“Odkar je šola, je vzdušje drugačno”

V akciji NAJ balinarsko društvo Primorske predstavljamo Balinarski klub Goriška Brda. “Naš cilj je vrniti se v državno ligo, da talentiranim mladi fantom omogočimo igrati na višji ravni, kamor po kakovosti tudi sodijo,” pravi predsednik balinarskega kluba Zvezdan Prinčič.

V članski ekipi so ob skupini dolgoletnih balinarjev tudi mladinci. Foto: Arhiv Bk Goriška Brda
V članski ekipi so ob skupini dolgoletnih balinarjev tudi mladinci. Foto: Arhiv Bk Goriška Brda

VIPOLŽE > Cilj tega 51-članskega briškega športnega kolektiva, ki je pred pol stoletja začel redno nastopati v ligaških tekmovanjih, pa je pogojen z naložbami. Predvsem se trudijo, da bi dobili streho nad svojim štiristeznim baliniščem v Vipolžah. Da bi za tekmovalne cilje koristili dvorano v Novi Gorici, pa nima smisla, pove predsednik kluba Zvezdan Prinčič. In doda: “V Vipolže pridejo gledalci in vsako srečanje je lep družabni dogodek. V Novi Gorici pa bi bili sami.”

Šola in igrišče

Životarjenju navkljub je briški balinarski klub, ki je med drugim “kriv” za današnje pobratenje domače občine z istrskimi Matuljami, v svoji zgodovini dosegel lepe rezultate, posebej v igrah četvork. Leta 1975 so v Fojani postavili eno prvih pokritih igrišč v Sloveniji, čeprav z le dvema stezama, leta 1986 pa so se že uvrstili v drugo ligo in do leta 1995 v njej tudi nastopali. Takrat je bilo to drugo najmočnejše ligaško tekmovanje v državi. Ko pa so spremenili pravila in je bilo nastopanje v državni ligi pogojeno s štiristeznim baliniščem, ki ga takrat v Brdih ni bilo, je klub prestopil v območno tekmovanje.

Odkar so balinarski šport preselili na vidno mesto v Vipolžah, je marsikdo odkril velike spremembe v panogi: “Balinanje je postal atletski šport, ker je treba veliko teči, in sploh ni primerljiv s tradicionalnimi predstavami o njem. Ekipe imajo res lahko tudi 70 let stare člane, ki bližajo prvo kroglo, za ostalo pa je treba imeti več moči,” pravi Zvezdan Prinčič.

Članska ekipa tudi danes igra v severnoprimorski, prvi območni ligi Nova Gorica. “Najboljši igralci smo se takrat pridružili Gorici in nastopali na najvišji ravni, v superligi. V določenem trenutku smo štirje Brici igrali za Gorico,” dodaja Prinčič.Ko pa so si kasneje v športnem parku v Vipolžah uredili štiri steze, so začeli rasti tudi rezultati, še večji zagon pa je dala uvedba šole balinanja. Za ta korak sta posebej zaslužna takratna predsednik in tajnik kluba Karlo Passoni in Zarjan Kocina.

“Odtlej je vzdušje povsem drugačno, po nekaj letih dela so začeli prihajati tudi rezultati. H gradnji štiristeznega balinišča je največ pripomogla šola, pa tudi dotacija od občine je zato znatnejša,” našteva predsednik.

Obe mlajši selekciji, ekipa mladincev oziroma dečkov (do 14 let), danes nastopata v prvi državni ligi in sta se že drugo leto zapored uvrstili v končnico. Obenem so fantje iz obeh skupin v zadnjih letih osvojili pet naslovov državnih prvakov v posameznih kategorijah, pa še štiri druga in pet tretjih mest. Iz teh vrst prihajajo tudi državni reprezentanti, posebej so v klubu ponosni na Žana Kocino. Tudi člani se lahko pohvalijo z naslovom državnih prvakov v četvorkah v skupini nad 55 let in z bronom v četvorkah absolutno.

Še streha, pa bo ...

Tudi zaradi mladih, ki morajo mnoge tekme odigrati v Novi Gorici, se klub trudi dobiti dovoljenja in denar za nadstrešek nad stezami v Vipolžah. Naslednji korak bi pomenil vrnitev članske ekipe v državno ligo. Člansko ekipo sestavlja pet, šest mož, starih približno 60 let, in tudi toliko fantov (14 in 19 let).

Že samo štiristezno balinišče pa je dalo balinanju v Brdih zagon, tudi organizacijski. V zadnjih treh letih so namreč tam pripravili že sedem državnih prvenstev za mlade. “Krono pa je leta 2013 predstavljal mednarodni peteroboj za dečke. Takrat smo postavili tudi šotor in se lahko prepričali, kaj vse bi se v Vipolžah še lahko lepega zgodilo, če bi imeli streho nad glavo,” zaključuje Prinčič. AMBROŽ SARDOČ


Najbolj brano