Aleks Humar petič prvak

Šesta dirka državnega prvenstva v reliju je konec tedna minila v sklopu 43. Croatia Rallyja v Poreču, kjer si je Idrijčan Aleks Humar že pred koncem sezone zagotovil peti naslov prvaka.

Aleks Humar in Jaka Cevc sta z renaultom cliom R3T že 
osvojila naslov državnega prvaka. Foto: Igor Mušič
Aleks Humar in Jaka Cevc sta z renaultom cliom R3T že osvojila naslov državnega prvaka. Foto: Igor Mušič

POREČ > Tokratna dirka je bila precej zahtevnejša od prejšnje na Goriškem, saj je imela kar 12 hitrostnih preizkušenj s skupno 184 kilometri po razgibanih istrskih cestah gričevja v okolici Poreča. V slovenskem prvenstvu je bil v ospredju obračun za naslov med obema idrijskima posadkama. Aleks Humar in Jaka Cevc sta imela z močnejšim renaultom cliom R3T kar 42 točk prednosti pred Rokom Turkom in Martino Nartnik (peugeot 208 R2).

Načeloma je bil cilj Humarja predvsem nadzor dirke, tako da ne bi preveč zaostal za Turkom. Zaloga točk za peti naslov prvaka je bila za takšno taktiko zadostna, a bi se skoraj zasukalo drugače. V testiranje pred startom se je Aleks pognal preveč odločno. Avtomobil je zaneslo s ceste, kjer se je precej poškodoval. Takšen položaj je pomenil, da mora Humar najprej pravočasno usposobiti dirkalnik, po tem pa računati s tem, da bo Turk z nepoškodovanim avtomobilom prvi favorit za zmago. V takšnem primeru bi moral biti Humar vsaj tretji, kar se mu je na koncu izšlo, saj se je prebil celo na drugo mesto med Slovenci. Po Humarjevi nesreči in nadaljevanju z le zakrpanim dirkalnikom sta pričakovano slavila Turk in Nartnikova ter se veselila še sezonske zmage v diviziji 2.

Po takšnem razpletu se je Humar že pred zadnjim relijem, ki bo 29. oktobra v domači Idriji, veselil petega naslova prvaka. S tem se je izenačil z rekorderjem, someščanom Darkom Peljhanom.

“To je bila res prava vožnja iz pekla do nebes. Nesreča na testiranju je prišla povsem nepričakovano. Čez usodni ovinek sva pred tem že trikrat peljala brez težav. Mislil sem, da je z avtom konec. Na srečo je moja ekipa mehanikov z veliko truda in znanja popravila avtomobil in omogočila ta rezultat. Tokratna dirka je najboljši pokazatelj, da je reli pravi ekipni šport,” je na cilju povedal novi državni prvak.

Lanski prvak Darko Peljhan je bil s Tino Lazar in mitsubishijem lancerjem evo X tretji med Slovenci, četrta pa je bila - kljub zastoju zaradi predrte pnevmatike - postojnska posadka Grega Premrl-Gregor Brešer (citroen DS 3 R3T).

Na zadnjem reliju v Idriji bo tako v ospredju revialna vožnja novega prvaka, v ozadju pa bo tekel še en idrijski boj za prvaka v diviziji šibkejših avtomobilov (divizija 1). Martin in Miran Mlinar bi se sicer že zgolj s prihodom v cilj z lovoriko lahko okronala že v Poreču, a sta odstopila in se bosta morala za slavje še pošteno potiti na domačih cestah. Njuno smolo je za zmago v kategoriji na dirki v Poreču izkoristila ajdovska posadka Martin Štucin-Andrej Mrak. Tudi pokal Yugo je ostal primorski. Osvojila sta ga Saša Saksida in Ervin Malavašič.STA, IM


Najbolj brano