Sedmi smukaški globus za Lindsey Vonn

Z ženskim smukom na finalu svetovnega pokala alpskih smučarjev se je v Meribelu začel zaključni boj za veliki kristalni globus. Prvo dejanje boja med Tino Maze in Anno Fenninger je dobila slovenska zvezdnica, ki je s četrtim mestom zmanjšala zaostanek v skupnem seštevku le na 12 točk. Zmagala je Američanka Lindsey Vonn.

Lindsey Vonn Foto: Facebook/Lindsey Vonn
Lindsey Vonn Foto: Facebook/Lindsey Vonn

MERIBEL > Lindsey Vonn je tako z zmago le še potrdila letošnji smukaški globus, nasledila je zdaj že upokojeno Nemko Mario Höfl-Riesch, drugo mesto je osvojila Avstrijka Elizabeth Görgl (+ 0,24), njena rojakinja Nicole Hosp z zaostankom treh desetink pa je bila tretja. Nastopila je še ena slovenska tekmovalka, Ilka Štuhec, ki je tudi prišla med dobitnice točk in bila na koncu 15. (+ 1,40).

Tina Maze, ki je v smukaškem seštevku zasedla tretje mesto, je za najhitrejšo zaostala 40 stotink, kar je na koncu prineslo četrto mesto. Anna Fenninger pa je zaostala 0,95 sekunde, na koncu je bilo to dovolj za osmo mesto.

Tina Maze za Anno Fenninger zaostaja za 12 točk

Slovenka je v Francijo prišla s 30 točkami zaostanka v skupnem seštevku, zdaj pa je razlika nekoliko manjša. Fenningerjeva ima pred zadnjimi tremi tekmami sezone zdaj le še 12 točk naskoka (1373-1361).

Finale svetovnega pokala v središču Treh dolin v francoskih Alpah, ki ga je grelo pomladansko sonce, je odprla Italijanka Johanna Schnarf, ki pa je po tri četrt minute grdo padla, a padec po prvih informacijah k sreči ni pustil hujših posledic. Za njo se je na progo pognala Ilka Štuhec, ki ji je tako pripadla čast, da postavi orientacijski čas. Na oko je s progo dobro opravila in ustavila uro pri 1:31,27, čas pa je prva, čeprav le za 10 stotink, izboljšala Alice McKennise, ki je blestela že na treningih.

Tudi njen čas ni dolgo zdržal na vrhu, saj ga je še za 48 stotink sekunde izboljšala Nicole Schmidhofer. Njena rojakinja Nicole Hosp je bila naslednja, ki je vrgla rokavico favoritinjam in v cilju prehitela svežo upokojenko Carolino Ruiz Castillo. Času rojakinje ni bila kos niti Anna Fenninger, ki je v tistem trenutku pristala na četrtem mestu.

Na čas Hospove je odločno odgovorila šele Lindsey Vonn, ki je najboljšo znamko popravila za 30 stotink. Lara Gut se ni vmešala v boj za najvišja mesta, zato pa je Tina Maze odpeljala dobro in s 40 stotinkami zaostanka zasedla tedaj tretjo mesto, na končno četrto pa jo je potisnila Elisabeth Görgl.

V smuku je Mazejeva v sezoni zbrala 356 točk, med njo in lastnico malega kristalnega globusa Vonnovo (502) pa se je vrinila še njena tekmica za veliki kristalni globus Anna Fenninger (399).

Lindsey Vonn do 66. zmage

Medtem ko sta Mazejeva in Fenningerjeva prečrtali prvo poglavje štiridejanke na finalu v Franciji, je Vonnova še povečala svojo že tako veliko zbirko kristala. Mali smukaški, ki ga je prejela po tekmi, je namreč že njen sedmi v bogati karieri v tej disciplini, s čimer se je izenačila z Avstrijko Annemarie Moser-Pröll, skupno pa se je za zdaj številka ustavila pri 18; 14 jih ima za zmage ob koncu sezone v posamičnih disciplinah, pa še štiri najbolj cenjene velike za skupno zmago. Današnja zmaga pa je bila tudi malo igra s številkami, saj je bila njena 33. smukaška in natančno dvakrat večja, torej že 66., skupno v karieri.

“Po dveh letih skoraj brez prave tekme in po dveh operacijah sem se vrnila. To je najbolj pomembno, to mi tudi največ pomeni,” je dejala zmagovalka smuka, ki bi lahko zbirko dopolnila še s supervelelslalomsko lovoriko. V šali je dejala, da ima dovolj prostora za 23 takšnih nagrad, nato pa še dodala: “Zdaj sem razbremenjena, prvi kristalni globus je moj. Zakaj pa ne bi imela še enega?”

STA


Najbolj brano