“Na olimpijadi smo se zasidrali v srca”

Slovenska hokejska reprezentanca je bila že drugo leto zapored razglašena za najboljšo ekipo leta po izboru Društva športnih novinarjev Slovenije. Pogovarjali smo se z Marcelom Rodmanom, 33-letnim reprezentantom in izkušenim hokejistom, ki je svojo profesionalno kariero začel leta 1999 v klubu Peterborough Petes v ligi OHL.

Marcel Rodman
Marcel Rodman 

LJUBLJANA > Leta 2001 je Marcela Rodmana na NHL naboru izbral klub Boston Bruins. Igral je tudi za Acroni Jesenice ter v avstrijski in elitni nemški ligi. Pred kratkim je zapustil zagrebški Medveščak in se preselil v Celovec, kjer igra za klubu EC KAC. Za slovensko reprezentanco je nastopil na trinajstih svetovnih prvenstvih, izkazal pa se je tudi na olimpijskih igrah v Sočiju, kjer je slovenska reprezentanca presenetljivo osvojila sedmo mesto. Da sodijo v sam svetovni vrh, so slovenski hokejisti potrdili tudi na svetovnem prvenstvu v Južni Koreji z uvrstitvijo v elitno skupino.

> Kaj vam pomeni priznanje za najboljšo ekipo leta? Konkurenca je bila močna, za vami so se uvrstili nogometaši Maribora in košarkarska reprezentanca ...

“To je priznanje javnosti, da smo res nekaj dosegli, da je za nami dobro leto. Mariborski nogometaši so res odlični, tudi za košarkarsko reprezentanco je dobra sezona. Zato ima ta naslov veliko težo.”

> Uspešni reprezentančni nastopi v ljudeh vzbujajo močna čustva. Tako je bilo tudi ob vašem nastopu na olimpijskih igrah ...

“Tam od nas res ni nihče pričakoval tako uspešnega nastopa. Uspeh je bil že to, da smo se sploh uvrstili na olimpijske igre. Energija, ki smo jo vsi slovenski športniki prinesli v Soči, nam je dala krila. Z nami je bil vsa nacija, dobili smo ogromno spodbudnih sporočil, mediji so lepo poročali o nas. Bil je res poseben, nepozaben občutek.”

> Kakšno se vam zdi trenutno stanje v slovenskem športu?

“Zagotovo bi vsi skupaj v šport lahko vložili več denarja. Vrhunski tekmovalci športu posvetijo vse svoje življenje, ko pa zaključijo kariero, prehitro pozabimo nanje. Čez noč ne veljajo nič več in nimajo več razmer za normalno življenje. Olimpijski komite bi moral bolje poskrbeti za vse tiste športnike, ki v svetu promovirajo našo državo.”

> Kje pa vidite rešitev za slovenski klubski hokej, ki je - za razliko od reprezentance - v klavrnem stanju?

“Tu je problem bolj v zakonodaji. Denarja ni več toliko kot včasih in klubi težko preživijo, ker zaradi določenih zakonov ne morejo ustvarjati večjih dobičkov. Mislim, da je nogometni klub Maribor edini, ki mu to v zadnjem obdobju uspeva. Država bi morala pomagati najboljšim klubom v vsaki panogi, da dosežejo višjo raven.”

> Kako pa ste slovenski hokejisti cenjeni v tujini?

“Še vedno smo bolj ko ne eksoti. Največja reklama za nas je gotovo Anže Kopitar. Zaradi njega smo sploh prišli na svetovni hokejski zemljevid. Odlična reklama je bil tudi naš dober nastop na olimpijskih igrah. Tam smo se vsem zasidrali v srce, ker smo majhna nacija, pa še dobro smo igrali. Zato so še bolj navijali za nas. V zadnjih dveh, treh letih se je veliko slovenskih hokejistov izkazalo v najboljših evropskih ligah. Počasi napredujemo. Najboljši posamezniki bodo morali obdržati svojo raven, da nas bodo zares začeli ceniti toliko, kot smo dejansko vredni.”

> Kako je vam uspelo v profesionalnem športu?

“Pri 16 letih sem se odločil tvegati, odšel sem v ZDA oziroma v Kanado. V hokeju je veliko talentov, uspe pa le redkim. Poleg trdega dela in odrekanja moraš imeti tudi srečo, da si ob pravem času na pravem mestu. Opaziti te mora kdo, ki v tem poslu kaj velja. Veliko okoliščin mora biti pravih, da lahko dejansko kaj narediš s svojo kariero. Sam sem delno imel to srečo, čeprav bi se kdaj zame lahko obrnilo tudi bolje. A če pogledam nazaj, sem bil zraven ob pravih trenutkih in iz izkušenj potegnil največ, kar sem lahko, zato sem ponosen na svojo kariero.”

> Kateri so največji izzivi za hokejsko reprezentanco v letu 2015?

“Največji cilj je zagotovo obstanek v elitni skupini. Že osem let zapored se uvrščamo v to ligo in nato iz nje izpademo. Zdaj se počutimo močnejše, tako da smo sposobni obstati med elito.

ALJA TASI


Najbolj brano