciji (27.) je tako lovila še tretjo uvrstitev med dobitnice točk v tej sezoni. Nalogo je opravila z odliko, kot peta na startu se je ob prihodu v cilj na mestu vodilne izenačila z Nemko Maren Wiesler. Nato je z zaostankom 2,68 sekunde skočila do 17. mesta in najboljšega dosežka v svetovnem pokalu, pred Lienzem se je najvišje prebila do 21. mesta lani januarja na slalomu v Flachauu. Kar tri tekmovalke so si razdelile 17. mesto, poleg omenjenih še Nemka Lena Duerr.

Katarina Lavtar startne številke 32 ni izkoristila in je po odstopu na spodnjem delu prve proge ostala brez uvrstitve, za finale pa je bila prepočasna Maruša Ferk, ki je drugo vožnjo zgrešila za 31 stotink sekunde.

“Ani sem pred finalnim nastopom svetoval tako kot že na predhodnih tekmah, da se na progo poda brez taktiziranja, povsem na robu. Dosegla je najboljši rezultat v karieri, kar je super. Ana je na ogrevanju padla ter si delno zvila gleženj. Smučala je s poškodovanim gležnjem. Sedaj bomo videli, kaj bo za naprej. Katarina je pri drugi vertikali dobila v glavo količek, pri tem se ji je malo zavrtelo. V tej zmedi je nadaljevala ter se tako posledično ni znašla. Maruši smo dali priložnost za nastop. Od nje nismo pričakovali veliko. Z njenim nastopom sem zadovoljen, saj je pred tekmo opravila dva treninga slaloma. Po superkombinaciji v Val d'Iseru se je morala odpočiti, saj jo čaka naporen januar. Tekmo je izkoristila za nabiranje izkušenj. Kakšno leto nazaj, če so dekleta prišla v finale, so rezultat hotele le obdržati, sedaj pa napadajo. To je velik premik naprej v razmišljanju, vesel sem, da nam je to uspelo,” je dejal odgovorni trener za tehnične in hitre discipline ženske ekipe za svetovni pokal Denis Šteharnik.

Glede na to, da Švicarka Lara Gut (658) in Američanka Lindsey Vonn (500) slaloma ne vozita, je Hansdotterjeva (476) na tretjem mestu za sto točk zmanjšala zaostanek za prvima dvema v skupnem seštevku. Za Gutovo zaostaja 182 točk, za Vonnovo pa le še 24 točk.

Slalom v Lienzu je bila zadnja letošnja tekma, naslednja ženska bo znova slalom 5. januarja v Santa Caterini, namesto zaradi pomanjkanja snega odpovedanega Sljemena.

Na 14 tekmah prvega dela sezone se je med dobitnice točk, ob odsotnosti Tine Maze, vpisalo sedem Slovenk (Ana Drev, Maruša Ferk, Ilka Štuhec, Vanja Brodnik, Ana Bucik, Tina Robnik in Katarina Lavtar) vsega skupaj pa so vpisale 243 točk. Najbližje stopničkam je bila Ferkova s četrtim mestom na alpski kombinaciji v Val d'Iseru.

STA


Najbolj brano