23-letni Andrea Belotti je prvi hit letošnjega italijanskega prvenstva

Ob poplavi tujcev, ki se podijo na nogometnih zelenicah po Apeninih, se je kot feniks iz pepela nepričakovano dvignil Andrea Belotti. Tudi v reprezentanci nanj polagajo velike upe.

 Foto: STA
Foto: STA

TORINO > V letošnjem tekmovanju je Andrea Belotti za devetouvrščeni Torino dosegel že 22 zadetkov, z dobrimi igrami pa si je prislužil pet nastopov za italijansko reprezentanco. Nase je pritegnil vrsto oglednikov iz najbogatejših evropskih klubov. Tudi privrženci nacionalne izbrane vrste so navdušeni nad predstavami sicer ne preveč visokega Belottija. Trkajo se po prsih in upajo, da so za desetletje pridobili serijskega strelca reprezentančnega kova. Toda pot do vrha ne bo lahka. Zaradi njegovih igralskih karakteristik ga že primerjajo z legendarnim Juventusovim napadalcem Gianluco Viallijem.

Belotti v rani mladosti kot rojeni Bergamčan nekoliko presenetljivo ni uspel prepričati trenerjev domače Atalante, čeprav njena nogometna šola uživa velik ugled po celem škornju. Fant ni okleval ter se takoj odpravil k bližnjemu nižjeligašu Albinoleffeju, kjer je debitiral v drugi ligi in svoj talent prvič resno pokazal na tretjeligaških igriščih. V 31 tekmah lege pro je dosegel 12 zadetkov, dovolj, da se je zanj ogrel Palermo. Ta je igralca odkupil za 2,5 milijona evrov, v dveh sezonah na Siciliji pa je skupno dosegel 16 zadetkov. Mnogi so v Belottiju že tedaj prepoznali razkošen talent, zato je bila tudi njegova cena odhoda iz Palerma glede na okoliščine zelo visoka. V zameno za 7,5 milijona evrov je bitko za njegov podpis dobil Torino.

Belotti je že v lanski sezoni povrnil zaupanje vodstva kluba, saj je bil z 12 zadetki prvi strelec moštva. Toda pravo rapsodijo doživlja v letošnji sezoni. Pod vodstvom novega trenerja Siniše Mihajlovića in s 23-letnikom v glavni vlogi Torino igra všečno. Odličen začetek sezone je spodbudil vodstvo kluba, da je igralcu takoj ponudilo sklenitev dolgoročne in bolj donosne pogodbe. Tako je pred nekaj tedni Belotti obljubil zvestobo temno rdečim do leta 2021, z neverjetno odkupno klavzulo kar stotih milijonov evrov, ki pa velja samo za prestop v tujino. Njegova današnja vrednost je na portalu transfermarkt.de ocenjena na 20 milijonov evrov.

Na zadnji tekmi s Palermom je proti nekdanjemu klubu za zmago s 5:1 dosegel tri zadetke, kar predstavlja najhitrejši doseženi trojček oziroma hat-trick v zgodovini serie A. Belotti je zanj potreboval sedem minut in 15 sekund.

Na 18 tekmah za mlado reprezentanco Italije je dosegel devet zadetkov, šele lani oktobra je debitiral v članski izbrani vrsti. V petih nastopih se je med strelce vpisal že trikrat. Praktično v vseh tekmovanjih beleži odlično statistično razmerje med nastopi in doseženimi zadetki.

Torinu se morda že letos poleti obeta daleč največji prestop v zgodovini. Snubcev ne manjka. Od angleških Manchester Uniteda in Chelsea, kjer je na mladeniča še posebej pozoren italijanski strateg Antonio Conte, do velikana Real Madrida. Torino naj bi zanj že zavrnil 50 milijonov, ki naj bi jih ponujal londonski Arsenal. V preteklih letih so pri Torinu vselej za vsaj enega igralca iztržili več kot deset milijonov evrov odškodnine. Tako je nazadnje Nikola Maksimović v Napoli odšel za 20 milijonov evrov. Pred tem so klub ob odmevnem nadomestilu zapustili Kamil Glik, ki je za enajst milijonov odšel k Monacu, Matteo Darmian je prestopil k Manchester Unitedu za 18 milijonov, Ciro Immobile k Borussii za pol milijona več, Alessio Cerci v Atletico Madrid za 15-milijonsko odškodnino ter za isto višino nadomestila še Angelo Ogbonna v Juventus. Za Belottija si vodstvo kluba obeta vsaj dvakratni znesek doslej najvišjega prestopa.

PETER MARAŽ


Najbolj brano