“Glave moramo vzdigniti”

“Po kakovosti sodimo više, a to moramo dokazati na igrišču,” je vodilo za nadaljevanje doslej ponesrečene sezone nogometašev Gorice poudaril Alen Jogan, ki meni, da lahko že v preostalih treh jesenskih krogih naredijo pomemben premik k sredini lestvice.

Alen Jogan verjame v rezultatski zasuk Foto: Leo Caharija
Alen Jogan verjame v rezultatski zasuk Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Alen Jogan je z Novogoričani preživel številne vzpone in padce. Po osvojitvi pokalne lovorike in smelih načrtih, povezanih s Parmo, se je zdelo, da je napočilo obdobje rezultatskega razcveta. Jesenski del sezone pa je s številnimi rošadami na igrišču in na klopi prinesel pristanek v razburkanih vodah boja za obstanek. S tem se 29-letni branilec ne more sprijazniti, niti se ne more otresti občutka, da bi si zaslužili kakšno točko več.

“Dejstva so pač takšna, kot jih kažejo rezultati in lestvica. In ta je neprizanesljiva, a jo moramo sprejeti, takšno, kot je, ter narediti vse, da položaj izboljšamo. Očitno nismo igrali dovolj dobro za sredino lestvice ali celo mesta pod vrhom, kjer nas je marsikdo po pretekli sezoni pričakoval. Po drugi strani pa lanske in letošnje sezone ne gre primerjati že zavoljo spremenjenega igralskega kadra.”

> Tudi lani se je ekipa dopolnjevala med sezono, mar ne?

“Izhodišča so bila res podobna. Morda so se fantje v pretekli sezoni prej prilagodili na slovensko nogometno stvarnost. Tudi letošnja zasedba je dobra, a očitno potrebuje nekaj več časa za uigranost. Lahko pa zatrdim, da od prvega do zadnjega na igrišču dajemo vse od sebe. Prej ali slej se nam to mora povrniti tudi v rezultatski obliki.”

> V prvenstvu ste premagali le Radomlje in Krko, ki sta na lestvici za vami. Kaj vam je manjkalo oziroma, kaj je šlo narobe na preostalih tekmah?

“Marsikaj, kar je moč videti po rezultatih, a tudi igrah. Dejstvo pa je, da smo kaznovani za vsako napako. Še več. Neredko je že prvi strel tekmeca našel pot v mrežo, mi pa nikakor ne moremo zadeti in krog je sklenjen. Skromna realizacija in nezbranost v obrambi sta nas stali dragocenih točk. Za povrh pa tudi igra ni bila povezana.”

Nogometaši Gorice so v soboto v Veronellu odigrali prijateljsko tekmo s Chievom in izgubili z 1:3. Italijanski prvoligaš, za katerega niso igrali trije slovenski reprezentanti (Valter Birsa, Boštjan Cesar in Dejan Lazarević), je vse zadetke dosegel v prvem polčasu. Dejan Žigon je znižal izid v 67. minuti. Novi trener Gorice Iztok Kavčič je preizkusil 21 nogometašev.

> Kakšen vpliv imajo trenerske menjave, pa tudi finančni položaj kluba?

“Najlaže je ob slabih rezultatih seveda menjati trenerja. Odgovornost za nastali položaj pa nosimo vsi. Vsak trener ima svoje zamisli, naloga nas igralcev pa je, da jih uresničimo učinkovito, kot se le da. Kar zadeva denarne obveznosti, lahko govorim samo v svojem imenu. Za nazaj imam vse poplačano, tudi sicer menim, da je organizacija kluba na solidni ravni.”

> Poudarjeno je bilo tudi pomanjkanje samozavesti ...

S slabimi rezultati pada tudi samozavest in obratno, kar je seveda razumljivo. Vsak igralec se mora sam pri sebi zavedati, kaj dela prav in kaj narobe. Glave je treba vzdigniti in verjamem, da se bo že na domači tekmi z Zavrčem v soboto zasukalo v našo korist, kakor tudi na preostalih dveh tekmah v jesenskem delu. Cilj so tri zmage oziroma devet točk, ki bi prinesle mirno spomladansko izhodišče.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano