Ajdovci ohranjajo upanje

Po prvi tekmi dodatnih kvalifikacij za vstop v drugo ligo je v boljšem položaju Zarica, vendar Ajdovci ohranjajo upanje. Zavoljo razvoja dogodkov je izid 1:1 za gostitelje sprejemljiv. Povratni dvoboj bo v sredo v Kranju.

Đoša Lazarević je s tem zadetkom Ajdovcem ohranil možnosti za napredovanje v drugo SNL. Foto: Primož Brecelj
Đoša Lazarević je s tem zadetkom Ajdovcem ohranil možnosti za napredovanje v drugo SNL. Foto: Primož Brecelj

AJDOVŠČINA > Zarica se je predstavila v pričakovani podobi, kot organizirana ekipa s prepoznavnim obrazcem in strnjeno postavitvijo, v kateri je bila vidna usklajenost igralnih vrst. Za kakovostni dodatek pa je skrbela naveza Dejan Robnik-Blaž Šujica, ki je povzročala obilo težav domačim nogometašem. Ajdovci so dvoboj začeli v nižji prestavi in mehkejšim pristopom ter bili v hipu kaznovani. Hitri Šujica, ki se je vso tekmo gibal na meji nedovoljenega položaja, je v 9. minuti ušel domačim branilcem in matiral nemočnega vratarja Matevža Breclja.

Mestni stadion, gledalcev 500, sodnik Sagrković (Vrhnika) 6. Strelca - 0:1 Šujica (9), 1:1 Lazarević (79).
Ajdovščina Škou: Brecelj 6, Žgur 6, Tragin 6,5, Krapež 5,5, Vidmar 6, Ivanović 6 (od 63. Žižmond 6,5), Smajila 6, Tomažič 6, Berginc 6,5, Kadrija 6, Lazarević 6,5 (od 88. Zornik-). Trener: Jan Vidic.
Zarica: Mulalić 6,5, Peternel 6, Preradović 6, Levstek 5,5, Ivanuša 6, Šujica 6,5, Marinković 6 (od 79. Božičić-), Kotnik 6,5 (od 90. Pirc-), Robnik 6,5, Babić 6, Dolžan 6. Trener: Janez Zupančič.
Rumeni kartoni - Berginc; Levstek, Šujica, Kotnik; rdeča kartona - Krapež (67 - nevarna igra); Levstek (45 - žaljenje sodnika).

Tekma se je torej za Ajdovce začela po najslabšem možnem scenariju, a sprva se je zdelo, da bo šok deloval pozitivno. V 14. minuti sta Denis Berginc in Valdrin Kadrija izpeljala obetavno akcijo, manjkal je le še natančnejši zaključek najboljšega ajdovskega strelca. Gostitelji pa v nadaljevanju niso stopnjevali ritma oziroma razvili želene igre. Bili so prepočasni v izvedbi, neodločni v dvobojih, ki so jih po vrsti izgubljali, in nasploh niso delovali kot homogena celota. Zasluge gredo v veliki meri tudi Kranjčanom, ki so uspešno onemogočili najnevarnejše domače posameznike in pretili v hitrih protinapadih. Izbranci Jana Vidica pa so se po drugi strani mučili na sredini igrišča in le izjemoma prihajali bližje gostujočim vratom.

Tekma se je odvijala po ustaljenih tirnicah do same končnice prvega polčasa, ko je sodnik Asmir Sagrković zapiskal prekršek v višini kazenskega prostora Zarice. Odziv gostov je bil buren. Nejc Levstek je zaradi ugovarjanja najprej dobil rumen karton, zavoljo razžalitve sodnika pa takoj nato še neposredno rdečega. Izključeni igralec Zarice se ni pomiril niti po odhodu v slačilnice, kjer se je znesel nad vrati, ki vodijo v sodniške prostore. Razburjenje gostov bi kaj lahko dobilo še dodatno razsežnost po nevarnem prostem strelu Tadeja Tomažiča, ki je spravil v škripce gostujočega čuvaja mreže. Vseeno pa je prekaljeni gostujoči trener Janez Zupančič, ki je nekajkrat uprizoril besedne dvoboje z domačimi privrženci na tribuni, po koncu prvega polčasa imel marsikaj za povedati sodniški ekipi.

Številčna premoč domačinov je po odmoru sicer prinesla premik težišča igre bližje vratom gostov, a pravega učinka ni bilo. Prav nasprotno: Kranjčani, ki so imeli več prostora, so si priigrali dve zaključni žogi. Če bi Šujica realiziral vsaj eno, bi bilo bržkone konec ajdovskih upov še pred povratno tekmo v Kranju. Napadalec Zarice pa se pri zaključnih strelih ni proslavil. Enkrat mu je veselje preprečil tudi okvir vrat. ”Šujica je spet dokazal, da je zelo neugoden igralec. Čeprav je bilo videti, da ima precej prostora v igri, je naša obramba opravila dobro delo. Navsezadnje smo prejeli le en gol. Zdaj smo se prepričali o tem, kako igrajo tekmeci in verjamem, da lahko v Kranju še marsikaj opravimo. Tudi sicer v gosteh kažemo boljše predstave,” je povedal domači kapetan Borut Smajila, ki se je s soigralci vrnil med žive, ko je bilo to najmanj pričakovati.

Moči na igrišču so bile po prekršku z dvignjenim komolcem in posledično izključitvijo Anžeta Krapeža po polovici drugega polčasa spet izenačene. Odtlej pa so bili Ajdovci nevarnejši in konkretnejši. Na igrišču je bilo ob poletni pripeki sčasoma vse manj moči pri akterjih, zato pa tudi več prostora.

Po dveh neizkoriščenih priložnostih je osvežitev v domači zvezni vrsti Dejan Žižmond z globinsko podajo skozi razredčene vrste gostov odprl pot do gola Đoši Lazareviću. Domači napadalec sicer ni imel najboljšega dne, a je bila njegova vztrajnost naposled poplačana za izenačujoči zadetek upanja pred gostovanjem v Kranju.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano