“Glave so dvignili za 15 stopinj”

Andrea Massi je bil osrednja osebnost zelo dobro obiskane tiskovne konference, ki so jo včeraj pripravili v Hitovem hotelu Sabotin, kjer je bila v preteklih štirih tednih nastanjena moška reprezentancam v alpskem smučanju.

Andrea Massi Foto: Leo Caharija
Andrea Massi Foto: Leo Caharija

SOLKAN > Da bodo zadolžitve trenerja in partnerja Tine Maze presegle zgolj svetovalno vlogo, kakor je formalno opredeljeno njegovo sodelovanje s Smučarsko zvezo Slovenije, je bilo jasno že ob obisku jutranjega treninga v sosednji Gorici. Andrea Massi je človek akcije, pri čemer želi imeti vse vajeti pod nadzorom. Tako funkcionira in tisti, ki delajo z njim, se mu morajo prilagoditi. Vzemi ali pusti. Že zdavnaj je presegel okvirje trenerja za telesno pripravo. S komunikacijskimi prijemi, ki imajo podlago v rezultatih, prepriča tudi nezaupljive.

“Zame je bila to pozitivna izkušnja v primerjavi s prejšnjimi časi. V teh štirih tednih kondicijskih treningov smo strnili vrste. Vsak začetek je težak, a smo se postopoma ujeli. Napredek je občuten tudi v zagnanosti. Pozna se, da je Andrea atletski perfekcionist. Tudi pri teku je treba vsak trenutek razmišljati in delati stvari pravilno,” je pojasnil najbolj izkušeni član reprezentance Rok Perko. Najmlajši član ekipe Štefan Hadalin je potrdil Perkove vtise: “Sodelovanje z Andreo je bilo nekaj nepredstavljivega. Naredili smo korak naprej ne le po fizični plati. Naučil sem se marsikaj, kar mi bo koristilo. Delali smo dobro, veliko dela pa nas še čaka,” je pojasnil član Smučarskega kluba Dol iz Ajdovščine. Potem je besedo prevzel Andrea Massi, ki je povedal marsikaj.

> O stikih s Hitom:

“Pristopil sem z značilnimi prijemi. Zame štejeta človeški odnos in dana beseda. Izpostavil sem se in povedal, kaj rabim oziroma kaj športniki potrebujejo. To pa so športna prehrana, športni objekti in tudi naravne danosti. Po človeški plati pa smo tako ali tako najboljši. Vse to premore Goriška na obeh straneh meje. Vedno pa se jih lahko premakne še višje. Nova Gorica s Hitom ima vse potenciale.”

> O razliki med treniranjem Tine Maze in devetčlanskega moštva:

“Pred leti sem že vadil z devetimi dekleti. Treniranje moških in žensk pa se razlikuje. Bilo je precej zahtevno skakati od enega do drugega posameznika. Moram pohvaliti njihov pristop, vendar Massi nima čarobne paličice. V športu so štiriletni ciklusi. Ne verjamem v kratkoročno delo. Trenerjem bom za naprej svetoval, kako pristopiti s posameznimi tekmovalci. To so bile bazične priprave, ki so enake za vse. Mudili smo se v krogu od Gradeža do Sabotina, kjer so tekli navzdol. Ceste so sicer zaprte, a jaz jih znam odpreti. Fantje so se spustili s Sabotina v osmih, devetih minutah in v tem času premagali 600 metrov višinske razlike.”

> O svojem pristopu:

“Tekmovalcem sem nemudoma rekel, naj s treninga črpajo vse, kar lahko. Zbranost je ključna. Na začetku vadbenega procesa je bila zelo slaba. Športnik si lažje zapomni napake kot pravilne gibe. S ponavljanjem napačnega vadbenega procesa se ponavljajo tudi napake in se jih zlepa ne odpravi. Količinsko lahko vadbo zastavi vsak, a to še ne pomeni, da je dober trener.”

> O tem, koliko so se tekmovalci približali želeni ravni:

“Zaostanek je velik. Treba je začeti z ničle. Položaj je bil slab, a tako sem govoril tudi, ko je imela Tina 2000 točk v svetovnem pokalu. Takšen sem in tako razmišljam. Sprva sem opazil precej športne depresije, ki se ustvarja v slabih razmerah in slabih procesih. V štirih tednih so tekmovalci za 15 stopinj dvignili glavo, kar je zame največji uspeh.”

> O tem, kakšen bo Massijev delokrog v prihodnje:

“Ni mi vseeno, če je devet športnikov razpuščenih. Moj cilj je, da se naučijo delati sami oziroma z lastnimi trenerji. Poučevati pa ni enostavno. Včasih je bolje, da sam vzameš stvari v svoje roke. Brez tehnike pa nobena kondicija ne pomaga. Gresta z roko v roki.”

ALEŠ SORTA


Najbolj brano