Ana Bucik: Vail za dve leti Trbiža

Za športnico meseca februarja smo v uredništvu PN izbrali alpsko smučarko Ano Bucik. Novogoričanka - sicer članica SK Gorica - je na svetovnem prvenstvu v Vailu osvojila enajsto mesto v kombinaciji, kar je bila 30 let po slovesu Jureta Franka najboljša primorska smučarska uvrstitev na velikih tekmovanjih.

Ana Bucik Foto: Igor Mušič
Ana Bucik Foto: Igor Mušič

NOVA GORICA > Februar je bil za 22-letno Novogoričanko Ano Bucik in primorsko smučanje zgodovinski mesec. Enajsto mesto v kombinaciji na svetovnem prvenstvu v Vailu v ZDA in še posebej tretji čas slaloma na tej preizkušnji ji pomenita nova karierna mejnika. K temu velja dodati še, da se je Ana na SP s 23. mestom po prvi vožnji uvrstila tudi v finale specialnega slaloma, kjer je, žal, odstopila. Na deževni Zlati lisici je bila nato za devet desetink sekunde prepočasna za finale, a je le dva dni za tem na istem prizorišču dosegla prvo zmago na FIS tekmi v slalomu v tej sezoni, pri čemer je (z izjemo odsotne Tine Maze) pustila za sabo reprezentančne kolegice. Z Ano smo se pogovarjali med kratkim obiskom doma po vrnitvi s tekem svetovnega pokala v Banskem.

> Kaj vam je v smučarskem razvoju prinesla udeležba na svetovnem prvenstvu v ZDA?

“Vail mi je ponudil najboljše smučanje doslej. Če le morete, obiščite te kraje še vi. Vse je zelo široko in gladko, proge so speljane po gozdovih. Ograj ni. Nad obnašanjem smučarjev skrbno bdi policija, ki je opremljena tudi z radarji. Divjanje dosledno kaznujejo. Če te v prekršku ujamejo trikrat, v tekoči sezoni ne smeš več na to smučišče. V Vailu je sicer veliko različnih parkov na snegu - za otroke, mladostnike in odrasle. Na voljo so različne grbine in skakalnice. Tam sem tudi sama preizkušala nekatere elemente, ki jih na evropskih smučiščih skoraj ni mogoče vaditi. Za mano je tudi enkratna tekmovalna in osebnostna preizkušnja. V Evropi hodimo na prizorišča za dan ali dva in odidemo. V ZDA pa sem prvič dobila pravi občutek velike tekme. Skupaj z najboljšimi sem živela, trenirala in tekmovala tri tedne. Vse to ti da novo širino. Moj oče pravi, da udeležba na takšnem prvenstvu zaleže za dve leti treninga v Trbižu.”

> Koliko tega vam je po vaši oceni že uspelo prenesti na evropski sneg?

“Čutim, da smučam boljše. Žal tega na tekmah svetovnega pokala v Mariboru in v Banskem še nisem prenesla v rezultate. Veliko stvari se mora sestaviti za visoko uvrstitev. Želim biti čim hitrejša, želim pa si tudi priti do cilja. Vmes so stotinke sekunde, ki zmanjkajo. Tako je bilo v Mariboru, kjer nisem dovolj napadla, da bi se uvrstila v finale. V Banskem so se temu pridružile težke vremenske razmere. Vendar pa bo do konca sezone še nekaj priložnosti.”

> Kako se boste pripravljali na nadaljevanje?

“Najprej bo nekaj treningov tehničnih disciplin v Kranjski Gori in Trbižu, po tem pa odpotujem na tekme svetovnega pokala v Are, kjer bom poskušala spet priti v finale slalomske vožnje, nastopila pa bom tudi v veleslalomu. Vsaka solidna uvrstitev in vsaka točka sta dragocena za izboljšanje startnih številk. Sedaj imam s številkami nad 50 v slalomu in nad 60 v veleslalomu velikokrat precej načete proge, z nekaj sreče pa bi bilo do konca sezone še mogoče zbrati toliko FIS točk, da bi vsaj v slalomu v novo sezono startala s številkami med 35 in 40.”

Nekaj ostalih najboljših uvrstitev Ane Bucik v letošnji sezoni, svetovni pokal, finalne uvrstitve, slalom - 21. mesto Flachau in 26. mesto Are; kombinacija: 23. mesto Bansko; evropski pokal: 6. mesto slalom Zinal, 7. mesto slalom Zell am See; FIS tekme: 1. slalom Maribor, 3. slalom Kaabdalis in veleslalom Gaellivare.

> Kaj boste počeli po koncu svetovnega pokala?

“V zadnjem tednu marca so na sporedu tekme državnega prvenstva. V slalomu bom šla po odličje - morda tudi na zmago, v veleslalomu pa bi bila zelo vesela, če bi se prebila do petega mesta. To bi prineslo tudi nekaj FIS točk v tej moji šibkejši tehnični disciplini. Tudi v superveleslalomu lahko dosežem podobno visoko uvrstitev. Svojo kakovost v teh treh disciplinah želim postopno čim bolj izenačiti. Če bo prava priložnost, bom za dodatne FIS točke odpeljala še kakšno mednarodno tekmo v aprilu. Le za tekmovalne izboljšave v smuku to sezono ne bo več časa.”

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano