Aduta Ratejeva in Kozmus

V torek se bo v švicarski prestolnici začelo absolutno evropsko atletsko prvenstvo, na katerem imata v 15-članskem slovenskem zastopstvu možnosti za naskok na odličje le metalca Martina Ratej in Primož Kozmus. Koprčanka Snežana Rodić bo v troskoku skušala skočiti v finale.

Zlati in srebrni olimpijec Primož Kozmus bo moral poskrbeti za najboljši moški dosežek slovenske reprezentance Foto: STA
Zlati in srebrni olimpijec Primož Kozmus bo moral poskrbeti za najboljši moški dosežek slovenske reprezentance Foto: STA

ZÜRICH >Na evropskem prvenstvu v največjem švicarskem mestu se bo do 17. avgusta borilo 1439 športnikov iz 50 držav. Vodstvo Atletske zveze Slovenije ocenjuje, da naša 15-članska reprezentanca lahko osvoji eno do dve odličji in dve do tri uvrstitve v finale.

Spored najkakovostnejših slovenskih nastopov na EP, torek, kvalifikacije - ob 10.30 palica (Tina Šutej); ob 10.50 - kopje (Martina Ratej); ob 13.30 - 100 m ovire, 1. krog (Marina Tomić); ob 19.10 - 800 m, moški, 1. krog (Žan Rudolf); ob 20.55 - 100 m ovire ženske, polfinale; sreda; ob 13.15 - kladivo (Barbara Špiler); ob18.30 troskok (Snežana Vukmirović); ob 21.30 - 100 m ovire, ženske, finale; četrtek, ob 10.05 - kladivo, (Primož Kozmus); ob 17.30 - kopje, (Matija Kranjc); ob 19.15 palica, ženske, finale; ob 20.40 - kopje, ženske, finale; petek, ob 11.10 - 3000 m zapreke, 1. krog (Maruša Mišmaš); ob 20.40 kladivo, ženske, finale; sobota, ob 15. uri - kladivo, moški, finale; ob 16.40 troskok, ženske, finale; nedelja, ob 16.10 kopje, moški, finale.

Med četverico slovenskih atletov evropskega razreda je prvo ime po izkušnjah in rezultatih kariere Brežičan Primož Kozmus. Nekdanji olimpijski in svetovni prvak v metu kladiva na EP še nima odličja! Letos ni blestel, a je formo na raven evropskega finala dvignil prav na nedavnem državnem prvenstvu. Njegovih dobrih 77 metrov pomeni osmi izid sezone v Evropi. Kot velik specialist za načrtovanje forme je sposoben v Švici doseči svojo daljavo sezone. Primož je - tako kot vedno pred velikimi tekmovanji - tudi tokrat v napovedih samozavesten: “Pričakujem gladko uvrstitev v finale in nato osvojitev odličja. Želim si, da bi vrgel približno 80 metrov, kar bi bilo dovolj za ta cilj. Tekmovalci smo dokaj izenačeni in bo treba pokazati vse, kar znam. Za uvrstitev v finale bo dovolj 74 ali 75 metrov, za medalje pa bo treba vreči prek 79 metrov. Sem pripravljen, da to dosežem.”

Letošnji rezultati v naši reprezentanci sicer postavljajo v ospredje metalko kopja celjskega Kladivarja Martino Ratej, ki je na državnem prvenstvu orodje vrgla 66,13 metra daleč. V diamantni ligi je pred njo le svetovna rekorderka, Čehinja Barbora Špotakova.

Slovenska reprezentanca na EP: Primož Kozmus (kladivo), Jan Žumer (200 m), Žan Rudolf (800 m), Matija Kranjc (kopje), Maja Mihalinec (100 m), Kristina Žumer (100 in 200 m), Sabina Veit (100 in 200 m), Sonja Roman (1500 in 5000 m), Marina Tomić (100 m ovire), Maruša Mišmaš (3000 m zapreke), Nina Djordjević (daljina) Snežana Vukmirović (troskok), Tina Šutej (palica), Barbara Špiler (kladivo) in Martina Ratej (kopje).

“Moj cilj je, da v kvalifikacijah in finalu nastopim tako, kot sem letos v diamantni ligi. Kopje si želim vreči prek 65 metrov. Na nobeni veliki tekmi doslej v finalu še nisem vrgla prek 62 metrov, zato tudi odličja še nisem osvojila,” je pred odhodom povedala Ratejeva.

Glede na letošnjo formo bi lahko v finalu tekmovali še trije Slovenci. Med njimi je - predvsem zaradi vzpona forme v zadnjem času in izkušenj z velikih tekmovanj - tudi Koprčanka, specialistka za troskok Snežana Vukmirović, ki ima sicer 20. letošnjo daljavo med prijavljenimi na EP. Kvalifikacije jo čakajo v sredo. Svoja pričakovanja je strnila v naslednji izjavi: “Želim v finale in skočiti prek 14 metrov, kar bi bil moj najboljši izid sezone. Temu sem se na državnem prvenstvu zelo približala, čeprav sem bila zaradi intenzivnih treningov zelo utrujena. V zadnjih dneh smo začeli spuščati obseg vadbe. Počutim se vse bolje. Tako grem z optimizmom v Švico, 13. avgusta, prav na rojstni dan moje hčerke, pa bomo videli, kako se bo tekma odvila.”

Finalistki bi po rezultatih lahko bili Ljubljančanki Maruša Mišmaš v teku na 3000 metrov z zaprekami (12. čas med prijavljenimi na EP) in Tina Šutej v skoku s palico (13.).

Če ne bi zbolela prav na vrhuncu sezone, bi bila kandidatka za finale tudi Celjanka Marina Tomić, ki je letos 100 metrov z ovirami redno tekla okoli meje 13 sekund in tudi pod njo (14. čas med prijavljenimi na EP). Njen realen domet bo polfinale, kar bo sicer velik dosežek za mariborsko šprinterko Sabino Veit (22. čas) in prekmursko tekačico na 5000 metrov Sonjo Roman (21. čas).

Ostali Slovenci želijo doseči osebne rekorde, kar bi bilo morda dovolj za kakšen preskok iz kvalifikacij v polfinale. Najbližje temu so tekač na 800 metrov AD Mass Žan Rudolf, brežiška metalka kladiva Barbara Špiler, in Ljubljančan Matija Kranjc v metu kopja.

Slovenska ekipa si želi popraviti vtis s prejšnjega EP pred dvema letoma, ko je bila v finalu le ljubljanska specialistka za troskok Marija Šestak. Tedaj je Snežana Vukmirović izpadla že v kvalifikacijah, s 15. rezultatom (13,95), vendar pa je bila na EP 2010 šesta in tedaj sploh najbolj uspešna članica slovenske reprezentance. Postojnčanka Nina Kovačič je na prejšnjem EP ostala štafetna rezervistka. Zadnje slovensko odličje je osem let star bron, ki ga je na sto metrov dosegel tekmovalno že upokojeni Škofjeločan Matic Osovnikar. Zadnje zlato je staro 12 let in je nekoliko povezano s Primorsko. Na 800 metrov ga je osvojila z novogoriškim troskokašem Andrejem Batageljem poročena Jolanda Batagelj (tedaj Čeplak). Edino res primorsko odličje (bronasto) je staro že 24 let in je v vitrinah postojnskega skakalca v daljino Boruta Bilača.

IGOR MUŠIČ, STA


Najbolj brano