“Karte se bodo še premešale”

Medtem ko je lanski eurobasket večinoma spremljal s klopi, pa se Uroš Slokar na bližnjem svetovnem prvenstvu v Španiji nadeja bistveno večji minutaži, kar je bilo moč opaziti že na uvodnih pripravljalnih tekmah.

Uroš Slokar Foto: Simon Maljevac
Uroš Slokar Foto: Simon Maljevac

KRANJSKA GORA >Za 31-letnega centra ajdovskih korenin bo svetovno prvenstvo v Španiji še eno v nizu velikih tekmovanj v dresu slovenske reprezentance. Uroš Slokar je za izbrano vrsto nastopal že v mladinskih kategorjah, v članskem reprezentančnem kadru pa se je znašel tudi na petih evropskih in dveh svetovnih prvenstvih.

Na pripravah se je 210 centimetrov visoki košarkar, ki je po kratki avanturi pri berlinski Albi sezono zaključil v dresu madridskega Estudiantesa, pojavil bistveno vitkejši kot v minulih letih. To naj bi pripomoglo k boljši gibljivosti in posledično aktivnejši vlogi na parketu: “Zagotovo je to pozitivna stvar in še naprej bom stremel k temu. Verjamem, da bom imel v prihodnje manj težav s hrbtom in koleni, kar mi bo omogočilo boljše igre.”

> Ste zadovoljni s potekom priprav?

“Za zdaj vse poteka tako, kot si želimo. Velik plus je priključitev Gorana Dragića in Erazma Lorbka, ki bosta zagotovo nosilca igre. Težko se je uigravati brez dveh ključnih košarkarjev, ki bosta zagotovo v veliki meri vplivala na igro naše reprezentance. V dosedanjih tekmah smo dokazali, da znamo igrati, vendar smo delali še preveč napak. Pravi obraz bomo pokazali šele na prvenstvu, ko se bosta Goran in Erazem popolnoma vključila v naš sistem.”

> Vam je nastop na Kitajskem prinesel več pozitivnega ali negativnega?

“Turneja je bila izjemno fizično naporna, vendar smo igralci profesionalci in se s temi stvarmi ne smemo preveč obremenjevati, saj konec koncev tudi navijačev to ne zanima preveč. V reprezentanco smo prišli prostovoljno in vse naloge moramo oddelati po najboljših močeh, saj gre za naše dobro.”

> Kakšno vlogo v reprezentanci pričakujete po vključitvi starejšega izmed bratov Lorbek?

“Zagotovo se bodo karte precej premešale, pa ne samo glede moje vloge, temveč tudi glede ostalih soigralcev. Selektor bo šele sedaj postavil dokončen sistem igre in potrebno bo zakrpati vse luknje, ki se bodo morebiti pojavile. Moja vloga se bo najverjetneje spremenila, vendar bo vse odvisno od zadnjih treningov in tekem.”

> S kakšni spomini se boste vrnili na Kanarske otoke, kjer ste igrali v sezoni 2012/13?, zdaj pa bo Slovenija tam igrala v predtekmovalni skupini svetovnega prvenstva?

“Na Kanarske otoke imam mešane spomine, veliko dobrih, a tudi slabih. Takrat sem bil tam kot član Gran Canarie, vendar pa klubske zgodbe ne mešam z reprezentančno. Morebitne negativne stvari, ki so se takrat zgodile, ne bodo vplivale na mojo igro. Morda bom celo v določeni prednosti, saj dobro poznam okolje. Ljudje imajo radi košarko in z novo dvorano se je zanimanje že povečalo. Ne dvomim, da bo na tekmah svetovnega prvenstva dvorana polna.”

> Imate kakšen nasvet za navijače, ki se odpravljajo na to privlačno destinacijo?

“Otok je majhen, tako da si bodo navijači hitro ogledali veliko znamenitosti, od starega dela Agaete, plaž Canteras in del Ingles, Dedo de Dios in vulkanskega območja. Pestro je tudi nočno življenje, tako da jim zagotovo ne bo dolgčas.”

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano