Ajdovsko kolo sreče

Ajdovščina Škou bo primorski zastopnik v dodatnih kvalifikacijah za drugo ligo. Gostitelji so v odločilni tekmi z 2:1 (0:0) ugnali MNK Izolo in dvignili zmagovalni pokal v 3. slovenski nogometni ligi.

Ajdovščina Škou - prvaki 3. SNL zahod. Foto: Primož Brecelj
Ajdovščina Škou - prvaki 3. SNL zahod. Foto: Primož Brecelj

AJDOVŠČINA > Obračun Ajdovcev in Izolanov je v poletni pripeki upravičil naziv derbija. Številni gledalci so lahko videli tri gole, kopico priložnosti in razburljiv razplet, v katerem so krajšo potegnili gostje, ki lahko obžalujejo razvoj dogodkov. Po prikazanem v drugem polčasu ne bi bilo nezasluženo, če bi Izolani v soboto osvojili potrebne tri točke za prvo mesto. Po drugi strani tudi Ajdovcem ni bilo nič podarjeno. Zmago so si dobesedno prigarali. ”Pretehtala je želja. Nekaj več so je imeli v domačem taboru tako kot tudi sreče. Na koncu lahko tekmecu samo čestitam. Točke in prvenstvo smo izgubili na drugih tekmah,” je pojasnil kapetan Matej Peroša, strelec izenačujočega izolskega gola, ki pa je prišel prepozno.

Mestni stadion, gledalcev 800, sodnik Obrenović (Ljubljana) 6,5. Strelci - 1:0 Tomažič (78), 1:1 Peroša (88), 2:1 Vidmar (93, z 11 m). Škou Ajdovščina: Brecelj 6,5, Žgur 6,5, Tragin 6,5, Krapež 6,5, Vidmar 6,5, Ivanovič 6,5 (od 87. Kompare-), Smajila 6,5, Berginc 6,5 (od 72. Stibilj-), Tomažič 7, Simčič 6,5 (od 80. Žižmond-), Lazarević 7. Trener: Jan Vidic. MNK Izola: Lalić 6,5, Godnič 6,5, Vatovec 6, Vidaković 6,5, Novak 6, M. Božič 6, B. Božič 6 (od 82. Finkšt-), Stipaničev 6,5, Zemljak 6,5 (od 67. Kotnik 6,5), Mihajlovič 6 (od 60. S. Gavrić 6,5), Peroša 6,5. Trener: Aljoša Čotar. Rumeni kartoni: Lazarević, Stibilj Vidmar; Vidaković Novak B. Božič; rdeč karton: Vatovec (92, čista priložnost za zadetek).

Gostje so svoje priložnosti zamudili pri izidu 0:0, ko so dvakrat zapored zadeli okvir vrat. Prvič se je po strelu Iva Stipaničeva v uvodnih trenutkih drugega polčasa stresel prečnik, Luka Novak pa bo verjetno še nekaj časa sanjal 76. minuto, ko je iz neposredne bližine žogo, ki so jo po strelu domala vsi videli v mreži, poslal v vratnico. To je bilo očitno znamenje, da se kolo sreče vrti v ajdovsko smer, kar se je potrdilo le dve minuti kasneje. Tadej Tomažič zlepa ne bo pozabil, kako je popeljal gostitelje v vodstvo. Bistričan v ajdovskem dresu je dosegel krasen zadetek, vreden večkratnega ogleda.

“Takšen gol se zgodi enkrat v nogometnem življenju. Še toliko bolj vesel sem, da je padel v ključnih trenutkih tekme. Potrebovali smo točko, osvojili pa tri, ki smo si jih zaslužili tako kot naslov. Nagrajen je bil naš pristop skozi vso sezono,” je pojasnil Tadej Tomažič. Zadetek je prinesel izbruh veselja domačih privržencev in ajdovske klopi, ki je stekla v objem slavljencu, kot bi šlo za zlati gol. Po izolskem izenačenju pa je sledila še napeta končnica in sodnikov podaljšek. Gostje so pritiskali, a tudi pustili precej vrzeli na svoji polovici. Protinapad domačinov, v katerem je še en Bistričan v vrstah Ajdovcev, Đoša Lazarević, ušel nasprotni obrambi ter izsilil enajstmetrovko in rdeči karton Roka Vatovca, je pomenil konec izolskih upov.

Med polčasoma je posebno plaketo Nogometne zveze Slovenije prejela ajdovska nogometna legenda Adrijan Fegic. Izročil mu jo je Dušan Bezjak. Predsednik MNZ Nova Gorica, ki vodi letošnjo sezono 3. SNL zahod, je tudi podelil zmagovalni pokal prvakom.

“Gostitelji so imeli dovolj sreče, a tudi znanja za takšen razplet. V Ajdovščini je težko zmagati, a smo se dobro pripravili in si ustvarili lepe priložnosti. Letošnjih ciljev nismo izpolnili, saj smo merili na prvo mesto,” je povedal trener Izolanov Aljoša Čotar. Gostje, ki so imeli tudi glasno podporo s tribun, so se v napadalni juriš odločno pognali v drugem polčasu. Prvi je bil enakovreden z nekaj obetavnimi akcijami na obeh straneh, a brez pravega zaključka. “Želeli smo doseči hiter gol, kar nam ni uspelo. Potem je bilo nekaj strahu pred uspehom, a je bila v stiski naš zaveznik sreča. Fantje so si jo zaslužili. Ekipa je ambiciozna, moštveno ozračje pa je sijajno,” je pojasnil trener Ajdovcev Jan Vidic, ki bo v tem tednu pripravil svojo ekipo na sobotno prvo tekmo dodatnih kvalifikacij doma proti Zarici.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano