17-letniku 5,3 milijona evrov letne plače

Zmagovalec preteklih dni nogometne tržnice je zagotovo norveški najstnik Martin Odegaard, ki ga je medse zvabil Real Madrid in mu glede na starost in dosedanjo kariero ponudil bajno plačo.

Martin Odegaard
Martin Odegaard 

MADRID > Najbogatejši klub na svetu si lahko tudi za izjemno talentirane, a še neuveljavljene igralce privošči vrtoglave zneske. Resda velja Martin Odegaard za čudežnega dečka, toda s plačo so v Madridu tokrat pretiravali. Dosedanjemu klubu Stromsgodsetu so odšteli štiri milijone evrov odškodnine, mladega Norvežana pa za 5,3 milijona na sezono nase vezali do leta 2021. V špansko prestolnico se je iz brazilskega Cruzeira za 14 milijonov evrov preselil 21-letni Lucas Silva. V povezavi z aktualnimi evropskimi prvaki je tudi morebitni odhod Luke Modrića. Njegova soproga naj bi bila z življenjem v Madridu nezadovoljna in želi nazaj v Anglijo. Za Hrvata se že prerivata Manchester United in Chelsea. Cena: 63 milijonov evrov. Pri Londončanih nimajo mirnih dni. Pred odhodom je Nemec André Schürrle, v Rim pa naj bi se preselil 22-letni Egipčan Mohamed Salah. Na drugi strani si José Mourinho želi nepopustljivega Juana Cuadrada, a ima ta pri Fiorentini odkupno klavzulo kar 35 milijonov evrov, kar je za zdaj za modre preveč.

Gilardino v Firencah

Dolgoletni italijanski reprezentant Alberto Gilardino se iz Kitajske vrača v domovino. Pridružil se je Fiorentini, za katero je že nastopal med letoma 2008 in 2012. Inter se tudi po angažmajih Lukasa Podolskega in Xherdana Shaqirija še ni ustavil. Naslednji igralec črno-modrih je mladi hrvaški vezist Eduardo Brozović. Ob ponudbah Milana in Arsenala je z zagrebškim Dinamom nov velik posel sklenil prav Inter, odškodnina znaša osem milijonov evrov. Očitno se je predsednik Milančanov, indonezijski mogotec Erick Thohir, odločil za naskok na sam vrh: zdaj si ogleduje najboljšega afriškega nogometaša, člana Manchester Cityja Yayo Touréja (ta je ob selitvi v Italijo celo pripravljen na precej nižji osebni dohodek), ter napadalca Paris SG Ezequiela Lavezzija. Pri Parmi odmeva poteza Antonia Cassana, ki naj bi od kluba uradno zahteval izplačilo šestih zaostalih plač. Zna se zgoditi, da bo Cassano že do nedelje v drugem moštvu. Lanskoletni prvi strelec Gorice Massimo Coda je pri Parmi prav tako na izhodnih vratih. Po težji jesenski poškodbi še ni povsem okreval, zanj pa se zanimata Pescara in Vitrus Entella iz Serie B ter Lecce iz tretje lige. Parma je trenutno na zadnjem mestu v Serie A, zato novi albanski lastniki razmišljajo o menjavi trenerja. Te dni se je pojavil namig, da bi lahko Roberta Donadonija nadomestil Goričan Edy Reja. Ta je brez službe od lanskega poletja, ko se je razšel z Laziem.

Krhin še brez novega kluba

Saga glede trojice slovenskih reprezentantov še ni končana. Rene Krhin je po zanimanju Parme in Hamburga zdaj našel novega snubca. To je španski prvoligaš Cordoba. Josip Iličić in Jasmin Kurtić za zdaj ostajata v Firencah. Čeprav je bil lani eden ključnih mož pri preboju Perugie iz tretje v drugo italijansko ligo, vratar Jan Koprivec letos bolj ali manj greje klop. Zanj se zanimajo tri ekipe iz serie B, in sicer Latina, Novara in še posebej Vicenza. Tamkajšnji trener Pasquale Marino je s Koprčanom že sodeloval pred leti pri Udineseju. Nekdanji igralec Gorice Uroš Celcer, ki je jeseni nekaj časa nastopal za škotski klub Ross County, se te dni mudi na preizkušnji pri Reggini v tretji italijanski ligi. Zanimiva vest prihaja iz Belgije. Lierse, ki ga vodi nekdanji slovenski selektor Slaviša Stojanović, je v boju za obstanek dobil izkušenega moža Joana Capdevilo, nekdanjega člana Villareala ter svetovnega in evropskega prvaka s špansko reprezentanco 2010. Kontroverzni predsednik Leeds Uniteda Massimo Cellino, ki je presenetljivo pripeljal in pozneje tudi hitro odstavil izolskega trenerja Darka Milaniča, je za nekaj časa odstopil s svojega položaja.

Stojanović v Hannover

Jesensko odkritje Maribora, 19-letni Petar Stojanović, bo, kot vse kaže, kariero nadaljeval v elitni nemški Bundesligi. Po propadlih pogajanjih s turškim Bešiktašem je mladega Ljubljančana v svoje vrste zvabil Hannover. Manjka še zdravniški pregled, Maribor pa bo prejel odškodnino dveh milijonov evrov ter delež pri morebitni nadaljnji prodaji nogometaša.

PETER MARAŽ


Najbolj brano