Dosežki Tine Maze v ZDA niso ostali neopaženi

Čeprav v Združenih državah Amerike, kjer te dni v Vailu in Beaver Creeku poteka svetovno prvenstvo v alpskem smučanju, priznavajo, da le malokdo redno spremlja boje najboljših smučark in smučarjev na svetu, pa vendarle izjemni dosežki slovenske šampionke Tine Maze niso ostali neopaženi.

Tina Maze Foto: STA
Tina Maze Foto: STA

VAIL > Tina Maze je na dosedanjih treh tekmah na SP osvojila dve zlati in srebrno kolajno, zato tudi v ZDA že na široko pišejo o morebitnem rekordu Mazejeve. Če bi najboljša smučarka sveta na stopničke stopila še v veleslalomu in slalomu, bi postala prva smučarka na svetovnih prvenstvih s kolajnami v vseh petih disciplinah. To se je doslej zgodilo le v moški konkurenci, ko je za takšen dosežek leta 1999 poskrbel Norvežan Lasse Kjus.

“Sem že na več kot polovici poti. Tri kolajne že imam, dve mi še manjkata. Upam, da mi ju bo uspelo osvojiti, seveda pa ne bo lahko,” je novinarki NBC Carolyn Mano povedala Mazejeva, ki razmišlja o koncu športne poti po koncu sezone.

A do takrat lahko slovenska reprezentantka, ki je priznala, da o Kjusovem rekordu - tega je prav tako postavil v Vailu - razmišlja od začetka kariere, še izboljša bero odličij z največjih tekmovanj. Na svetovnih prvenstvih ima Mazejeva doslej štiri zlate in pet srebrnih kolajn, na olimpijskih igrah pa po dve zlati in srebrni.

V četrtek bo imela za novo odličje priložnost v veleslalomu. Trenutno je olimpijska prvakinja iz Sočija v tej disciplini peta v svetovnem pokalu, na zadnjih treh tekmah je bila četrta, prva in sedma. V slalomu, ki bo na sporedu v soboto, pa je Mazejeva trenutno tretja, na treh od šestih tekem je stala na stopničkah. Slalom je sicer disciplina, v kateri slovenska šampionka še ni osvojila odličja na SP.

“Ni mi še uspelo osvojiti kolajne v slalomu, zato bi bilo precej kul, da bi jo tu. Vsekakor bom naredila vse, da bom do takrat zadržala dovolj energije,” je v pogovoru za uradno spletno stran prvenstva povedala 31-letna Mazejeva, od letos tudi najstarejša dobitnica zlatega odličja na svetovnih prvenstvih.

Tini Maze rekordni dosežki nikakor niso tuji. Pred dvema letoma je svetovni pokal, ki so ga uradno začeli leta 1966 v Portillu, dobila z rekordnim izkupičkom 2414 točk. Poznavalci menijo, da ga še dolgo ne bo mogoče izboljšati.

Ključni trenutek v njeni karieri je nastopil pred sedmimi leti, ko je - podobno kot njena tudi odločna in malce trmoglava predhodnika Marc Girardelli in Bode Miller - pustila okrilje nacionalne zveze in skupaj z Andreo Massijem ustanovila “Team to aMaze”.

Takrat se je začela njena pot uspehov strmo dvigati, iz tira je ni vrgla niti znamenita aferica “spodnje perilo”. Švicarski tabor ji je leta 2012 očital, da ima aerodinamično prednost zaradi plastičnih komponent v njenih spodnjih oblačilih. Mazejeva je očitke zavrgla v svojem slogu - pred kamero v Cortini d'Ampezzo si je odpela dres in pokazala napis na nedrčku: “Not your business! (To ni vaša stvar!).”

Navdušena pianistka in poliglotka, ki je veliko pozornosti - tudi na youtubu - požela s svojim glasbenim vložkom My way is my decision, je svojo prvo tekmo v svetovnem pokalu izpeljala leta 1999, le nekaj mesecev pred svojim 16. rojstnim dnevom. V zgodnjem obdobju poklicne kariere se je zgledovala po hrvaški mojstrici Janici Kostelić in se spraševala, če bo kdaj lahko smučala tako dobro kot ona.

STA


Najbolj brano