Ajdovski mlin ni popustil

Rokometašice Mlinotesta so v domači ajdovski dvorani po izenačenih dveh tretjinah tekme le zlomile odpor presenetljivih polfinalistk pokala - ekipe Žurd Koper in ostajajo v boju za najboljšo primorsko ekipo v ligi. Igralka tekme je bila domačinka Tina Rojc s kar dvanajstimi goli.

Ta dvoboj najboljših strelk med Tino Rojc (bela, Mlinotest) in 
Mirjeto Bytyqi (24) je sicer dobila Koprčanka, a se je  na koncu 
veselila Ajdovka. Foto: Igor Mušič
Ta dvoboj najboljših strelk med Tino Rojc (bela, Mlinotest) in Mirjeto Bytyqi (24) je sicer dobila Koprčanka, a se je na koncu veselila Ajdovka. Foto: Igor Mušič

AJDOVŠČINA > V ajdovski dvorani je bilo v soboto vzdušje kot v zlatih časih prvoligaškega moškega rokometa pred dvema desetletjema. V skoraj polnih Policah z enotno oblečeno in z bobni dobro opremljeno navijaško skupino, ki je večji del tekme tudi bučno prepevala in navijala, gostjam ni bilo lahko tekme niti začeti. Napisi na navijaških majicah “Naše punce meljejo do konca” so se v nadaljevanju tekme pokazali za resničnost.

Mlinotest se je na Koprčanke, ki so mu doma povzročile veliko težav (Ajdovke so se rešile z golom tik pred koncem) in ki so ta čas v odlični formi (polfinalistke pokala) dobro pripravile. Nižja in lažja, a hitra in iznajdljiva gostujoča ekipa, je v prvem polčasu tako ali drugače našla luknjo v precej postavnejši ajdovski obrambi. Toda Mlinotest je nepopustljivo vračal v enaki meri. Gostje niso mogle do živega visokima in močnima Tini Rojc in Taji Čajko. Prva jih je presenečala z eksplozivnimi skoki in streli od daleč, druga pa z vseh položajev. Ob črti je nekajkrat s preigravanji povsem prevarala svoje čuvajke.

Vsakemu vodstvu je sledilo izenačenje. Ostalo je le vprašanje, kdo bo v enakem ritmu zdržal dalj časa. Koprčanke so zdržale 23 minut. Po izidu 11:10, je razlika začela rasti. Mlinotest je v obrambi blokiral in prestrezal žoge in začel izkoriščati protinapade. Po golih Tine Rojc in Maje Svetik je v 25. minuti razlika že narasla na 13:10. Nadaljnje težave Koprčank je odložil odmor.

V začetku drugega polčasa so gostje spet zbrale dovolj svežine in zbranosti za nov juriš. Razigrala se je Mirjeta Bytyqi in držala strelski korak z Ajdovkami. V 41. minuti je bil izid zadnjič izenačen (19:19). Koprčanke pa so po preigravanjih in zadetkih Tine Rojc ter po projektilih Taje Čajko z razdalje dokončno popustile v naslednjih petih minutah, ko je prednost narasla na 24:20. Ob pomanjkanju višine, teže in prave dolžine klopi je Koprčankam v končnici pošla sapa, s čimer se je strinjala tudi koprska igralka Tina Bajić: “Poznala se nam je utrujenost po četrtfinalu pokala. Takrat smo za izločitev Pirančank dale vse od sebe. Večino tekme smo bile v igri, a nas je na koncu zmanjkalo, še posebej, ker nimamo takšne višine in teže kot Ajdovke. Za nas je sedaj vrhunec sezone zaključni turnir pokala. V prvenstvu česa posebnega ne moremo več doseči.” Večji del ajdovske poti do zmage je trasirala Tina Rojc: “Derbi je bil pravi, na njem pa smo se oddolžile za slabo predstavo v Kopru. Bilo je napeto, ker v obrambi nismo dale tistega, kar vadimo na treningih. To se je najbolj poznalo v začetku drugega polčasa, ko so Koprčanke pritisnile. Na srečo smo zdržale in se borile naprej do konca. Z zmago ostajamo v dosegu klubskega cilja, petega mesta, z boljšo obrambo pa se morda prebijemo višje.”

Derbi je imel še podaljšek s skupnim fotografiranjem rokometašic in navijačev, šopek za rojstni dan pa je dobila domača igralka Pavlina Lokar.

Mlinotest : Žurd Koper 30:23 (15:13)

Dvorana Police, gledalcev 400, sodnika Gorenc in Šebek.

> Mlinotest: Srečković, Lokar, Rojc 12, Svetik 4, Kavčič 3, Jonovič, Schuster, Čajko 7, Ferfolja 4. Trener: Dušan Vidmar.

> Žurd Koper: Klobas, Bajič 4, Škabar 1, Munda 1, Gojković 2, Leški 5, Bytyqi 7, Cuder Skrlič 3. Trener: Igor Poklar.

> Sedemmetrovke: Mlinotest 7:5, Žurd Koper 4:3; izključitve: Mlinotest 4 minute, Žurd Koper 2.

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano