Amerika ji leži

Gorska kolesarka Tanja Žakelj je v ameriškem Winhdamu s šestim mestom dosegla svojo najboljšo letošnjo uvrstitev svetovnega pokala v krosu.

Tanja Žakelj je uspešno premagovala ovire v Ameriki. Foto: Grega Stopar
Tanja Žakelj je uspešno premagovala ovire v Ameriki. Foto: Grega Stopar

WINDHAM > Forma Tanje Žakelj se očitno vzpenja. Na severnoameriški turneji se je še drugič prebila med najboljšo deseterico. V Kanadi je pred tednom dni osvojila deveto mesto, včeraj pa je v ameriškem Windhamu naredila še korak naprej, kar je dobra napoved pred zaključnim delom sezone s svetovnim prvenstvom kot tekmovalnim vrhuncem. Ameriško prizorišče ji očitno ustreza. Lani je v Windhamu dosegla drugo mesto in s tem najvišjo uvrstitev pretekle sezone v svetovnem pokalu. Pred tremi leti, ko je gorska kolesarka z Ledin nad Idrijo začela svoj pohod proti vrhu, pa je bila dvanajsta.

Letošnjo sezono je odprla precej zadržano in za njene rezultatske standarde zadnjih dveh sezon povprečno. Evropsko prvenstvo je že nakazovalo zasuk tekmovalne krivulje, potrdili pa sta ga preizkušnji v Severni Ameriki. Včeraj je Žakljeva stopnjevala ritem. S 13. mesta po drugem krogu se je članica Unior Tools Teama povzpela do šestega. Še večji preboj je uspel vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala, Jolandi Neff. Švicarka je morala priznati premoč le zmagovalki Francozinji Pauline Ferrand Prevot, sicer aktualni svetovni prvakinji v cestni dirki. Druga slovenska predstavnica v krosu Blaža Klemenčič je bila včeraj deseta. Zarja Černilogar pa je v sobotnem spustu osvojila 20. mesto.

Čez dva tedna bo zaključno dirko sezone svetovnega pokala gostil italijanski Val di Sole, kjer je Žakljeva predlani zmagala. Leta 2008 pa je tam osvojila naslov svetovne prvakinje med mlajšimi članicami. ASO


Najbolj brano