“Pripeljal bom nove sponzorje”

Za naslednika Janeza Kocijančiča, ki slovenskemu olimpijskemu gibanju predseduje vse od osamosvojitve leta 1991, kandidira tudi ljubljanski župan Zoran Janković s podporo Rokometne zveze Slovenije (RZS), ki ji je včasih predsedoval.

Zoran Janković: “Šport potrebuje predsednike, ki imajo radi šport in mu posvečajo veliko svojega prostega časa ter premorejo pogum, da se izpostavijo pri pridobivanju finančnih sredstev.” Foto: Daniel Novakovic
Zoran Janković: “Šport potrebuje predsednike, ki imajo radi šport in mu posvečajo veliko svojega prostega časa ter premorejo pogum, da se izpostavijo pri pridobivanju finančnih sredstev.” Foto: Daniel Novakovic

LJUBLJANA >Pod njegovim vodstvom je RZS leta 2004 gostila evropsko rokometno prvenstvo, utiril pa je tudi uspešno evropsko pot rokometašic Krima. Zoran Janković po mnenju poznavalcev razmer ni brez možnosti za izvolitev na mesto predsednika Olimpijskega komiteja Slovenije, še posebej, če mu uspe preboj v drugi krog.

> Javnost si v vlogi novega predsednika OKS želi poslovneža, znano osebnost, po možnosti športnika, ki bo sposoben prinesti denar. Boste upravičili ta visoka pričakovanja?

“Verjamem, da bom, v nasprotnem primeru ne bi kandidiral. Šport potrebuje predsednike, ki imajo radi šport in mu posvečajo veliko svojega prostega časa ter premorejo pogum, da se izpostavijo pri pridobivanju finančnih sredstev. Sam že dolgo delujem v športu kot rekreativec, menedžer, predsednik, navijač. Ko sem bil predsednik uprave Mercatorja, smo uspešno združevali oboje - gospodarstvo in šport, saj smo bili največji sponzor športa v državi. Menim, da je ravno v tem moja prednost. Zagotavljam, da bom v OKS pripeljal nove sponzorje.”

> Janez Kocijančič se od vodenja OKS poslavlja po 23 letih. Kako ocenjujete njegovo zapuščino?

“Dr. Kocijančič je v OKS pustil močno sled; svoje delo je opravil izvrstno. Prav tako v mednarodnem športu uživa ugled in vpliv. Če bom prevzel vodenje OKS, ga bom zagotovo predlagal za častnega predsednika. Je moj prijatelj.”

> Živahna razprava pred volilno skupščino je na površje naplavila nekaj tem. Prva je seveda denar in financiranje vrhunskega športa, pa davčne olajšave za vlagatelje, prepoved prodaje piva na športnih tekmovanjih in legalen prihod tujih stavnic. Kje vidite glavne probleme financiranja slovenskega športa?

“Pomembno je prenehati s kriminalizacijo podjetij, ki vlagajo v šport, kulturo ali socialo. S tem namreč podjetja izkazujejo družbeno odgovornost do okolja, v katerem delujejo. Stabilno financiranje športnih klubov je osnova, da lahko športniki z vztrajnim in trdim delom dosegajo uspešne rezultate. Tako bodo tudi mladi imeli svoje vzornike, zaradi katerih se bodo vključevali v šport in ne bodo prepuščeni škodljivim vplivom ulice ali prekomerni telesni teži. Potrebno je spremeniti zakonodajo in športnikom urediti zdravstveno zavarovanje, socialno varnost in jim priznati določeno pokojninsko osnovo. Prav tako je potrebno urediti njihov status po koncu športne kariere. Velja tudi razmisliti o ponovni prodaji piva na športnih dogodkih, saj bi tako lažje pridobili sponzorstva, ki so nujna za razvoj športa.”

> Se zavzemate za določitev prioritetnih športov v državi?

“Vse športne panoge je treba enako obravnavati.”

> Težave so tudi pri vzgoji mladih športnikov, kjer je financiranje predvsem breme staršev. Mnogim se toži po nekdanji sistemski ureditvi, ko je bil šport dostopen vsem. Kakšno je vaše mnenje o tej temi?

“Nujno je, da otroke spodbujamo k športu; ta mora biti dostopen vsem. Pomembno je pripraviti programe zgodnjega odkrivanja talentov in zagotoviti financiranje za vse nadarjene iz socialno šibkih družin ter k sodelovanju privabiti tudi učitelje športne vzgoje. V Ljubljani vseskozi skrbimo za šport. Poleg zgrajene infrastrukture, stadiona in dvorane v Stožicah, dajemo tudi 220.000 ur brezplačne vadbe klubom, socialno ogroženim otrokom in mladini financiramo 19 različnih programov športa, sofinanciramo tudi 96 trenerjev. Uspešen model Ljubljane, ki sta ga pohvalila tudi protikandidata, želim prenesti na vso Slovenijo.”

> Pritožujejo se tudi nekateri bivši vrhunski športniki, ki menijo, da bi država zanje po končani karieri lahko storila več …

“Športniki so največji promotorji države. In poslušati himno na olimpijskih igrah je nekaj neponovljivega. Včasih imamo nerazumljivo situacijo - z uspešnim športnikom bi se vsi radi fotografirali, istočasno pa kritizirajo državna podjetja, zakaj vlagajo v šport. To dvoje ne gre skupaj, športnikom je treba po končani športni karieri urediti status.”

> Predsednik OKS ni profesionalna funkcija. Koliko sploh ima pooblastil, da dejansko prispeva k spremembi športne politike?

“Verjamem, da lahko OKS pod mojim vodstvom naredi korake naprej in se v imenu športnikov in športnih zvez uspešno pogovarja tudi s tistimi, ki sprejemajo zakonodajo. Tu ne gre le za športno politiko, gre za uspešno povezavo z gospodarstvom. Predlagam, da bi podjetjem dali tudi zakonsko podlago za samostojno odločitev o tem, v kateri klub, športno zvezo ali kulturno dejavnost bi vložila tri do pet odstotkov davka od dobička, namesto da gre ta v proračun.”

Skupščina OKS-ZŠZ z volitvami organov za novo mandatno obdobje 2014-2018 bo jutri, ob 15.30 v Beli dvorani Grand Hotel Union v Ljubljani.

> Po čem se vaš program bistveno razlikuje od programa vaših protikandidatov? Kako ste se lotili iskanja podpore med delegati skupščine?

“Menim, da so moje dosedanje izkušnje in znanja, ki sem jih kot predsednik uprave Mercatorja pridobil na gospodarskem področju in jih uspešno združeval s športom, dovolj zgovorne. Prav tako si v sedanji funkciji, kot župan, skupaj s sodelavci vseskozi prizadevamo k izboljšanju razmer za športno udejstvovanje v Ljubljani. Preden sem oddal kandidaturo za predsednika, sem se sešel s predstavniki sedmih zvez na njihovo pobudo. A izid volitev bo odvisen od delegatov, ki bodo za zaveso glasovali po svoji vesti in srcu. Verjamem, da me bodo podprli tisti, ki želijo športu dobro.” ALJA TASI


Najbolj brano