“Katanec je nazaj … in še vedno bode”

Z zgornjim naslovom je The Guardian povzel aktualno dogajanje v slovenski reprezentanci. V letu 2002 se je selektor Katanec sprl s prvim zvezdnikom Zahovičem, danes v ekipi ni Iličića, pišejo Londončani.

The Guardian je predstavitvi Slovenije namenil kolumno, v kateri je spomnil, da se je selektor Srečko Katanec v letu 2002 na SP v Južni Koreji sprl z Zlatkom Zahovičem, danes pa v ekipi ni dokazanega Josipa Iličića Foto: Theguardian.Com
The Guardian je predstavitvi Slovenije namenil kolumno, v kateri je spomnil, da se je selektor Srečko Katanec v letu 2002 na SP v Južni Koreji sprl z Zlatkom Zahovičem, danes pa v ekipi ni dokazanega Josipa Iličića Foto: Theguardian.Com

LONDON > Kot običajno se velike reprezentance vselej bolj ali manj ukvarjajo same s seboj. Tudi ob obširnem pregledu včerajšnjih spletnih izdaj britanskih medijev o slovenski vrsti ni bilo zaslediti izdatnega poročanja. Tu in tam kakšen prispevek. Glavna tema je bilo najnovejše poročilo FIFA o preiskavah glede morebitne korupcije pri oddaji svetovnih prvenstev 2018 in 2022. Anglija je po več poskusih tudi v tem primeru ostala brez mundiala, zato sum korupcije pri dodeljevanju prvenstev še vedno odmeva.

Časnik Daily Mirror v pričakovanju nocojšnje tekme poudarja jubilejni stoti reprezentančni nastop njenega prvega zvezdnika Wayna Rooneya, ki je doslej na 99 srečanjih v dresu “treh levov” dosegel 43 zadetkov, debitiral pa je kot 17-letnik na dvoboju z Avstralijo leta 2003.

The Guardian je predstavitvi naše izbrane vrste namenil kolumno, v kateri je spomnil na posebnost selektorja Srečka Katanca, ki se je v letu 2002 na SP v Južni Koreji sprl z Zlatkom Zahovičem, danes pa v ekipi ni dokazanega Josipa Iličića. Avtor podrobno opiše celotno južnokorejsko afero in vleče vzporednice z manjkajočim Iličićem, v obeh primerih tudi s sočnimi kletvicami, izrečenimi s strani akterjev. Londončani zaključujejo: “Takšen trenerjev pristop je lahko sprejeti, toda Katanec tudi v tokratnem selektorskem obdobju potrebuje Zahovičevo zvezdništvo. Brez tega druge zlate reprezentančne dobe z njim na klopi niti ne bo.”

Sky Sports je objavil kratko in površno analizo tekmecev: “Anglija gosti svojega najbližjega rivala na lestvici. Na zadnji medsebojni tekmi je odločil en sam gol. Jermain Defoe je na SP v Južni Afriki svoji ekipi priboril napredovanje, Slovenijo pa poslal domov. V slovensko moštvo se vračata branilca Siniša Andželković in Miral Samardžić.” Ob tem poudarjajo Rooneya, ki bo šele deveti Anglež v zgodovini s stotimi nastopi. Na prvem mestu je legendarni vratar Peter Schilton s 125 nastopi. Pozornost namenjajo tudi izjavam igralcev, da želijo Roya Hodgsona tudi po Euru 2016 za svojega selektorja.

Spletni portal goal.com je v napovedniku zapisal, da bo naša reprezentanca pogrešala dva napadalca, in sicer Iličića, ki se je sodelovanju odpovedal, ter poškodovanega Romana Bezjaka.

Odmevni mediji, kot so BBC, Indepentent, The Times in The Sun, do sinoči še niso objavili pričakovanj pred dvobojem na Wembleyju. Nasprotno se je na široko razpisal Daily mail: “Čeprav smo že globoko v kvalifikacijah za nastop na naslednjem velikem turnirju, se je še vedno težko otresti slabe volje in bede, ki jo je Anglija pokazala na svetovnem prvenstvu v Braziliji. Uspeh nad Slovenijo pa bi za našo reprezentanco pomenil odločilen naskok pred tekmeci za drugi del kvalifikacij. Toda naša ekipa je še v tranziciji in neprepričljiva. Pred očmi je treba imeti, da smo trenutno na nizkem 20. mestu svetovne letvice, Slovenija pa na 36., torej mesto pred Škotsko, s katero se bomo pomerili v sredo. Slovenija nima svetovno znanih imen, toda naši branilci morajo biti posebej pozorni na Milivoja Novakoviča, ki je pred kratkim s tremi goli svoji državi prinesel kar dve zmagi, nad Švico in Litvo,” zaključujejo.PETER MARAŽ


Najbolj brano