“Navijači so priredili pravi šov”

S suverenim začetkom je Aleš Borčnik hitro odgnal vse dvome o končnem zmagovalcu velikega finala v hitrostnem zbijanju. Aktualni svetovni prvak je končno pričakal tudi evropsko lovoriko.

Aleš Borčnik, evropski prvak v hitrostnem zbijanju Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Aleš Borčnik, evropski prvak v hitrostnem zbijanju Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > “Pred domačimi gledalci sem končno osvojil še evropsko zlato in s tem dopolnil zbirko. Po petkovem srebru v štafeti sem se za sobotni finale zelo dobro pripravil. Vedel sem, da bo Italijan Roggero zelo hitro začel, a se s tem nisem obremenjeval. Zavedal sem se, da so najpomembnejši zadetki. V prvih 25 metih sem zgrešil le enkrat in kljub manjši krizi v nadaljevanju suvereno držal prednost in na koncu dosegel odličen rezultat,” je spektakularni finale opisal Aleš Borčnik. Po koncu petminutnega dvoboja, ki so ga navijači spremljali na nogah, se je znašel na ramenih soigralcev, v navalu veselja pa je nato vrgel dres med gledalce.

> Je veliko vlogo na poti do zlata odigrala tudi taktika?

“Za zdaj pravila omogočajo določene kalkulacije, tako da v predtekmovanju in četrtfinalu poteka prava psihološka vojna. Vsak izmed tekmovalcev si želi priboriti mesto v prvem polfinalnem paru, saj je s psihološkega vidika lažje nastopiti pred tekmeci, ki morajo nato preseči tvoj dosežek. V taktičnem smislu se mi je izšlo, v finalnem dvoboju pa sem prikazal svoj maksimum in s 47 zadetimi kroglami prišel do vrhunskega rezultata.”

> Ste imeli kakšne težave zaradi dvojnega sporeda?

“Lažje nastopam v dveh disciplinah. Morda sem bil zaradi tega pred finalom bolj utrujen od Roggera, ki ni nastopal v štafeti, a sem bil zaradi večjega števila nastopov v pravem ritmu in sem laže načrtoval formo. Psihično sem bil pripravljen kot še nikoli, tako da pri pripravi na finalni nastop nisem čutil prevelikega pritiska.”

> V soboto ste skoraj ves dan s tribun spodbujali soigralce. Vas to ni utrudilo?

“Dogovorjeni smo, da si ogledamo večino dvobojev reprezentančnih kolegov in s tem tudi vzdržujemo ekipni duh. Raje spremljam njihove nastope kot pa počivam v hotelu. Vedno se spodbujamo in tudi, če me čaka zelo pomemben nastop, skušam pred tem bodriti soigralce.”

> Je lepše utišati polne dvorane v Italiji in Franciji ali slaviti doma s svojimi navijači?

“Že nekajkrat sem jo zagodel Italijanom in Francozom na njihovem terenu (smeh). Res pa je, da ni lepšega od nastopa pred domačimi navijači, ki te spodbujajo ob vsakem metu in ti z navijanjem dajo dodatno moč. Navijači v Kopru so me v vseh nastopih spodbujali od prve do zadnje sekunde, v finalnem nastopu pa so na tribunah priredili pravi šov, ki mi bo za vedno ostal v spominu.”

SM


Najbolj brano