Zadoščenje, a tudi spodbuda

Okrogle obletnice pomenijo svojevrstno prelomnico. To velja tudi v primeru Hitovega šahovskega turnirja, ki je z 20. izvedbo požel kopico pohval.

Na Hitovem šahovskem turnirju je bilo odigranih precej zanimivih partij. Foto: Leo Caharija
Na Hitovem šahovskem turnirju je bilo odigranih precej zanimivih partij. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Ali pomeni v četrtek končani turnir zaokrožitev določenega obdobja ali odskočno desko za naprej, je glavno vprašanje, ki si ga zastavljajo igralci, goriški ljubitelji šaha, a tudi prireditelji iz Šahovskega kluba Nova Gorica.

“Okrogla številka je nevarna. Po eni strani si lahko oddahnemo in naredimo premor, utegne pa biti tudi spodbuda za naprej. Ničesar ne bi rad napovedoval. Odprtih je več različic. Volja je, bomo videli, kaj bo pretehtalo. Upamo na posluh okolja. Da znamo in zmoremo, smo že dokazali,” je pojasnil predsednik ŠK Nova Gorica Stojan Karer, ki je s sodelavci pripravil turnir, kot se za jubilej spodobi.

“Turnir je zadovoljil številne kriterije. V prvi vrsti je združil kvaliteto in kvantiteto igralcev iz enajstih šahovskih zvez. Zbrali smo močna in slovita imena. Žal smo zaradi človeškega nesporazuma pogrešali Zdenka Kožula, ki je bil pogost udeleženec našega turnirja. Zato pa se je po daljšem času vrnil Aleksander Beljavski, ki je novo ime na prestižnem seznamu zmagovalcev,” je glavne poudarke z največjega tovrstnega dogodka pri nas navedel Karer. Priprave na enotedenski turnir kljub ustaljenosti v tekmovalnem koledarju potekajo domala vse leto.

“Treba je bilo vložiti ogromno truda in energije, da smo zbrali tako močno druščino šahistov. Ljudje si niti ne predstavljajo, kaj pomeni v današnjem času izpeljati tovrsten turnir. Veliko je bilo iskanja, prošenj, moledovanja, a tudi neprespanih noči. Sam turnir pa vendarle prinaša veliko zadoščenje. Denarja za posebna povabila že davno ne dajemo več. Tudi v šahu je kriza, zato se kriteriji znižujejo. Ne sicer v neskončnost, a gotovo so naše pogajalske možnosti boljše. Ob podpori Hita, občine in nekaj podjetij, ki nam stojijo ob strani, smo v okviru razpoložljivih možnosti naredili zanimiv in močan turnir, pri čemer imamo vedno v mislih mladinski pogon. Ta dogodek je namreč predvsem priložnost za nadebudne šahiste in tudi njihov razvoj po koncu turnirja,” je pojasnil Karer.

Lepotno napako je predstavljala odsotnost najboljših primorskih šahistov ali (bivših) članov novogoriškega kluba, Jureta Boriška, Jureta Škoberneta, Jane Krivec in Ane Srebrnič. Slednja je na turnirju opravljala vlogo glavne sodnice. Našteti so po svoje zaznamovali Hitov turnir in na njem tudi osvajali šahovske bale oziroma nazive. “Vsi gredo svojo šahovsko pot, ki ni vedno združljiva s poklicnimi obveznostmi. Mi bi jih seveda radi videli na turnirju. S svojo prisotnostjo namreč dajejo dodaten mik dogodku, hkrati pa so tudi vzor za nadebudne šahiste. Veseli pa smo, da je na turnirju spet zaigrala Kiti Grosar. Lepo bi bilo, če bi se vrnila v šahovske vode, saj je ime, ki je na črno-belih poljih veliko pomenilo. Potenciala ji kljub igralskemu premoru ne manjka,” je povedal Karer.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano