“Glava je precej lažja”

Kakšen je po šampionskih predstavah v sezoni 2012/13 in občutnem lanskem zdrsu domet Jake Hvale letos? To je glavno vprašanje pred začetkom nove sezone svetovnega pokala, ki jo bodo smučarji skakalci s kvalifikacijami odprli jutri v nemškem Klingenthalu.

Jaka Hvala: “Vsako odštevanje do  začetka sezone je približno enako. Letos vstopam v sezono bolj zrelo in mirno.  Skoki pa so na precej višji ravni kot lani.” Foto: Aleš Sorta
Jaka Hvala: “Vsako odštevanje do začetka sezone je približno enako. Letos vstopam v sezono bolj zrelo in mirno. Skoki pa so na precej višji ravni kot lani.” Foto: Aleš Sorta

LJUBLJANA > Jaka Hvala po lanski ponesrečeni sezoni razumljivo nima velikopoteznih načrtov. Kljub 21. letom je reprezentant s Ponikev na Tolminskem v svoji karieri izkusil že veliko vzponov in padcev, prav tako nepredvidljivost, ki jo s seboj prinašajo smučarski skoki. “Vsako odštevanje do začetka sezone je približno enako. Ne veš, kam sodiš. To pokaže šele tekma. Letos vstopam v sezono bolj zrelo in mirno. Skoki pa so na precej višji ravni kot lani, če jih primerjam s tem obdobjem.”

> S skoki v Oberstdorfu ste prepričali strokovni štab, da vas je uvrstil v reprezentanco za uvodno preizkušnjo svetovnega pokala v Klingenthalu. Po poletnih nihanjih je popotnica vendarle boljša od pričakovanj, mar ne?

“Nisem se obremenjeval z internimi kvalifikacijami. V prvi vrsti sem si želel prenesti dobre občutke s treningov v Kranju in skoke po možnosti še nadgraditi. Je pa na ledeni smučini v Oberstdorfu vse skupaj izpadlo še boljše. Po daljšem času sem skakal na 120-metrski napravi in užival. Bil sem pozoren na tiste prvine, za katere sem vedel, da mi prinašajo boljši skok. Recept se je izkazal za pravilnega, prišla pa je tudi nagrada: uvrstitev v reprezentančno sedmerico.”

> Kaj pomenijo skoki v Oberstdorfu, če jih primerjate s konkurenco?

“Težko rečem. Na druge se nisem oziral. Prepričal pa sem se, da sem z dobrimi skoki blizu reprezentančnim kolegom. Prave odgovore bo dala šele tekma v Klingenthalu.”

> Februarja leta 2013 ste na tem prizorišču dosegli svoj največji uspeh z zmago v svetovnem pokalu ...

“Vsaka sezona, sploh pa vsaka tekma je poglavje zase. Naprava je med večjimi, kar mi ustreza, a to še nič ne pomeni, če nisi pravi. V pretekli sezoni sem se v spremenljivih razmerah denimo odrezal bistveno slabše na posamični tekmi.”

Selektor Goran Janus o Jaki Hvali: “Največji napredek je naredil v Oberstdorfu, kjer je imel lepe skoke. Primerile so se mu tudi napake, a si je zaslužil priložnost. Po Klingenthalu ga bom zamenjal, mora malo zadihati.”

> Kako ste se po krizi v pretekli sezoni spopadali s težavami v pripravljalnem obdobju?

“Bili so vzponi in padci. Na začetku smo se morali sploh pogovoriti kako in kaj oziroma kakšen pristop ubrati. Zavoljo specifičnih vaj sem začel trenirati 14 dni pred ostalimi fanti. Junijski kazalci so bili že zelo spodbudni, potem pa je šlo na slabše. Morda je bila napaka, ker smo šli na tekme. Tehnika skoka se mi je spet začela podirati in avgusta sem se moral vrniti k osnovam. Postopoma sem le dosegel konstantnost. Tudi če skoki niso ravno zgledni, s tem nimam težav. Spet sem pridobil potrebno zaupanje in občutke. Natanko vem, na kakšen način moram skok izpeljati in kakšen bo. Na startni rampi se ne sprašujem več, kako sem bom vozil po mizi in odskočil. Glava je precej lažja.”

> So bila v pretekli sezoni vaša pričakovanja prevelika?

“Predvsem nisem bil dovolj dobro pripravljen za začetek svetovnega pokala. Bolje bi bilo, če bi se umaknil in posvetil treningu.”

> Kaj sicer pričakujete od nove sezone?

“Predvsem miren začetek. Po Klingenthalu bodo dometi postali bolj jasni.”

ALEŠ SORTA


Najbolj brano