Princ Albert II pred štiritisočglavo množico

“Dober dan, Slovenija”. S pozdravnimi besedami v slovenščini je monaški princ Albert II nagovoril obiskovalce 6. dobrodelnega nogometnega spektakla, ki je v Bilje privabil 4000 ljudi.

 Foto: Veronika Kravos
Foto: Veronika Kravos

BILJE > Osrednja osebnost prireditve Nogometnega društva Bilje je na Goriškem doživela prisrčen sprejem. Monaški knez s predsednikom Republike Slovenije Borutom Pahorjem, idejnim vodjo prireditve Matjažem Nemcem in gostiteljema dogodka, nogometnima reprezentantoma Valterjem Birso in Timom Matavžom, je v Bilje prišel še pred napovedano uro. Kolona fotoreporterjev in predstavnikov sedme sile je bila že na položajih. Prve slike in prvi stisk rok s soigralci in soigralkami ter tekmeci, ki so že čakali v nogometni opravi, potem pa po stopnicah v slačilnico.

Princ Albert II je oblekel modro majico številka 10. Po protokolu sta s predsednikom Pahorjem dala še kratko izjavo za javnost, pred odhodom na igrišče pa je sledil še sproščen klepet z drugimi nogometnimi akterji. Z Juretom Koširjem sta izmenjala kar nekaj besed. Nenazadnje sta bila olimpijca, oba v zimskih športih. Potema se je spektakel lahko začel. Seznam zvenečih gostov je bil zares zajeten.

Nekdanja reprezentančna soigralca iz časov bivše Jugoslavije, Srečko Katanec in Zvonimir Boban sta bila tokrat v civilni opravi, zato pa so nogometni dres oblekli novodobni športni asi, kot so Anže Kopitar, Jakov Fak, Dejan Zavec... Primorska je bila z Vasilijem Žbogarjem, Matejem Mavričem Rožičem, Etienom Velikonjo, Lucijo Mlinarič, Snežano Vukmirović zelo dobro zastopana na in ob igrišču. Nenazadnje so akterje na igrišče pospremili tudi lipicanci. Še najglasnejšega aplavza pa je bila ob napovedniku deležna kraljica belih strmin, Tina Maze, ki je ob vstopu na biljensko uprizorila svoj značilen premet.

Po predstavitvah akterjev je glavni sodnik Matej Jug iz Čiginja lahko dal znak za začetek tekme, ki dolgo ni postregla z goli. Prvega je dosegel prav slovenski predsednik, princ Albert II pa se v igri ni prav izpostavljal. ”Nisem ravno v zgledni formi. Sem pa zelo vesel, da ste me povabili na tako krasen dobrodelni dogodek,” je obiskovalce ob koncu prve tretjine tekme nagovoril Albert II, preden sta se s Pahorjem pomerila v streljanju enajstmetrovk. Monaški knez je nato igrišče zapustil ob koncu druge tretjine, prireditev pa se je nadaljevala v sproščenem (nogometnem) druženju.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano