Kraft in Freund prehitela Prevca

Prireditelji tekme svetovnega pokala smučarskih skakalcev v Kuopiu na Finskem so po prvi seriji zaradi vetrovnega vremena odpovedali finale. Peter Prevc (1329 točk) je tudi zato izgubil vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala, kjer sta ga prehitela zmagovalec novoletne turneje Avstrijec Stefan Kraft (1368) in Nemec Severin Freund (1343).

Peter Prevc Foto: STA
Peter Prevc Foto: STA

KUOPIO > V prvi seriji je bil na pravi mali vremenski loteriji najboljši svetovni podprvak na srednji skakalnici Nemec Severin Freund (103,5 m), drugi Norvežan Anders Bardal (102,5), tretji pa bronasti s SP, 21-letni Avstrijec Stefan Kraft (99 m), ki je za Petrom Prevcem v svetovnem pokalu zaostajal za sedem točk. Kraft si je tretje mesto razdelil s Švicarjem Simonom Ammannom, ki mu je s 106 metri uspel tudi najdaljši skok večera.

Prevc, zadnji na zaletišču, se ni znašel v vetrovni loteriji. S skokom, dolgim 91 metrov, je zasedel zanj skromno 17. mesto in v svetovnem pokalu zaostal za Avstrijcem in Nemcem, ki je dosegel šesto letošnjo zmago, skupaj pa že 15. v karieri.

Zelo dobro pa je nastopil Nejc Dežman, ki je skočil 98 metrov in bil deveti. Med Slovenci je do točk prišel tudi Jernej Damjan (94 m), ki je bil 26. Brez so ostali Jurij Tepeš (34.), Jaka Hvala (36.), Cene Prevc (43.) in Matjaž Pungertar (58.). Slednji je imel v zraku velike težave in mojstrsko rešil situacijo ter se izognil padcu.

Svetovni pokal se bo nadaljeval v četrtek v Trondheimu, v soboto in nedeljo sledita tekmi v Oslu.

V slovenskem taboru tokrat ni bilo veliko razlogov za zadovoljstvo. Najbolj zadovoljen je bil svetovni prvak z velike skakalnice Freund, ki je pred tekmo za prvim mestom v svetovnem pokalu zaostajal za 72 točk: “Tekma je bila zelo težka, zato sem zelo vesel.” O tem, da v svetovnem pokalu za prvim mestom zaostaja le še 25 točk, pa dodal: “Postaja vse bolj napeto. Veliki kristalni globus je največja trofeja, ki jo skakalec lahko osvoji in bilo bi super, če bi mi to uspelo.” Nemci se ob tem že spominjajo Svena Hannawalda, ki je kot zadnji Nemec v svetovnem pokalu slavil v sezoni 2002/3.

A regularnost tekme bo nedvomno burila duhove. Veter je preprečil kvalifikacije v ponedeljek popoldan in v torek dopoldan. Po dogovoru s trenerji so prireditelji tekmo nato prestavili z velike naprave na srednjo. Sledila je tekma, na kateri so nastopili vsi skakalci, občasno je bila zaradi vetra prekinjena, nekateri pa so bili zaradi sunkov vetra tudi na robu padca. Žal je v dvoboju s tekmeci v težkih razmerah tokrat Fortuna obrnila hrbet tudi slovenskemu skakalnemu asu.

STA


Najbolj brano