“Veliko bom na terenu”

Dušan Bezjak, ki je na položaju predsednika Medobčinske nogometne zveze Nova Gorica nasledil Franca Kopatina, ni novinec v tej vlogi. Na to funkcijo se vrača po dveh desetletjih.

Dušan Bezjak: “Prisluhnil bom vsakemu predlogu, ni pa rečeno, da bodo  nato posamezne klubske želje vselej uslišane.”
Dušan Bezjak: “Prisluhnil bom vsakemu predlogu, ni pa rečeno, da bodo nato posamezne klubske želje vselej uslišane.” 

NOVA GORICA >Rojeni Ptujčan je največji športni oziroma funkcionarski pečat pustil v Posočju, kjer je bil v več vlogah - tako trenerskih kot vodstvenih - vpet v tolminski nogometni klub, bil pa je tudi na čelu Športne zveze oziroma Zavod za šport Tolmin. V zadnjem obdobju je 60-letni Dušan Bezjak predsednik društva nogometnih trenerjev Nova Gorica.

> Kaj se je spremenilo v MNZ v teh dvajsetih letih, odkar ste jo prvič vodili?

“Na začetku mojega prvega mandata smo bili še praktično brezdomci, potem se je to postopoma spremenilo, zamenjali pa so se tudi skoraj vsi posamezniki. Organizacijski ustroj zveze pa ni doživel bistvenih sprememb.”

> Kakšen položaj zavzema MNZ Nova Gorica v slovenskem prostoru?

“Glede na število klubov in članov v skupščini Nogometne zveze Slovenije dokaj dobrega. Priznati je treba, da so ostale MNZ močnejše oziroma številčnejše. Mi sami ne moremo ustanoviti lige oziroma jo lahko le v navezi z MNZ Koper. V preteklosti smo se sicer lahko pohvalili z dvema prvoligašema, kar nas je primerjalno uvrščalo med tekmovalno najuspešnejše zveze. Tudi trenutno stanje ni slabo: imamo po enega prvo- in drugoligaša ter štiri tretjeligaše. Pogrešam le več sodelovanja med klubi, popraviti oziroma izboljšati pa bo treba še nekatere odnose oziroma razmerja.”

> Katera?

“Kot so mi povedali sodelavci oziroma kolegi, večkrat zaškriplje na relaciji z MNZ Koper, s katerim imamo praktično dve skupni ligi, tretjo in primorsko. Usklajevanje in sodelovanje je včasih oteženo. V okvirih MNZ Nova Gorica moramo vzpostaviti tudi dialog oziroma najti skupne točke s sodniki. Po drugi strani se morajo tudi sodniki zavedati, da je kriza. Na primeru MNZ Ljubljana smo videli, da brez dogovora ne gre. Podobna ugotovitev velja za odnose med ND Gorica in Društvom mladi nogometaš Gorica, ki smo ga tudi formalno sprejeli pod naše okrilje in bo lahko tekmoval z vsemi kategorijami. Želja MNZ je, da seveda oboji delajo in po možnosti sodelujejo. Kot sem slišal od obeh klubov, pa bo težko. Po števni plati bomo imeli sedaj en klub več ter potencialno več igralcev in predstavnikov v skupščini NZS.”

> Kako ocenjujete novoustanovljeno tretjo ligo zahod, ki jo vodi prav MNZ Nova Gorica?

“Upam si trditi, da je razvrednotena, stroški pa so ostali isti. Druga težava je, da prvaki v štirih tretjih ligah še nimajo zagotovljenega napredovanja. Takšna tretjeligaška razporeditev je pred leti že obstajala in se ni izkazala za uspešno. Veliko se govori o lokalnih derbijih, a sprašujem se kakšen derbi je to, če sta kluba na ravni mlajših selekcij povezana. Verjamem, da je bil sklep o preoblikovanju tretjeligaškega tekmovanja dobronameren, a prav tako menim, da bo čez čas spet prišlo do sprememb.”

> Kaj novega ponujate v primerjavi z vašim predhodnikom?

“Kolikor sem seznanjen, so klubi pogrešali večjo prisotnost predsednika oziroma medsebojno komunikacijo. Tega ne bo manjkalo, prisluhnil bom vsakemu predlogu, ni pa rečeno, da bodo nato posamezne klubske želje vselej uslišane. Vsekakor se bom veliko pojavljal na terenu. Mi smo sicer servis klubom, ki pa jih je treba animirati, da bodo bolj vpeti v delovanje zveze.”

> Kako bo sprememba v MNZ N. Gorica vplivala na razmerje v Nogometni zvezi Slovenije?

“Ker je naša MNZ dala v NZS podpredsednika Franca Kopatina, smo lahko ponudili tudi nadomestnega člana v izvršnem odboru, Predstavljal nas je Otmar Komel. Predsednik in podpredsedniki NZS so voljeni na skupščini, mandat jim poteče prihodnjo pomlad. Če bomo v naslednjem mandatu spet imeli podpredsednika, potem se razmerja ne bodo spremenila. V vsakem primeru pa bom kot predsednik MNZ Nova Gorica zasedel mesto v izvršnem odboru NZS.”

ALEŠ SORTA


Najbolj brano