Američani uradno napovedali kandidaturo za OI 2024

Olimpijski komite Združenih držav Amerike (USOC) je uradno oznanil, da bo kandidiral za organizacijo olimpijskih iger 2024. V torek so se pred izvršnim odborom ameriškega olimpijskega komiteja predstavili Los Angeles, Washington, Boston in San Francisco, ki se potegujejo za OI. Kdo bo ameriški kandidat za gostitelja OI, bo znano januarja.

Za organizacijo olimpijskih iger 2024 se v ZDA potegujejo Los Angeles, Washington, Boston in San Francisco. Foto: Stanko Gruden
Za organizacijo olimpijskih iger 2024 se v ZDA potegujejo Los Angeles, Washington, Boston in San Francisco. Foto: Stanko Gruden

LOS ANGELES > “Vzeli si bomo čas in izbrali tisto mesto, ki bo imelo največ možnosti za zmago v kandidacijskem postopku,” je dejal predsednik USOC Larry Probst. Predstavniki vseh štirih mest so dejali, da bi jih OI stale med 3,2 in 4 milijarde evrov, v kar niso všteti stroški infrastrukturnih izboljšav.

ZDA so letne OI nazadnje gostile leta 1996 v Atlanti, zadnje OI na ameriških tleh pa so bile leta 2002, in sicer zimske v Salt Lake Cityju. Pred tem so ZDA OI gostile še leta 1984 (Los Angeles), 1980 (Lake Placid), 1960 (Squaw Valley), 1932 (Los Angeles), 1932 (Lake Placid) in 1904 (St. Louis).

Američane čaka kar težak boj, saj je kandidaturo napovedal že Rim, Nemčija bo kandidirala z Berlinom ali Hamburgom, Pariz se bo o kandidaturi odločil januarja, morebitni kandidati pa so še Baku, Doha in južnoafriška Durban ter skupna kandidatura Johannesburga in Pretorie.

Mednarodni olimpijski komite bo organizatorja izbral leta 2017 v Limi.

STA


Najbolj brano