30 zmag v 22 letih

V soboto se je z relijem v Idriji končalo letošnje državno prvenstvo. Interni dvoboj za zlato med domačinoma je dobil izkušenejši Darko Peljhan pred Rokom Turkom.

Letošnja državna prvaka v reliju sta sovoznica Tina Lazar (prvič) in voznik Darko Peljhan (šestič).

 Foto: Igor Mušič
Letošnja državna prvaka v reliju sta sovoznica Tina Lazar (prvič) in voznik Darko Peljhan (šestič).  Foto: Igor Mušič

IDRIJA > Deveti Idrijski reli je s pomočjo 150 zvestih organizatorjev na čelu z Miranom Kacinom poskrbel za pravo mero napetosti, saj je po prvem dnevu še vodil Rok Turk (peugeot 208 R 2), ki bi za preboj do svojega prvega državnega naslova moral zmagati in upati, da Darko Peljhan (mitsubishi lancer EVO X) ne seže do četrtega mesta. Prvi dan mu je na deževnih in zavitih cestah vodstvo še uspelo držati, drugi dan pa na suhem asfaltu in na dolgih ravninah Peljhanu ni bil več kos. Darko Peljhan se je tako po 22 letih veselil v slovenskem reliju rekordnega šestega naslova prvaka, njegova sovoznica Tina Lazar pa prvega. Obenem je Peljhan prišel do 30. zmage na relijih za DP. Štirikratni državni prvak, še en Idrijčan, Aleks Humar, je po hudi nesreči na novogoriškem reliju kar končal sezono na domačih cestah. Družinsko čast je reševal njegov sin Matic Humar, ki je ubranil vodstvo v kategoriji voznikov do 21 let. V Idriji je sicer z drugim mestom absolutno presenetila postojnska naveza Grega Premrl-Gregor Brešer (citroen DS 3 R3T), ki je celo dobila peto hitrostno preizkušnjo. To je njuna prva etapna zmaga na relijih za DP. Tretje mesto v Idriji sta dosegla Jani Trček in Vili Ošlaj (mitsubishi lancer).

Na osmih hitrostnih preizkušnjah s 77 kilometri ovinkov se je v Idriji, Kanomlji, Otaležu in Zadlogu sicer pomerilo 37 posadk. Do odločitve je prišlo v soboto, po četrti hitrostni preizkušnji, kjer je bilo že nekaj več ravnine, na njej pa je 300 konjev Peljhanovega štirikolesno gnanega stroja skupaj z izkušnjami prišlo bolj do izraza. V nadaljevanju Turk s tretjino manj moči pod pokrovom ni več tvegal in so ga prehiteli še Premrl, Trček in (predvsem zaradi novega močnejšega subaruja impreze) še Boštjan Logar. Turku je ostala le zmaga v diviziji 2.

Novi prvak Darko Peljhan je na cilju povedal: “ V dirko sem šel neobremenjen, s ciljem, da ubranim prednost in da tudi sovoznici Tini omogočim prvi naslov. Do konca sezone bomo vozili še dirko italijanskega prvenstva na makadamu, sodeloval pa bom še z Darijem Novakom na ekstremnem reliju na Portugalskem. Iščemo priložnosti v tujini. V Sloveniji se žal zelo pozna gospodarska kriza. Posebej skrbi, ker se manjša baza podmladka in ker je malo izenačenih avtomobilov.”

Rok Turk zaradi poraza ni bil prehudo razočaran: “Razvoj dogodkov na dirki je bil pričakovan. V dežju in na zavitih odsekih smo iz mojega avta razreda R 2 še lahko iztisnili dovolj. V soboto je na suhih in bolj ravnih cestah prišla do izraza bistveno večja moč Peljhanovega avtomobila, in še nekaterih, ki imajo več konjenice in štirikolesni pogon. Žal zaradi stroškov nismo mogli večkrat nastopiti z avtomobilom razreda R5, s katerim bi bili konkurenčni za vrh, ostajamo pa na dirkah evropskega prvenstva v razredu R 2”.

Skoraj tako srečen kot Peljhan je bil drugi najhitrejši v Idriji, Grega Premrl:“Po obdobju učenja in napak sva jeseni s sovoznikom sestavila nekaj dobrih nastopov. Sadove je obrodilo tudi tehnično sodelovanje z nekdaj uspešnim dirkačem Andrejem Jerebom. Mislim, da sva odpeljala najboljši reli doslej. Visoko sva se uvrstila z lastno vožnjo, brez smole tekmecev in prehitela nekaj voznikov z močnejšimi stroji. Drugo leto bi lahko bila visoko tudi v skupnem seštevku. ”

Primorskih uspehov s tem še ni bilo konec. V diviziji 1 sta vodstvo v prvenstvu ubranila Martin in Miran Mlinar z Godoviča (MG ZR 105). Tudi druga in tretja stopnička sta bili primorski. Nanju sta stopila Luka Kos in Martin Štucin. Enako je bilo v pokalu Yugo, kjer sta zmagala Rok Jerkič s sovoznikom Davidom Kavčičem. Srebro si je privozil Sašo Saksida, bron pa Boštjan Gomizelj.

Organizatorji so za konec poskrbeli za smeh, ko so ob koncu kariere primorskima veteranoma Boštjanu Gomizelju in Jordanu Čuku izročili invalidski palici.

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano