Po sanjskem začetku poškodba Savičića

Branilcem pokalne lovorike, odbojkarjem Salonita Anhovo iz Kanala, v tokratnem finalu ni uspelo še devetič osvojiti krone. Po fantastičnem prvem nizu, ko je bil ACH Volley le statist, se je poškodoval kanalski napadalec Darijo Savičić, Ljubljančani pa so nato zagospodarili na igrišču.

Salonitov rabelj Nathan Roberts je v takšnem slogu udarjal čez primorski blok Luke Krivca in Israela Dos Santosa. Foto: Igor Mušič
Salonitov rabelj Nathan Roberts je v takšnem slogu udarjal čez primorski blok Luke Krivca in Israela Dos Santosa. Foto: Igor Mušič

ŠEMPETER >Ta kraj v Savinjski dolini je gostil zaključni turnir moškega odbojkarskega pokala. Navijači domačega drugoligaškega kluba SIP, ki je zaključni turnir gostil, so upali, da bodo po dveh senzacijah (izločili so dva prvoligaša) pred polno šempetrsko dvorano poskrbeli še za tretjo, vendar so odbojkarji Salonita v polfinalu zbrano odigrali končnice vseh treh nizov in si zagotovili že 18. udeležbo v finalu pokala v 24-letni zgodovini teh tekmovanj v samostojni Sloveniji. Pred finalom sta imela Salonit in ACH v rokah po osem naslovov, od sobotne noči dalje pa Ljubljančani vodijo z 9:8.

Tekmi Salonita, polfinale - SIP : Salonit Anhovo 0:3 (-22, -22, -16); Salonit: Česnik 8, Karnel, Kovačič, Dos Santos 18, Savičić 5, Čabarkapa 15, Okroglič 5, Krivec 3; finale - ACH Volley : Salonit 3:1 (-18, 20, 12, 16); ACH Volley: Flajs 10, Jereb, Kozamernik 9, Roberts 22, Klobučar 7, Pleško 1, Kozlowski 2, Mochalski 13, Dolegombai 2, Koncilja 7; Salonit: Česnik 6, Marušič, Karnel, Kovačič, Dos Santos 9, Savičić 9, Čabarkapa 15, Okroglič 16, Krivec 3.

V polfinalu do ekipe SIP ni poznal usmiljenja 206 cm visoki Israel Dos Santos. Kanalske odbojkarje je spodbujal avtobus organiziranih navijačev. Ti so se kljub odločnemu odporu tekmeca gladko uvrstili v finale, kamor se je že pred tem - prav tako le po treh nizih - prebil prvi favorit, državni prvak in udeleženec lige prvakov, ljubljanski ACH Volley. Tekmec oranžnih zmajev, sicer četrta ekipa DP, Panvita Pomgrad, je po zapravljeni zaključni žogi v prvem nizu le še statiral.

Sobotni finale je bil tako pričakovan, njegov začetek pa nikakor ne. Kanalska udarna šesterka, organizator Luka Krivec, bloker Israel Dos Santos, napadalec Darijo Savičić, libero Andrej Kovačič in sprejemalca Jure Okroglič ter Dejan Čabarkapa, je na krilih bučne podpore skoraj stotnije navijačev začela z izjemnimi servisi, z dobro obrambo upočasnjenih napadov tekmeca in z bliskovitimi protinapadi, kjer sta imela osrednji vlogi najvišji na igrišču, Dos Santos, ki je zaključeval akcije na sredini, in na krilu izjemno iznajdljivi Čabarkapa. Primorci so imeli uvodoma tudi kakovostno širino, saj sta točke enakomerno dosegala še Česnik in Okroglič, na kar tekmec očitno ni bil pripravljen.

Trener ACH Volleya Tomi Šmuc je skušal prekiniti nalet z odmori in z ustvarjanjem pritiska z rotacijo kar 12 odbojkarjev, kar pa toka dogodkov do konca prvega niza ni spremenilo. V drugem nizu je ACH precej bolje serviral in z veliko požrtvovalnosti branil mogoče in nemogoče, a cementarji do izida 12:12 niso popuščali. Ključni trenutki so se zvrstili za tem. Najprej sta po menjavah raven igre dvignila ameriški napadalec Eric Mochalski in avstralski sprejemalec Nathan Roberts in ACH je - tudi zaradi nekaterih napak Salonita - ušel.

Prvič v zgodovini slovenskega pokala je finale sodila ženska dvojica Sanja Miklošič (Maribor) in Eva Tomec (Novo mesto), ki je ACH nekajkrat pogledala skozi prste, kar pa ni vplivalo na potek dogodkov. Komisija trenerjev je po turnirju izbrala najboljše. To so bili: Michal Kozlowski (organizator), Miha Plot (libero), Jan Kozamernik (bloker, vsi ACH) Dejan Čabarkapa (sprejemalec) in Israel Dos Santos (bloker, oba Salonit).

Začetek tretjega niza je bil podobno izenačen kot drugi. Ko se je s težko roko Čabarkape že nakazoval Salonitov odgovor, je pri startu na žogo zdrsnilo prvemu napadalcu Dariju Savičiću, ki je le nemočno obležal. Tekma je bila prekinjena, po prvi pomoči fizioterapevtov pa je bil nesrečni kanalski napadalec prepeljan v celjsko bolnišnico in operiran. Pregled je namreč pokazal počeno Ahilovo tetivo leve noge, kar zanj pomeni konec sezone.

Kanalski trener Leon Schilling menjave zanj nima, zato je moral že v finalu na njegovo mesto postaviti mlajšega in nižjega Blaža Marušiča. Ta seveda ni mogel odigrati svoje klasične vloge. Posvetil se je predvsem obrambi, organizator Luka Krivec pa je moral več žog po sili razmer usmeriti na Dos Santosa, ki je kot bloker prevzel še napadalno vlogo. Vrzeli v takšni postavitvi so bile za tekmeca iz lige prvakov prevelike. To je vešče izkoristil njihov organizator Michal Kozlowski. Njegove žoge so vsakič, ko so bili pred njim nižji in šibkejši Kanalci, letele k visokemu in gibljivem Robertsu, ki je bil do konca tekme neustavljiv.

Primorci se niso vdali. V prvi tretjini zadnjega niza so še zdržali, po tem pa so pod težo stalnega pritiska tekmeca, redno osveženega z menjavami, izgoreli. V zadnjem nizu je pri novih pokalnih zmagovalcih dobil priložnost tudi kanalski organizator Matija Jereb, ki je po zmagovitem koncu za ACH Volley povedal: “Bilo je napeto, vendar sem se skoncentriral le na to, kaj lahko sam storim, če me bo trener poslal v igro. Dočakal sem svojo priložnost, tako v polfinalu kot v finalu. Dokler sem ekipi koristen, sem zadovoljen. Sezona bo še dolga, priložnost bodo še prišle. Pred nami sta vsaj še dve tekmi lige prvakov, interliga in državno prvenstvo. Vsekakor po prvi osvojeni lovoriki vsi lažje dihamo.”

Gospodarska kriza, morda pa tudi ne najbolj prodorna organizatorska ekipa lokalnih prirediteljev in OZS, so moški zaključni turnir izpeljali najbolj varčno doslej. Nepoznavalci so v Šempetru le z nekaj truda našli neoznačeno dvorano v temačnem predelu kraja, finalisti pa tokrat niso imeli plačane večerje in prenočišča, kar je bila praksa v prejšnjih letih. Zato so Salonitovi igralci, v klubu imajo v skromnem proračunu preračunan vsak cent, po petkovi večerni polfinalni zmagi sedli v klubski in gasilski kombi (tovrstni redni prevoz imajo finančno že pokrit) in se odpravili na skoraj 200-kilometrsko pot domov. V soboto so ponovili šofersko vajo. Zmagovalec pokala je sicer prejel 800 evrov, poraženec pa 400.

Kanalski trener Leon Schilling je tekmo ocenil takole: “Fantom nimam česa očitati, borili smo se po najboljših močeh. Po poškodbi Savičića smo morali preiti na igralni sistem, ki smo ga z drugačno zasedbo izvajali lani, letos pa v njem nismo uigrani. Ne vem sicer, kako bi se končala tekma, če bi ostali v popolni postavi in če ne bi bil tako razpoložen Avstralec Nathan Roberts. Morali smo igrati z dvema osemnajstletnikoma in enim sedemnajstletnikom. Zahvaljujem se našim zvestim navijačem, ki so pripravili odlično vzdušje. Gotovo smo jih privabili tudi z uspešno domačo ekipo.”

S temi ugotovitvami se je strinjal tudi kapetan Dejan Čabarkapa: “Nimamo česa obžalovati. Prvi niz smo odigrali v transu, po tem pa je ACH zmanjšal število napak in predstavil svojih 14 enakovrednih odbojkarjev. Na klopi nimamo nikogar, ki bi kaj dodal k prvi postavi. Najbolj me skrbi poškodba Darija Savičića. Sredi sezone bomo morali zamenjati igralni sistem, trening pa bo slabši - tako zaradi kakovosti kot zaradi števila odbojkarjev, saj nas je ostalo le še deset. “

Največ dela bo v prihodnjih dneh imel športni direktor Miloš Grilanc, ki bo skušal vodstvo kluba bržkone prepričati, da najde še nekaj denarja za kratkotrajno zaposlitev nadomestnega napadalca. Brez tega koraka bo naslednji cilj kluba - uvrstitev v polfinale državnega prvenstva - ob le dveh blokerjih verjetno že misija nemogoče. IGOR MUŠIČ


Najbolj brano