Zver: Za interpelacijo bolj primeren Cerar kot Klemenčič

Podpredsednik SDS Milan Zver po odločitvi premierja Mira Cerarja, ki je podprl pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča, pravi, da je za interpelacijo sedaj bolj primeren Cerar kot pa Klemenčič. Meni, da je tudi premier izgubil del legitimnosti in integritete zaradi podpore Klemenčiču, ki se sooča z očitki zaradi poročila KPK v času, ko ga je vodil.

Podpredsednik SDS Milan Zver po odločitvi premierja Mira Cerarja, ki je podprl pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča, pravi, da je za interpelacijo sedaj bolj primeren Cerar kot pa Klemenčič.
Podpredsednik SDS Milan Zver po odločitvi premierja Mira Cerarja, ki je podprl pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča, pravi, da je za interpelacijo sedaj bolj primeren Cerar kot pa Klemenčič.  

LJUBLJANA > Zver je v izjavi za javnost dejal, da se v stranki še niso konkretno odločili o morebitni interpelaciji oziroma nezaupnici ne proti Klemenčiču ne proti Cerarju. Trdi pa, da je "danes dan, ko je Cerarjeva vlada padla na izpitu iz integritete".

Klemenčič je namreč tarča kritik po odločitvi vrhovnega sodišča, ki je minuli teden odpravilo zaključno poročilo Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) o premoženjskem stanju politikov v delu, ki se nanaša na predsednika SDS Janeza Janšo. Poročilo je komisija pripravila v času, ko jo je vodil Klemenčič. Premier Cerar pa mu je po nedeljskem pogovoru izrazil podporo.

Zver je spomnil, da je omenjeno poročilo KPK povzročilo velike, nepopravljive posledice. Med drugim je neposredno vplivalo na padec takratne Janševe vlade, za kar sicer po Zverovem mnenju nosijo del odgovornosti tudi takratni koalicijski partnerji.

Po Zverovih besedah je bil pred dvema letoma "Janez Janša drugič prisilno odstranjen z oblasti". Prvič pa da se je to zgodilo v aferi Depala vas.

"Dejstvo je, da če Klemenčič takrat ne bi spisal tega poročila, danes ne bi imeli vlade Mira Cerarja," je dejal Zver in dodal, da se danes Cerar očitno čuti dolžnega in vrača dolg Klemenčiču.

Po Zverovem mnenju imamo sedaj dve institucionalni krizi - od danes krizo vlade, pa tudi krizo protikorupcijske komisije, ki bo morala doživeti transformacijo ali pa bo treba sprejeti dejstvo, da takšne, kot je, ne potrebujemo.

Zver meni, da bi moral Klemenčič zbirati dovolj poguma in samokritike in podati odstop. "A Klemenčič očitno razume integriteto pri drugih drugače kot pri sebi," je dodal.

Podpredsednik SDS meni, da KPK ne bi smel nikoli biti instrument za rušenje vlade. Po njegovem mnenju KPK zadnja leta pod vodstvom Klemenčiča ni dobro opravljala svojega poslanstva in je izgubila dosti podpore v javnosti.

STA


Najbolj brano