“Želim biti predsednik vseh”

Volilni boj pred izborom novega prvega moža Fife, ki bo 29. maja, se je že začel. Luis Figo stavi na demokratično vodenje, transparentnost. Ima tri mesece časa, da prepriča predstavnike 209 držav članic

Luis Figo na Wembleyju
Luis Figo na Wembleyju 

ZÜRICH > Nekdanji portugalski zvezdnik Luis Figo je v aktivni karieri nastopal za lizbonski Sporting, Barcelono, Real Madrid ter za milanski Inter. Svojo kandidaturo za predsednika Fife je napovedal že pred časom, pretekli teden pa je na slovitem stadionu Wembley v Londonu predstavil svoj manifest. “Nogomet mi je ogromno dal. Nad to igro sem navdušen od otroštva. Zdaj je čas, da ji tudi sam kaj povrnem. Imel sem srečo, da sem lahko treniral in igral. Žal danes veliko otrok na svetu te možnosti nima. Eden mojih glavnih ciljev je, da bi lahko čimvečjemu številu otrok ponudili ustrezne razmere za igranje nogometa,” je predstavitev začel 42-letni Portugalec, ki je očitno med evropskimi zvezami že našel prve zaveznike. Podporo mu je izrazila Nizozemska, besedo zanj sta zastavila tudi David Beckham in Josè Mourinho.

Tudi kraja za predstavitev programa ni izbral naključno. Zaradi poraza pri organizaciji prvenstva leta 2018 so Angleži že nekaj časa jezni na 78-letnega Švicarja Josepha Seppa Blatterja, ki mednarodno nogometno organizacijo vodi že od leta 1998. Tedaj jo je prevzel od Brazilca Joaa Havelanga, ki je Fifo vodil 24 let. Blatter je kljub starosti ne želi izpustiti iz rok. Mnogi pravijo, da zaradi koristi, ki jih on in njegovi podporniki uživajo na položajih, sam pa je pri Fifi zaposlen že od leta 1971. Njegovo vodenje ocenjujejo kot avtokratsko.

Pravičnejša delitev plena

Prav demokratičnost znotraj same organizacije in njeno večjo transparentnost je kot prva cilja svojega delovanja navedel strelec 32 zadetkov za portugalsko reprezentanco. Figo pravi, da je potrebno velike vsote denarja, s katerim razpolaga Fifa, razdeliti pravičneje. “Fifa ima v svetu resnično moč, tako finančno kot diplomatsko. Predsednik Blatter je v nekaterih državah sveta pomemben celo tako kot njihov predsednik.” V svojem programu poudarja, da se je potrebno zavedati, da je Fifa sestavljena iz vseh 209 nacionalnih zvez in je tudi primerno, da od nje prejmejo pomoč za razvoj infrastrukture in kadrov. Figo predvideva, da bi lahko med članice razdelil polovico proračuna, kar pomeni približno 2,5 milijarde dolarjev.

Predsednik Uefe Michel Platini naj bi Figu že obljubil podporo, sedaj pa kandidata čaka zahtevna pot po številnih državah in celinskih zvezah. Najtežje delo bo imel v Aziji in Afriki, kjer ima Blatterjeva administracija veliko podpore in ugleda. V razvitem, finančno močnejšem delu sveta je tega precej manj, saj se nad Blatterjem nenehno pojavljajo sive sence nepravilnosti pri izboru prirediteljev svetovnih prvenstev v Rusiji 2018 in v Katarju 2022. Zaradi suma o korupciji v samem vrhu Fife je ta organizacija v preteklih mesecih ostala brez treh izjemno močnih in dolgoletnih pokroviteljev, multinacionalk Castrol, Continental in Fly Emirates.

SP z 48 reprezentancami?

Figo je v svojem programu poudaril še dve temi. Prva je ničelna toleranca do rasizma. Ozrl se je tudi na zadnje dogodke v Parizu, ko so navijači Chelseaja pokazali zaničevalen odnos do temnopoltega moškega. Portugalec se je razgovoril tudi o morebitnih spremembah formata svetovnega prvenstva. Ponudil je tri možnosti. Tekmovanje lahko ostane nespremenjeno, z 32 ekipami. “Druga opcija je širitev prvenstva na 40 reprezentanc, z osmimi skupinami po pet ekip. Tretja možnost pa je, da bi naredili dva turnirja s po 24 ekipami, vsakega na eni celini, ter zaključno finalno tekmo. S tem bi večjemu številu članic omogočili nastop na največjem dogodku leta, kar bi povečalo tudi njihove prihodke.”

Portugalec je še dejal, da bo volilno kampanjo večinoma financiral sam, saj je imel srečo, da je v poklicni karieri dobro zaslužil. Računa tudi na pomoč portugalske zveze, poudaril pa je, da je bil pri svojih odločitvah vedno svoboden, brez kakršnihkoli ozadij.

PETER MARAŽ


Najbolj brano