Županu predali podpise za uvedbo participatornega proračuna

Skupina Odločaj o mestu je v štirih mesecih zbrala 4000 podpisov v podporo uvedbi participatornega proračuna v Mestni občini Maribor. Danes jih je predala županu Andreju Fištravcu, ki je tudi sam dal svoj podpis podpore predlogu. Strokovne službe mestne uprave bodo po njegovih besedah predlog preučile, da ugotovijo, kako ga uresničiti.

Skupina Odločaj o mestu je v štirih mesecih zbrala 4000 podpisov v podporo uvedbi participatornega proračuna v Mestni občini Maribor. Danes jih je predala županu Andreju Fištravcu, ki je tudi sam dal svoj podpis podpore predlogu.  Foto: STA
Skupina Odločaj o mestu je v štirih mesecih zbrala 4000 podpisov v podporo uvedbi participatornega proračuna v Mestni občini Maribor. Danes jih je predala županu Andreju Fištravcu, ki je tudi sam dal svoj podpis podpore predlogu.  Foto: STA

MARIBOR > “Sam podpiram to iniciativo, kar sem tudi izpričal s podpisom,” je ob prevzemu zbranih podpisov povedal župan Andrej Fištravec.

Kmalu naj bi imenoval delovno skupino za pripravo participatornega proračuna, ki jo bodo sestavili pobudniki in strokovne službe mestne uprave. Ta naj bi pripravila model, kako predlog najbolje uvesti v prakso.

Pravnih ovir naj ne bi bilo, kar so med drugim potrdili tudi na ministrstvu za javno upravo. A ker takšnega primera v Sloveniji še ni, bodo po besedah Fištravca temeljito preučili zadevo. Najprej morajo pripraviti ustrezen sklep za mestni svet, ki bi omogočil pilotni projekt v vsaj eni od mestnih četrti ali krajevnih skupnosti. “Treba je slediti trenutno veljavni zakonodaji,” je poudaril direktor mestne uprave Bojan Babič.

Predlog je že podprl odbor mestnega sveta za lokalno samoupravo in splošne zadeve. Po besedah njegovega predsednika Metoda Dolinška“obstajajo realne možnosti, da se predlog uveljavi”. “Zadovoljni smo, da je tudi župan prepoznal to kot eno od stvari, ki bodo temelj bodočega kohezivnega mesta. Upam, da se bodo tudi meščani odzvali na to priložnost, ki jim bo v okviru tega mehanizma dana, in dejansko začeli sodelovati v mestu,” je dejal.

Po besedah predstavnika skupine Odločaj o mestu Matica Primca zbrani podpisi kažejo, da interes pri Mariborčanih za uvedbo participatornega proračuna obstaja. “Čas je, da se premaknemo naprej in se pobuda udejani,” je dejal. Pozval je župana, da delovna skupina začne z delom že prihodnji teden, da bi lahko že letos začeli zbirati predloge meščanov in jih nato s proračunom za leto 2016 tudi uresničili.

Ideja o participatornem proračunu predvideva prenos odločanja o delu investicijskega dela občinskega proračuna na občane, ki lahko predlagajo in nato tudi izberejo projekte, ki se bodo financirali iz javnega denarja. Delež proračuna, ki ga mesta po svetu namenjajo za participatorni proračun, je različen in niha vse od manj kot enega odstotka proračuna v New Yorku prek 14 odstotkov v Torontu do 100 odstotkov v brazilskem mestu Porto Allegre, kjer so ta sistem leta 1989 tudi prvič oblikovali.

Za Mestno občino Maribor so v okviru Iniciative mestni zbor (IMZ) že pred dvema letoma izdelali predlog o uvedbi participatornega proračuna, a na občini zanj doslej še ni bilo posluha. Po ocenah Primca bi za uvedbo tega sistema potrebovali približno 20.000 evrov, s katerimi bi med drugim vzpostavili spletno stran za glasovanje in ustrezno informirali javnost. Po njihovem predlogu bi bilo za participatorni proračun namenjenih 5 odstotkov celotnega proračuna.

STA


Najbolj brano