“Šesto mesto pomeni rože in nekaj denarja”

Slovenska biatlonska štafeta v postavi Andreja Mali, Teja Gregorin, Klemen Bauer in Jakov Fak je na uvodni tekmi sezone svetovnega pokala v Östersundu osvojila šesto mesto v obračunu mešanih štafet na 2 x 6 in 2 x 7,5 km.

Jakov Fak Foto: Biatlonska Zveza
Jakov Fak Foto: Biatlonska Zveza

ÖSTERSUND > Zmagala je Francija, ki je v finišu prehitela Norveško in Nemčijo.

Slovenija je tekmo začela zadržano. Andreja Mali se v smučini in na strelišču ni preveč znašla, s tremi zgrešenimi tarčami je Teji Gregorin predala kot 13. s 43,7 sekunde zaostanka za Finsko, ki sta ji bili najbližje Češka in Italija.

Gregorinova je nato Slovenijo vrnila v igro za najvišja mesta. S popolnim strelskim nastopom in hitrim tekom je slovensko vrsto popeljala na osmo mesto, za vodilno Belorusijo pa je zaostajala 35,3 sekunde.

Fak se v vetru ni znašel

Njen nalet je izvrstno nadaljeval Klemen Bauer, ki je prav tako popolno opravil strelski nastop, po drugem streljanju se je celo znašel v vodstvu. Tega je do predaje prepustil Čehom, a Jakov Fak se je nato v odločilne kilometre podal zgolj z 1,7 sekunde zaostanka.

Še bolje je Sloveniji kazalo po predzadnjem streljanju. Na njem je Fak sicer pustil eno tarčo nepokrito, a kljub popravi prevzel vodstvo in prišel v izjemnem položaju na zadnje streljanje. V vetru se ni znašel, zgrešil prve štiri strele, tako da je bilo upov za stopničke konec. Fak je sicer do konca tekme prehitel štiri tekmece in prišel do končnega šestega mesta, za zmagovalcem pa zaostal 45,5 sekunde.

“Šesto mesto je zelo dobro, če ne celo odlično za nas. Zaostanek je bil majhen, konkurenca je taka, da je 12, 13 ekip sposobnih priti na stopničke. Mislim, da moramo biti zadovoljni s tem, saj smo bili do zadnjega Jakovovega strelskega nastopa v igri za vrh,” je nastop slovenske štafete sprva pokomentiral šef reprezentance Uroš Velepec.

Velepec: Šesto mesto pomeni rože in nekaj denarja

“Punci sta naredili svoje. Malijeva ni pridelala veliko zaostanka, Gregorinova ga je še zmanjšala, Klemen je fantastično nastopil, Jakov je v streljanju leže opravil lepo, v stoje pa ... Mogoče je malce preveč spustil ritem, na strelišču potem ni bil v pravem tekmovalnem stanju in je zgrešil. Ni ne prvi ne zadnji, ki sem mu je to zgodilo. Kljub vsemu je v zadnjem delu spet tekel odlično, prišel do šestega mesta, kar za nas pomeni nekaj rož in tudi nekaj denarja,” je še povedal Velepec, ki je opozoril tudi na vpliv vetra, ki je menjaval smer in tako številne biatlonce in biatlonke prisilil k popravam na strelišču.

Biatlonska karavana bo tekme svetovnega pokala nadaljevala na istem prizorišču, in sicer od srede dalje, ko bo najprej na sporedu moška preizkušnja na 20 km.

TSA


Najbolj brano