83 let dolga serija še kar traja

Po štirih letih znova poln zagrebški Maksimir je videl en zadetek. V Palermu so ob dveh golih padale tudi bakle. Italijanska reprezentanca še nikoli ni izgubila domače tekme v kvalifikacijah za svetovna prvenstva!

 Foto: Borut  Živulovič/Bobo
Foto: Borut Živulovič/Bobo

PALERMO > V zanimivi skupini G sta zmagala oba favorita. Italija je v Palermu ob sojenju Slovenca Slavka Vinčića (Matej Jug iz Čiginja je bil četrti sodnik) z 2:0 premagala Albanijo, medtem ko so Španci v Gijonu kar s 4:1 porazili Izrael. Po polovici kvalifikacij imata obe prvokategornici po 13 točk. Tretji Izrael jih ima devet. Albanci, ki jih vodi Italijan Gianni de Biasi, so se na Siciliji s težkim srcem nagledali metanja bakel svojih navijačev, kar je vrglo slabo luč na njihovo solidno predstavo. En redar je utrpel poškodbe, tekma je bila dvakrat prekinjena.

Italijani opravljajo reprezentančno osvežitev, čeprav je že skoraj dve desetletji njihov prvi vratar prava legenda. Gianluigi Buffon je odigral tisočo tekmo v karieri in že 168. z državnim grbom. Azzurri so z zmago še podaljšali neverjetno serijo. V 83 letih so na 51. domači tekmi v kvalifikacijah za svetovna prvenstva dosegli že 44. zmago. Ob tem imajo še sedem remijev, kar pomeni, da še nikoli v zgodovini niso izgubili. Impresiven podatek za varovance selektorja Gianpiera Venture, ki iz tekme v tekmo išče svežino in mlade moči. Tako je na desni strani obrambe tokrat zaigral Davide Zappacosta iz Torina, v napadu pa ob izkušenem Ciru Immobilu še prvi strelec serie A Andrea Belotti. Dirigenta sta bila Marco Verratti (Paris SG) in veteran Daniele De Rossi. Ta je v 12. minuti zadel z bele točke, končni rezultat je sredi drugega dela postavil Immobile. Ventura uspešno nadaljuje s prenovo reprezentance. Na klopi je imel vrsto mladih obetajočih igralcev, a se, zanimivo, tokrat ni odločil niti za eno zamenjavo.

Derbi skupine I je na zagrebškem Maksimiru pripadel domači reprezentanci, polni zvezdnikov iz največjih evropskih klubov. Ukrajinci so klonili po zadetku Nikole Kalinića v 38. minuti, dogodek pa je poleg športne imel zelo močno varnostno noto. Hrvaška je končno opravila z dveletno prepovedjo gledalcev na domačih dvobojih in po dolgem času je bil zagrebški stadion razprodan. Za varnost je skrbelo kar 500 policistov in prav toliko redarjev. Organizatorji so se odločili za poostren nadzor na kar treh ravneh, k sreči pa je dogodek minil brez neprimernih scen. Na zelenici so posebej v prvem delu prevladovali domačini. Mario Mandžukić je še pred zmagovitim Kalinićevim golom zadel okvir vrat. Realovec Luka Modrić se je znova dokazal v vlogi liderja. Ukrajinski selektor Andrej Ševčenko je tako na šesti tekmi v vlogi selektorja prvič izgubil.

Dvoboj si je ogledal tudi Jose Mourinho. Angleški mediji so bili prepričani, da zaradi Interjevega Ivana Perišića, ki ga želi pri Unitedu. A so se pri tej razlagi osmešili, saj Perišić zaradi rumenih kartonov sploh ni igral. V skupini I po petih tekmah vodi Hrvaška s 13 točkami. Sledi ji Islandija z desetimi, ki je proti Kosovu zmagala z 2:1. Ukrajina in Turčija jih imata po osem.

PETER MARAŽ


Najbolj brano