“Obiskali so nas pravi ljudje”

Katar je v tem mesecu stičišče najboljših rokometnih reprezentanc na svetu. Na njem sodeluje tudi slovenska moška reprezentanca, poleg nje pa so bila v zadnjih dneh izjemno aktivna tudi številna slovenska podjetja, ki v Katarju iščejo nove poslovne priložnosti v okviru projekta Slovensko središče - I Feel Slovenia.

Franjo Bobinac Foto: STA
Franjo Bobinac Foto: STA

DOHA >Rokometna zveza Slovenije je projekt organizirala v sodelovanju s slovenskim ministrstvom za zunanje zadeve, gospodarsko zbornico, agencijo Spirit in vladnim uradom za komuniciranje. Častni pokrovitelj je bil predsednik republike Borut Pahor, ki se je minuli teden mudil na tridnevnem delovnem obisku v Katarju in se sestal tudi s katarskim emirjem Tamimom bin Hamado bin Kalifo al Tanijem.

Glavni namen projekta je bila učinkovita promocija naše države ter slovenskega gospodarstva in morebitne možnosti poslovnega sodelovanja z gostitelji prvenstva. V sklopu projekta so bili organizirani različni poslovni in družabni dogodki.

Ideja o projektu je nastala pred nekaj meseci, ko si je Slovenija na obračunu proti Madžarski izborila nastop na svetovnem prvenstvu v Katarju. V tistem trenutku se mi je utrnila misel, da bi bilo smiselno, da bi v tej zanimivi in bogati državi povezali šport in posel ter v celotno zadevo vpletli še politiko,” je o nastanku projekta dejal Franjo Bobinac, predsednik uprave velenjskega Gorenja in prvi mož Rokometne zveze Slovenije.

Slovenskega središča v Dohi smo se lotili načrtno ter z veliko željo in energijo, prav tako smo pridobili prave sodelavce za ta projekt. Najbolj vesel sem, da se je projekt rezultiral na lep in učinkovit način. Poslovnemu stičišču v Katarju, kjer je bil častni pokrovitelj predsednik Pahor, se je pridružilo veliko število zelo pomembnih ljudi iz te bogate zalivske države. Obiskala sta nas oba katarska šejka, med njimi tudi številni domači poslovneži, na drugi strani pa so bila številna ugledna slovenska podjetja, ki delujejo na različnih ravneh in panogah. Vsa naša podjetja so zelo zadovoljna z vezmi, ki so jih stkali v teh dneh, tako da se v Katarju nadejamo dobrih rezultatov ne zgolj na športnem, temveč tudi poslovnem področju,” je dejal Bobinac.

Blagovna menjava med Slovenijo in Katarjem je leta 2013 znašala 6,5 milijona evrov, v prvih osmih mesecih leta 2014 pa se je v primerjavi z istim obdobjem leta 2013 povečala za petkrat.

“Najbolj pomembno je bilo, da so našo poslovno konferenca obiskali številni katarski poslovneži, predvsem pa so nanjo prišli pravi ljudje, tisti, ki odločajo. Katar je monarhija, gre za zelo enostaven model vodenja in upravljanja te države. Lahko zagotovim, da so bili na poslovni konferenci Slovenije v Katarju absolutno pravi ljudje,” je na koncu podaril Bobinac.

STA


Najbolj brano