Prevc: Skakalnica je lepo narejena

Na finalu svetovnega pokala v smučarskih poletih v Planici se je prek kvalifikacij na petkovo posamično tekmo uvrstilo devet Slovencev. Peter Prevc in Jurij Tepeš sta se neposredno uvrstila na tekmo, poleg njih pa še Anže Semenič, Tomaž Naglič, Robert Kranjec, Jernej Damjan, Nejc Dežman, Matjaž Pungertar in Anže Lanišek.

Peter Prevc Foto: STA
Peter Prevc Foto: STA

PLANICA > V kvalifikacijah je bil najboljši Anže Semenič (225 m), ki nadaljuje z dobrimi predstavami, drugo mesto je zasedel Avstrijec Michael Hayböck (226,5 m), tretje pa Poljak Kamil Stoch (217 m).

Najdaljšo daljavo je dosegel Peter Prevc, ki je postavil rekord nove letalnice (238,5 m), na stari letalnici je rekord postavil Norvežan Bjoern Einar Romoeren (239,0 m), drugi najdaljši je bil Avstrijec Stefan Kraft (237,5 m), tretji pa Jurij Tepeš (233,5 m).

Na kvalifikacijah je sicer nastopilo 13 Slovencev. Tomaž Naglič (210 m) je zasedel osmo, Robert Kranjec (208 m) 11., Jernej Damjan (205 m) 22., Nejc Dežman (203,5) 25., Matjaž Pungertar (198 m) 26. in Anže Lanišek (193,5 m) 30. mesto.

Na petkovo tekmo se niso prebili Cene Prevc (190 m), Jaka Hvala (183 m), Rok Justin (190,5) in Miran Zupančič (174,5).

Že druga preizkusna serija je potekala ob ne najboljših razmerah na naletu in odskočni mizi, ko je močno spomladansko sonce presenetilo prizadevne planiške delavce in zmehčalo smučino. Kvalifikacije so zato visele v zraku, a je planiškim delavcem, s pomočjo oblakov, ki so zakrili sonce in popoldansko ohladitvijo, uspelo nemogoče.

“Najprej je treba pohvaliti planiške delavce, ki so se zelo potrudili in se je splačalo čakati te tri ure, kajti smučina je bila, ko so se začele kvalifikacije, odlična, bili so tudi dolgi poleti. Seveda sem zelo zadovoljen, da bo kar devet fantov nastopilo na petkovi tekmi, Semenič je zmagal kvalifikacije, tudi Jurij in Peter sta imela odlična skoka, sicer imata še malo rezerve za jutri. Če pogledamo za sobotno ekipno tekmo bo lahko v ekipi tudi Semenič, če bo še naprej nadaljeval v tem slogu. Upam, da se bo četrti našel na jutrišnji tekmi,” je po koncu kvalifikacij dejal trener slovenskih skakalcev Goran Janus.

Že ob uradnem treningu se je kar dobro napolnila ciljna arena, kar 13.000 navijačev in ljubiteljev poletov, je uživalo ob predstavah, v soboto pa celo pričakujejo 30.000 ljudi, saj so prodali oziroma oddali vse vstopnice. “Moram reči, da je letalnica zelo lepa in prijazna do tekmovalcev. Cilji? Vsekakor me zanimajo stopničke na vseh treh tekmah, pa mislim, da tudi dolgo časa nismo poslušali Zdravljice v Planici, prepustimo se,” je še dodal Janus.

V boju za veliki kristalni globus za skupni seštevek svetovnega pokala ima Nemec Severin Freund 94 točk zaloge pred Prevcem. Na sporedu sta še dve posamični tekmi. “Freund super skače, pa še konstanten je, vem pa tudi, da se je Peter nehal obremenjevati s seštevkom in da bo užival, kar je najboljše,” je še dodal Janus.

Od 63 tekmovalcev, ki so se podali v smučino, jih je kar 33 preskočilo dvesto metrov in več, Japonec Noriaki Kasai in Nemec Severin Freund v kvalifikacijah nista nastopila.

“Dan je bil zelo dolg, se je pa na srečo zaključil z zadovoljstvom, čeprav nam glede na vreme ni bilo težko čakati vsega skupaj. Skakalnica je lepo narejena, je takšna, da dopušča dolge skoke in da ni treba več stiskati zobe, ali boš prišel čez pukl ali ne. Zato mislim, da je to ena najboljših skakalnic, na katerih sem kadarkoli skakal tukaj,” je vtise strnil Prevc.

Prevca je kar malo prestrašil Tepeš, ko je v enem izmed skokov krilil z rokama. “Naredil sem nekaj napak, upam, da jih bom na tekmi manj. Zame je sicer največji favorit Prevc, potem so Freund, Norvežan Anders Fannemel in ostali. Sam se ne vidim v vlogi favorita, do Petra mi še kar nekaj manjka. Če me lahko Peter preskoči s slabšim vetrom, potem je veliko boljši kot jaz,” je dejal Tepeš.

Dobro formo s tekem nižje ravni je na planiško velikanko prenesel Semenič: “Naredil sem super skok, sem zelo zadovoljen, forma je še ta prava iz Rusije, upam, da tudi na tekmi ponovim podobne skoke.”

Zadovoljen je bil tudi Jernej Damjan: “Skoki so bili konstantni, pri zadnjem sem bil precej visoko nad hrbtiščem, kar na velikankah ponavadi pomeni, kdor visoko leta, nizko pade, tako da ni šlo prav daleč, vedel pa sem, da bo dovolj za tekmo.”

Zadovoljen je bil tudi Robert Kranjec: “Sigurno sem v svojem življenju naredil že boljši polet, a sem zadovoljen, pri vsakem skoku sem nekaj malega dodal, upam, da bom na tekmi naredil še en korak naprej. Treba je pa biti realen, saj ne morem od sebe pričakovati, da bom skočil 250 metrov. Letalnica je drugače odlična, je čisto drugačna od stare, predvsem je večja, bolj varna kot prejšnja, lepše narejena, modernejša, lepša od letalnice v Vikersundu.”

Glede razpleta boja Freund-Prevc pa je dejal: “Vse je mogoče, lahko, da Freundu ukradejo smučke. Upam seveda, da se bo vse obrnilo najboljše za Perota, čeprav je Freund trenutno zelo močan.”

STA


Najbolj brano