Ana Bucik je pred Zlato lisico izpustila precej snežnega treninga

Ano Bucik pred Zlato lisico prevevajo mešani občutki. Pa ne zaradi dveh zaporednih ničel v Flachauu, ki sta sledili najboljšim dosežkom kariere na začetku januarja. Smučarski utrip kroji moteča poškodba gležnja.

Ana Bucik se  na nedeljskem slalomu za Zlato lisico želi  
predstaviti v lepi luči.  Foto: STA
Ana Bucik se na nedeljskem slalomu za Zlato lisico želi predstaviti v lepi luči.  Foto: STA

NOVA GORICA > Magnetna resonanca je razkrila, da poškodba ni tako nedolžna, kot se je zdelo prvi hip. Natrgana vez sicer ne zahteva operativnega posega, pač pa daljši počitek oziroma neobremenjenost načetega gležnja, ki je v slalomskih zavojih izpostavljen močnim silnicam. V zgoščenem smučarskem koledarju in na vrhuncu sezone pa si daljšega premora članica Smučarskega kluba Gorica ne more privoščiti.

Sreča v nesreči je, da je bil zadnji slalom svetovnega pokala na sporedu pred desetimi dnevi, v tem času pa je Ana Bucik, da bi obvarovala načeti gleženj, odložila smuči v kot. Posvetila se je suhim treningom oziroma ohranjanju kondicije. Slaba plat poškodbe je seveda primanjkljaj vadbe v primerjavi s konkurenco, zlasti s slalomskimi specialistkami. Šele v torek se je tako pridružila reprezentančnim kolegicam na snežnem treningu v Kranjski Gori, kjer pa vadbene razmere zaradi toplotne inverzije niso bile najboljše. V sredo se je slovenska odprava tako zapeljala v Avstrijo. Pri severnih sosedih je poskušala izpiliti še zadnje podrobnosti pred Zlato lisico.

Temperaturni obeti v Mariboru, kjer bo jutri na sporedu veleslalom, v nedeljo pa še slalom, sicer niso najboljši. Proga za tekmovalke z višjimi startnimi številkami utegne biti, kljub trudu prirediteljev, že načeta. To bi utegnila biti še ena oteževalna okoliščina za Bucikovo, ki pa si je s 15. mestom v Santa Caterini in zmagama na tekmah evropskega pokala v Švici, občutno izboljšala izhodišče v slalomu. V nedeljo naj bi se prvič v svetovnem pokalu na progo podala takoj za najboljšo trideseterico.

“Upam, da me ob vadbenem premoru dobri smučarski občutki niso zapustili, oziroma jih bom hitro spet priklicala. Res škoda, da se mi je primerila poškodba, ko sem bila v takšni formi. Na smučeh sem se izvrstno počutila, mariborska proga pa mi od vselej ustreza. Tekmovati pred domačim občinstvom prinaša tudi dodatno spodbudo, s pomočjo katere se želim približati najvišjemu letošnjemu dosežku, uvrstitvi okrog 15. mesta,” je povedala najboljša slovenska slalomistka. Po prvotnih predvidevanjih bi morala Bucikova nastopiti tudi na veleslalomu, a ji je poškodba gležnja prekrižala načrte. Vse moči bo tako usmerila v svojo najboljšo disciplino.

“Bržkone bom tekmovala s protibolečinskimi tabletami, drugače ne gre. Pri tem vedno obstaja tveganje, da se bo stanje načetega gležnja poslabšalo, a o tem ne razmišljam. Videli bomo, kaj bo prinesla nedeljska tekma. Po slalomu se bomo tudi odločili, kako in kaj v nadaljevanju sezone,” je povedala Bucikova.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano