Župan Šentilja gospodarsko škodo ocenjuje na več milijonov

Občina Šentilj je z vidika prehoda beguncev med najbolj obremenjenimi v Sloveniji. Župan Štefan Žvab je izpostavil skorajšnje odprtje začasne železniške postaje bližje nastanitvenemu centru ter nujnost pomoči podjetnikom zaradi izpada prihodka. Če bo kriza trajala do konca leta, bodo utrpeli za 8,2 milijona evrov škode, pravi.

Šentilj Foto: Vesna Humar
Šentilj Foto: Vesna Humar

ŠENTILJ > Obmejni nastanitveni center v tej podeželski občini na zahodnem delu Slovenskih goric je urejen za 2000 beguncev, dnevno pa gre skozenj in nato naprej v Avstrijo tudi do 8000 beguncev. Obremenjenost centra je zelo velika, moteče pa je tudi to, da se vlaki ustavljajo v samem centru Šentilja in potem begunci prehajajo skozi naselje Šentilj do nastanitvenega centra, s čimer je kakih šestkrat dnevno oviran promet v naselju, je izpostavil Žvab in dodal, da je za begunci treba tudi počistiti.

Razmere glede migrantov so v Avstriji še naprej napete, še posebej v Špilju, čeprav so se v zadnjih nekaj urah nekoliko izboljšale, je v Špilju povedal tiskovni predstavnik štajerske deželne policije Leo Josefus. Kot je dodal, so z avtobusi v notranjost države že prepeljali večje skupine. Trenutno je v njihovem sprejemnem centru 2600 ljudi.

Od nedelje naj ne bi bilo več zastojev v prometu

Zato so se skupaj s Slovenskimi železnicami dogovorili za ureditev začasne železniške postaje bližje nastanitvenemu centru. Danes bo po njegovih besedah urejena razsvetljava na novem izstopnem peronu, delavci Slovenskih železnic pa bodo dela tam predvidoma končali v soboto. Žvab tako pričakuje, da bodo od nedelje naprej vlaki z begunci ustavljali tik pred centrom in da ne bo več zastojev v prometu.

Da se to uredi do nedelje, je pomembno tudi zato, ker je zdaj ob poti, ki jo prepešačijo begunci, pokopališče, ki ga ob 1. novembru obišče kakih 2000 ljudi, je povedal Žvab.

Splošno življenje v Šentilju normalno poteka

Kljub prehodom beguncev pa po njegovi oceni na splošno življenje v Šentilju normalno poteka. Vendarle pa to ne velja za obrtnike z gostinskimi in storitvenimi lokali predvsem ob regionalni cesti proti staremu mejnemu prehodu Šentilj, ki je od 20. oktobra zaprt. Trgovine in lokali so ostali "ukleščeni", obrtniki pa so ob precejšen prihodek. Nekateri so lokale, ki jih sicer obišče precej Avstrijcev, tudi zaprli.

Če bo takšna kriza trajala do konca letošnjega leta, je ocena škode za obrtnike na lokacijah od mejnega prehoda do centra Šentilja 8,2 milijona evrov, je pojasnil Žvab in dodal, da bodo to oceno škode javili mariborski regionalni razvojni agenciji, ki jo je ministrstvo za finance zaprosilo za ta podatek. Ta ocena škode zajema škodo 11 večjih poslovnih subjektov v ožjem delu Šentilja in škodo, ki jo utrpi sama občina.

Kljub napovedi avstrijske strani, da bo postavila tehnične ovire na meji, Žvab po dosedanjih izkušnjah z avstrijskimi varnostnimi organi zaradi tega ne pričakuje zapletov. Meni, da bo prehod beguncev čez mejo še malo bolj nadziran, kot je bil doslej. "Na sam Šentilj to ne bi smelo vplivati," je dejal Žvab, ki poudarja, da z avstrijsko stranjo korektno sodelujejo.

STA


Najbolj brano