Župani: oškodovani bodo občani

Župani v Skupnosti občin Slovenije so enotni: “Popuščanja je bilo dovolj. Država vztrajno siromaši občinske proračune, zato občanom ne moremo več zagotavljati osnovnih življenjskih standardov,” so poudarili na včerajšnji seji predsedstva SOS v Ajdovščini. Zato vztrajajo pri 536 evrih povprečnine. Predsednika vlade bodo z odprtim pismom znova povabili na sestanek, ob že vloženi tožbi proti državi napovedujejo ustavni spor ter shod pred parlamentom.

Župani v predsedstvu Skupnosti občin Slovenije so odločeni, 
da pri povprečnini ne bodo popustili.  Foto: Alenka Tratnik
Župani v predsedstvu Skupnosti občin Slovenije so odločeni, da pri povprečnini ne bodo popustili.  Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > Predsedstvo Skupnosti občin Slovenije, najštevilčnejšega združenja, ki vključuje 177 občin, je po neuspešnih pogovorih z vlado, ki vztraja pri 522 evrih, soglasno. “Povprečnina naj bo 536 evrov.Investicije naj bodo po 21. členu zakona o financiranju občin financirane v višini štirih odstotkov primerne porabe, zahtevamo tudi, da se črta 54. člen, ki občinam jemlje višek dohodnine. Razkorak med tistim, kar so občine po zakonu dolžne financirati, in tem, kar imajo na voljo, je tako velik, da zakonsko zapisanih nalog v bistvu ni možno izvajati. Kar pomeni, da rušimo pravni vidik delovanja te države in da ne moremo pokrivati nujnih življenjskih potreb naših ljudi” je poudaril predsednik združenja SOS Ivan Žagar.

Župani so nad neposluhom vlade ogorčeni. “Saj se ne borimo za lasten žep. Trpeli bodo socialni programi, dopolnilni programi v osnovnih šolah, knjižnicam ne bomo mogli več kupovati knjig, rezali bomo pri vrtcih, denarja za vzdrževanje občinskih cest ne bo. Gre za dodatnih 30 milijonov evrov, država pa drugje s “šeflo” meče denar skozi okno,” je bil slikovit župan Žalca Janko Kos. Vladi zamerijo, da jim poskuša odvzeti denar z očitkom, da občine financirajo nadstandarde, kot na primer subvencije staršem pri plačilu vrtcev.

Občine se zato že soočajo z rezi. “V Mestni občini Nova Gorica smo že v letu 2015 precej krčili pri javnih razpisih, vzdrževalnih delih, naložb je bilo bistveno manj. Če se zneski ne bodo vrnili na višino iz 2014, popravkov navzgor ne moremo pričakovati. Ne smemo pozabiti, da se znižujejo tudi investicijska sredstva po 21. členu zakona o financiranju občin,” opozarja direktorica uprave novogoriške mestne občine Vesna Mikuž.

Predsedstvo SOS tudi vztraja, da mora biti regionalna razvojna agencija v večinski javni lasti in z večinskim deležem občin znotraj javnega deleža. SOS tudi ne bo pristala na predlagane spremembe Zakona o varstvu okolja, s katerimi bi prizadetim občinam skupno vzeli približno šest milijonov evrov iz naslova koncesije za rabo vode.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano