Prevc išče popolnost

Peter Prevc je postal redni zbiralec medalj z največjih tekmovanj, a tudi vsakovrstnih priznanj. Pri 22 letih je na dobri poti, da se vpiše v zgodovino kot najboljši slovenski smučarski skakalec vseh časov.

Peter Prevc (desno) je na olimpijskih igrah v Sočiju zablestel z dvema medaljama in s tem postal najboljši slovenski športnik tekočega leta. Foto: STA
Peter Prevc (desno) je na olimpijskih igrah v Sočiju zablestel z dvema medaljama in s tem postal najboljši slovenski športnik tekočega leta. Foto: STA

LJUBLJANA > Društvo športnih novinarjev Slovenije ga je še drugič zapored izbralo za najboljšega športnika v državi. Iztekajoče se leto je bilo v znamenju uspehov slovenskih reprezentantov na zimskih olimpijskih igrah (ZOI). Peter Prevc je v Sočiju osvojil dve medalji na posamičnih tekmah: srebro in bron tako kot leto prej na svetovnem prvenstvu (SP) v Predazzu. Je edini slovenski skakalec, ki se lahko pohvali s posamičnimi odličji na ZOI in SP, nadgradil pa jih je že z uspehi v svetovnem pokalu.

Pogovor z najboljšo športnico Slovenije leta 2014, alpsko smučarko Tino Maze, ki je na sredini razglasitvi nagrajencev zaradi tekmovalnih obveznosti ni bilo, bomo opravili ob naslednji priložnosti.

Z lastnimi dosežki in preteklimi uspehi se ne obremenjuje. V središču pozornosti skakalca kranjskega Triglava je tehnična izvedba skokov v tekmah, ki sledijo. Rezultati so le logična posledica. Je pa res, da tako dobro še ni odprl sezone svetovnega pokala, kar napoveduje tudi plodno zimo 2014/15.

“Veliko lažje se je odpraviti na tekme z lepo popotnico. Natanko veš, kaj moraš postoriti, da si blizu vrha. Po sleherni tekmi sledi olajšanje zavoljo dobrih skokov. Ni negotovosti oziroma premlevanja, kaj in zakaj je šlo narobe.”

> Večkrat letos ste izrazili pričakovanje, da na tekmi povežete dva vrhunska skoka. Po stopnjevanju dosežkov sodeč ste temu vse bližje, mar ne?

“To mi v praksi še zmeraj ni uspelo. Na zadnji tekmi v Lillehammerju sem bil na dobri poti, ko sem osvojil drugo mesto. Je pa res, da so izpeljali le eno serijo, tako da nisem dobil še končnega potrdila. Kazalci pa so obetavni. V začetku sezone sem se praviloma mučil s prvim skokom, od katerega sem hotel iztržiti preveč. Veliko energije je šlo v napačno smer. Na silo pa ne gre. V drugem skoku že natanko vem, kaj moram postoriti. Zdaj velja to izpeljati v obeh serijah.”

> Konec tedna vas čaka nadaljevanje svetovnega pokala v Rusiji. Prvič boste preizkusili naprave v Nižnjem Tagilu. Kaj si obetate?

“Skakalnica je nova. Nekaj informacij imam, več jih bom dobil, ko bom opravil prve preizkuse. Pustimo se presenetiti.”

> Vaš primorski reprezentančni kolega Jaka Hvala je v iztekajočem se letu preživljal krizo. Kako jo prebroditi?

“Kolikor vem, je bil na pregledni tekmi med kandidati za celinski pokal z naskokom najboljši. Zdaj mora to prenesti še na tekme, ki ga čakajo konec tedna.”

> Kakšne pa so vaše želje oziroma cilji v tej sezoni. So morda povezani z novoletno turnejo, skupnim seštevkom svetovnega pokala ali morda vnovičnim uspehom na svetovnem prvenstvu?

“Želje niso vezane na rezultate, pač pa na stalne izboljšave skokov s čim manj napakami. V to smer gredo tudi moja prizadevanja. Želje so v prvi vrsti tehnične narave. Ko sem jih uresničil, so praviloma prišli tudi rezultati.”

> Je bil to recept za sila uspešno leta 2014, ko ste med drugim osvojili tudi drugo mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala in bron na svetovnem prvenstvu v poletih?

“Pred sezono niti nimaš v glavi vseh velikih dogodkov. Vedno si osredotočen zgolj na naslednjo tekmo, ki prihaja. Ko si z njo opravil, imaš pred sabo naslednjo. Po koncu sezone potegneš črto. V letu 2014 je bila ta kar močna, da je nosila vse te rezultate.”

ALEŠ SORTA


Najbolj brano