Ana Bucik po vidno uvrstitev

Včerajšnji moški veleslalom se na svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju v Švici ni končal po slovenskih željah, saj je od štirih slovenskih tekmovalcev do cilja prišel le Štefan Hadalin. Danes bo vrhunsko uvrstitev v slalomu lovila Novogoričanka Ana Bucik.

Ana Bucik Foto: STA
Ana Bucik Foto: STA

ST. MORITZ >Včeraj je bil na svetovnem prvenstvu (SP) v alpskem smučanju v Švici na vrsti moški veleslalom, ki ga je dobil eden od favoritov, prekaljeni Avstrijec Marcel Hirscher. To je zanj že tretje zlato odličje na svetovnih prvenstvih, a prvo veleslalomsko. Uspeh naših severnih sosedov je s srebrnim odličjem ob 25 stotinkah sekunde zaostanka dopolnil Roland Leitinger, bron pa je z 71 stotinkami zaostanka osvojil Norvežan Leif Kristian Haugen. Oba sicer nista sodila v krog favoritov za odličja.

Padec kamere na progo
Običajno na tekmah alpskega smučanja za prestavitev voženj poskrbi slabo vreme, v St. Moritzu pa je drugo vožnjo moškega veleslaloma za pol ure zamaknila kamera, ki je padla z vrvi na progo. Nesreča se je pripetila, ko je akrobatsko vojaško letalo presekalo vrv, na katero je bila pritrjena kamera, posledično pa je padla s 50 metrov višine na progo oziroma le nekaj metrov od tribun. Poškodovanih ni bilo.

Blizu te družbe bi moral biti tudi Ljubljančan Žan Kranjec, letos že četrti na tekmi svetovnega pokala, a mu že prvi zavoji niso stekli, nato pa je v preveliki želji po popravkih naredil napako in zdrsnil s proge.

“Že pred napako sem imel občutek, da moje smučanje ni bilo optimalno. Žal se mi je pripetila napaka. Kjer sem odstopil, sem prepozno prišel v zavoj, se prehitro vrgel na zgornjo smučko in sem na žalost šel na bok. Proga je bila v dobrem stanju. Ni bilo mehko, ni bilo lukenj, le sneg je bil zelo agresiven,” je razočaran v cilju povedal najkakovostnejši slovenski veleslalomist.Žal sta po njegovi poti odšla s proge še Miha Hrobat in Martin Čater.

Izidi veleslaloma - 1. Marcel Hirscher (Avt) 2:13,31, 2. Roland Leitinger (Avt) +0,25, 3. Leif Kristian Haugen (Nor) +0,71, 4. Henrik Kristoffersen (Nor) +0,76, 5. Philipp Schoerghofer (Avt) +0,85 ... 28. Štefan Hadalin (Slo) + 4,24; odstop v prvi vožnji - Žan Kranjec, Miha Hrobat in Martin Čater.

Čast naše reprezentance je tako nepričakovano reševal član SK Dol Ajdovščina Štefan Hadalin, ki je želel predvsem izostriti tekmovalne občutke pred jutrišnjim slalomom, svojo paradno disciplino, kjer bo tekmoval tudi Kranjec. Z visoko startno številko 45 se je solidno odrezal. Že v prvem teku je dosegel 32. čas med 106. na startu, v drugem pa je svoj položaj še izboljšal. Svoj prvi veleslalom na svetovnih prvenstvih je končal na 28. mestu. Na tekmah svetovnega pokala v svoji karieri tako visoko še ni bil. Temu primerno je pozitivno ocenil svoj nastop: “Zaradi visoke startne številke v prvem in zaradi slabega vremena v času mojega nastopa v drugem teku so bile razmere za doseganje dobrega rezultata otežene, vendar mislim, da je bilo moje smučanje kar na visoki ravni. Vidim, da v veleslalomu napredujem in da sem na pravi poti. Z uvrstitvijo med 30 najboljših v veleslalomu sem na tem prvenstvu v tej disciplini izpolnil svoj cilj.”

Po današnjem ženskem slalomu z Marušo Ferk in s prvo Slovenko v tej disciplini, Novogoričanko Ano Bucik (letos je bila že sedma v svetovnem pokalu), bodo jutri svetovno prvenstvo v St. Moritzu z slalomom zaprli moški.STA, IM


Najbolj brano