25 mesecev abstinence

Danes pozno popoldne bodo v taboru Luke Koper srečni. In to ne glede na razplet dvoboja z Olimpijo. Srečni bodo že zato, ker bo konec mučnega jesenskega dela sezone.

Ljubljančani (v belih dresih) so pred letom dni na Bonifiki slavili z zadetkom v zadnji minuti tekme. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Ljubljančani (v belih dresih) so pred letom dni na Bonifiki slavili z zadetkom v zadnji minuti tekme. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Kdo pravi, da se zgodovina ne ponavlja? Pri dvobojih med Luko Koper in Olimpijo to drži kot pribito. Pred letom dni sta ekipi s tekmo na Bonifiki končali jesenski del prvenstva - tako bo tudi letos. Ko sta se zadnjič, konec septembra, pomerili v Stožicah, so Koprčani tja prišli po šoku, ki so jim ga na Bonifki z zmago priredile Radomlje, Olimpija pa je v istem krogu šok doživela v dvoboju s Krko. In teden dni pred današnjim dvobojem se je obema ekipama zgodovina ponovila - Olimpija je doma izgubila s Krko, Koper pa v gosteh z Radomljami - oboji z 1:2. Nadaljevanje zgodbe ima v medsebojnih obračunih srečen konec za Olimpijo, ki je slavila v obeh tekmah. Pred letom dni je Milan Anđelković z zadetkom v 93. minuti na Bonifiki Kopru odvzel jesenski naslov, septembra je v Stožicah Olimpija s 4:0 potopila koprsko barko. Vmes so konec avgusta zeleno-beli spet slavili na Bonifiki in dokončno s trenerskega stolčka odnesli Rodolfa Vanolija.

Na Bonifiki sta moštvi v 1. SNL odigrali 28 tekem: Koper jih je dobil 11, 14 je bilo remijev, trikrat je zmagala Olimpija.

Skratka: vse je v znamenju zelene barve, ki je bila za koprske navijače vedno kot za bika rdeče ogrinjalo. Nekoč. Zanimivo bo videti, koliko duš, ki jim je pri srcu domači klub, bo danes na stadion še privabila zelena barva. Navijačev iz Ljubljane naj bi bilo kar nekaj, verjetno ne ravno 300, kolikor se jih je poleti privalilo v Istro, ko so si predvsem Green Dragonsi dali duška z zmerjanjem predsednika Izeta Rastoderja.

Koper je torej na Bonifiki že 25 mesecev brez zmage z Olimpijo, po prejšnjih 26 letih nepremagljivosti. Kaj bistveno novega pred derbijem iz koprskega tabora ne moremo napisati, kot to, kar je že dolgo znano - da je ekipa zdesetkana, da ne daje pričakovanega in rezultatsko plačuje pretrese ter slabo kadrovanje od poletja do sem. Koper težko doseže zadetek, a ga preveč poceni prejme. Seveda je najlažje reči, da so kar naenkrat igralci, na katere se je zadnja leta stavilo, slabi. Dobra vest za trenerja Alena Šćulca je vrnitev Damirja Hadžića v zelo oslabljeno obrambno vrsto. Da bodo oslabljeni - predvsem v obrambi -, napovedujejo tudi v taboru gostov, ki bi jih poraz oddaljil od vrha. V napadu naj bi bil najbolj nevaren Andraž Šporar, nikoli pa se ne ve, kaj lahko naredi tudi Nik Omladič, ki je z glavo sicer bolj ali manj že nekje drugje.

Danes ne gre pričakovati atraktivne igre, bolj se zdi, da bo zmagalo tisto moštvo, ki bo prvo zadelo. Upamo, da nas občutek vara. Tekmo bo sodil Andrej Žnidaršič iz Kranja.

ROK MAVER


Najbolj brano