Gabrovec je novi predsednik OKS

Zdaj že nekdanji predsednik Judo zveze Slovenije Bogdan Gabrovec je novi predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS).

Enainšestdesetletni Bogdan Gabrovec, Mariborčan s stalnim prebivališčem v Slovenj Gradcu, je novi predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije. Foto: STA
Enainšestdesetletni Bogdan Gabrovec, Mariborčan s stalnim prebivališčem v Slovenj Gradcu, je novi predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije. Foto: STA

LJUBLJANA > Bogdan Gabrovec je v drugem krogu volitev na skupščini v Ljubljani dobil 89 glasov, ljubljanski župan Zoran Janković pa 51, je sporočil predsednik volilne komisije Aleš Remih. Andraž Vehovar je izpadel iz volilne tekme po prvem krogu.

Gabrovec je v prvem krogu dobil 64 glasov, Janković 40, le dva manj, 38, pa srebrni olimpijec iz Atlante 1996 Andraž Vehovar.

“Najlepša hvala za zaupanje. Hvala protikandidatoma v tekmi, ki se je odvijala. Verjamem, da je bila to športna odločitev. Stojim za svojim programom in svojo listo,” je takoj po izvolitvi dejal Gabrovec, ki je za podpredsednike OKS predlagal Janeza Sodržnika, Iztok Čopa in Tomaža Barado.

“Bogdan, želim ti dobro delo, po športnem boju čestitke in veliko medalj slovenskim športnikom v tvojem mandatu. Srečno, OKS” je čestital Janković.

Glasovalno pravico je imelo skupaj 107 delegatov s 145 glasovi, ker na skupščino nista prišla le dva s po enim glasom, je bilo na voljo 143 glasov. V drugem krogu sta glasovala 102 predstavnika s 140 glasovi, v prvem pa sta bila dva glasovalca več.

Skupščina se je komaj dobro začela, ko je že nastal velik zaplet. Vstal je Marjan Batagelj (Ragbi zveza Slovenije), podpredsedniški kandidat Vehovarja. “Danes, petnajst minut pred dvanajsto uro, sem od predstavnika RZS izvedel, da nimam več glasovne pravice na skupščini. Zato, žal, Andraž Vehovar, ne morem več sodelovati in zapuščam skupščino. Športa si nisem tako predstavljal,” je dejal Batagelj. Predstavnik RZS Ivan Šček je pozneje dejal, da je prišlo do administrativne napake in zato niso obvestili Batagelja ter da so na željo klubov na skupščino delegirali njega kot predstavnika izvršnega odbora zveze.

Vehovar je nato zaprosil za polurni odmor, da se njegova ekipa posvetuje, če bo sploh še naprej sodeloval v procesu volitev. “Batagelj ima sicer štiriletno volilno pravico RZS na skupščinah OKS, na volilnem zasedanju pa lahko po naših pravilih pride do spremembe,” je pojasnil generalni sekretar OKS Tone Jagodic, predsednik volilne komisije Aleš Remih pa je dodal: “RZS je v roku, do 11. decembra, posredovala zamenjavo za glasovanje. Bi pa morala zveza Batagelja obvestiti o tej zamenjavi, to ni stvar OKS in volilne komisije.”

Tjaša Andree Prosenc je nato predlagala desetminutni odmor. Sledil je nov zaplet zaradi naknadnih zamenjav po pretečenem roku, ki sta ju poslali še šahovska zveza (namesto predsednika Tomaža Subotiča je bila predlagana Tatjana Polajnar, direktorica Športa Ljubljana) in ribiška zveza (namesto Janeza Hvaleta je bil pooblaščen Miroslav Žaberl). Skupščina je nato potrdila zamenjavi.

“Nadaljujemo z isto ekipo, s katero smo prišli na skupščino. Kar se bo zgodilo, se bo zgodilo. Tudi ne bomo predlagali Janeza Sodržnika za podpredsednika, na moji listi ostaja Marjan Batagelj,” je pomenljivo dejal Vehovar. Sodržnik je bil dolgo podpredsedniški kandidat Gabrovca in je ob koncu prestopil v tabor Jankovića.

Gabrovec je kot prvi kandidat začel predstavitev z besedami: “'Bogdan ostani takšen, kot si,' mi je dejal moj prijatelj. Moja predstavitev zato ne bo taka, kot sem si jo zamislil, ampak pod vtisom dogodkov, ki smo jim bili pravkar priča ... Petdeset let je za mano v športu, najprej sem bil športnik, nato funkcionar. Vesel sem, da nam je v dveh desetletjih s kolegi uspelo tako veliko narediti v slovenskem judu ... V OKS bomo ohranili programe usposabljanja, da bi športniki ostali v športu kot trenerji ali drugi strokovnjaki tudi po tekmovalnih karierah. Slovenski šport ni v krizi, treba pa bo kvalitetno delati z mladimi, da bo še naprej ostalo tako. Izidi mladih na velikih tekmah kažejo, da smo na pravi poti. Želimo doseči tudi, da niti ena panožna zveza ne bo ogrožena, primer Vaterpolske zveze Slovenije (zaradi dolgov in blokiranih računov športniki ne morejo niti na tekme na tuje, op. STA) se ne bo več zgodil.”

Janković se je najprej zahvalil Kocijančiču za 23 let dela, nato pa je nadaljeval: “Zagotovil bom nove sponzorje v slovenskem športu. Zame šport pomeni izjemno dobro blagovno znamko, magnet za mlade, ki se bodo začeli ukvarjati s športom. Šport pa vpliva tudi na povečanje gospodarske rasti, kar kažejo zadnja velika tekmovanja pri nas in med drugim polni hoteli. Potrebujemo tudi spremembo zakonodaje, tudi kategorizacije športa. V dogovoru z državo moramo doseči, da se bo del dobička gospodarskih družb namenil neposredno športu, kulturi ali sociali. Zavzemam se za prodajo piva na športnih prireditvah kot povsod na tujem. Otroci iz socialno šibkih družin pa morajo biti oproščeni vseh plačil za ukvarjanje s športom.”

Vehovar je bil vidno pretresen. “Razumem Batagelja, zakaj je odšel, toda ne bom se predal. Vem, kako je stati na startu olimpijskih iger. To je eden najbolj osamljenih občutkov človeka. Tako se počutim tudi danes,” je dejal Vehovar in nadaljeval: “Vsak član moje ekipe na svojem področju seže dlje od mene. Prepričan sem, da nihče ne more razumeti vrhunskega športa bolj kot nekdanji kolesar Andrej Hauptman. Rafko Križman, neutrudni športni delavec in nekdanji športnik, ki je bil ob osamosvojitvi Slovenije poveljnik bataljona na Medvedjeku. Batagelj je vrhunski poslovnež, ki je uspel z delom, kar je ena od vrednot, ki jih šport v naslednjih letih potrebuje. Začeli smo s sloganom šport športnikom, kar pa ni dovolj, saj je potrebno vključiti tudi otroke in rekreacijo, ki je v zadnjem času v razcvetu. Pa tudi ohraniti vitalnost starostnikov in invalidov, ki imajo tudi vrhunski šport. Poslanstvo športa je ustvarjanje dobrih ljudi, prenašanje ljubezni do športa na naslednje generacije ne le v družini, ampak tudi v izobraževalnem procesu. V šport moramo vrniti prostovoljstvo, ki je v zadnjih letih poniknil.”

Tomaž Jontes (Telekom Slovenije) je pred glasovanjem sporočil, da ne bo oddal glasu. “Smo dolgoletni partnerji OKS, podpiramo pa tudi številna športna društva, klube, zveze in prireditve. Telekom Slovenije na volitvah ne bo sodeloval, bomo pa sodelovali pri ostalih točkah. Naše stališče pa naj se javno sporoči in uvrsti v poročil o skupščini,” je obrazložil Jontes.

STA


Najbolj brano