“Ne vem, če bom lahko zaupal novemu selektorju”

Za Luko Špika, trenutno najboljšega slovenskega veslača, je bila iztekajoča se sezona veliko razočaranje. Po poškodbi in slabem rezultatu na svetovnem prvenstvu mu niti v nedeljo na državnem prvenstvu ni uspelo osvojiti zlate medalje. Njegovi slabi volji pa botruje tudi nedavna odstavitev selektorja Miloša Janše, o kateri ni bil uradno obveščen.

Luka Špik dvomi, da ima predsednik veslaške zveze primerno alternativo odstavljenemu selektorju Milošu Janši
 Foto: Alja Tasi
Luka Špik dvomi, da ima predsednik veslaške zveze primerno alternativo odstavljenemu selektorju Milošu Janši  Foto: Alja Tasi

BLED > Luka Špik je za zamenjavo dolgoletnega selektorja Miloša Janše izvedel med letovanjem na morju, z njim pa se tudi še nihče ni posvetoval o izbiri novega selektorja, čeprav je kot predstavnik veslačev celo član izvršnega odbora Veslaške zveze Slovenije.

Težave s hrbtom

Nekdanji olimpijski prvak meni, da je bil na letošnjo sezono dobro pripravljen, zato je od nje pričakoval veliko več. “Zelo sem razočaran,” priznava.

Sredi sezone, ki jo je pričel v skifu, je moral zaradi poškodbe hrbta izpustiti nekaj pomembnih tekmovanj. Komaj se mu je uspelo pripraviti na svetovno prvenstvo, kjer pa je v dvojnem četvercu osvojil skromno 13. mesto.

Še vedno razmišlja, kaj bi lahko storili bolje, saj posadka po njegovem mnenju sploh ni bila slaba. “Lahko bi se razpletlo tudi drugače, saj smo bili blizu posadk, ki so nastopile v finalu,” meni.

Slabi rezultati na svetovnem prvenstvu so odnesli tudi selektorja Miloša Janšo. V zvezi s tem Špika še posebej jezi, da kot eden najboljših slovenskih veslačev in celo član izvršnega odbora veslaške zveze o tem sploh ni bil obveščen, kaj šele, da bi se z njim kdo posvetoval. Dvomi, da lahko predsednik zveze Jošt Dolničar ponudi primerno alternativo Janši, ki je tudi Špikov klubski trener. “Zelo pomembno bo, kdo bo novi selektor,” meni Špik. “Še bolj pomembno pa bo, ali bom temu človeku lahko zaupal.”

Kljub skepsi poudarja, da se novostim ne upira vnaprej, dejstvo pa je, da njegovega mnenja v tej zadevi predsednik zveze ni iskal, še manj ga je obvestil o imenih, ki so v igri za novega selektorja.

Slabo stanje v klubih

Za pomanjkanje vrhunskih rezultatov slovenskih veslačev v zadnjem obdobju Špik krivi predvsem slabo delo v klubih. “V tem grmu tiči najbolj problematičen zajec,” je prepričan. Prav izboljšanje ravni treningov v klubih naj bi bil ključ uspeha novega selektorja.

Za Špika pa bo v prihodnje glavna skrb zdravje. “Težave s križem imam že zadnjih dvanajst let, ampak še nikoli ni bilo tako hudo kot lani in letos. Zato bom moral kaj spremeniti, da mi hrbet ne bo odpovedal ravno pred velikimi tekmovanji.” Zaveda se, da bo moral postati sam svoj terapevt, če želi nadaljevati kariero vrhunskega športnika.

Zanima ga, kdo bo novi selektor, vendar se mu ne zdi, da bi moral slediti govoricam. “Glede na svoje dosedanje rezultate in položaj v reprezentanci bi se mi zdelo prav, da bi me kdo o tem tudi uradno obvestil,” pravi. Državno prvenstvo je bilo po njegovem mnenju še zadnji sprejemljiv rok, da bi predsednik zveze veslačem predstavil načrte za prihodnje obdobje. “Kljub vsemu se veslači med seboj dobro razumemo. Malodušja v reprezentanci ni, in če ne bi verjel, da lahko spet posežemo po medaljah na največjih tekmovanjih, me ne bi bilo več tukaj,” je pogovor zaključil Špik.

ALJA TASI


Najbolj brano